Tujina

Preiskava zoper britanske vojake v Iraku

London, 14. 11. 2009 19.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Britansko obrambno ministrstvo je sprožilo preiskavo, potem ko so se pojavile obtožbe na račun britanskih vojakov, ki naj bi mučili iraške civiliste.

Britansko obrambno ministrstvo je odločitev objavilo v petek, potem ko je britanski časnik The Independent poročal o 33 domnevnih primerih zlorabe, vključno s posilstvi, različnimi tehnikami mučenja in fizičnimi napadi.

Britanski vojaki v Iraku
Britanski vojaki v Iraku FOTO: Reuters

Britanski vojaki naj bi, po besedah iraških civilistov, posnemali spolne in fizične zlorabe s fotografij, ki so bile posnete v zloglasnem iraškem zaporu Abu Grajb v Bagdadu, ki so na dan prišle leta 2004. Britanski časnik ob tem navaja, da je ministrstvo minuli teden že prejelo uradno pismo odvetnika, ki zastopa iraške civiliste.

Z iraškega ministrstva za obrambo so sporočili, da so obtožbe vzeli resno, vendar pa ne kot dejstvo in jih je treba uradno preiskati.

"Več kot 120.000 britanskih vojakov je služilo v Iraku in velika večina se je vedla po najvišjih standardih ter ob tem izkazala integriteto in nesebično zavezanost," navaja ministrstvo in med drugim nadaljuje, da pa so bili primeri, ko so se posamezniki slabo vedli.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mes
15. 11. 2009 13.27
Ne si misliti da so natovi vojaki kaj boljši od drugih vojakov,moti me to da so javnosti prikazani kot ovčice,da niso kruti in z rožicami v rokah. Vojna je vojna človek je človek-žival je žival.
own3d
15. 11. 2009 00.33
ja kdo pa jim dava te ukaze???
niktalop
14. 11. 2009 20.52
Slabo izurjeni vojaki. Morali bi vedeti, da mrtvi ne morejo pričati. Vojna je kruta stvar.