Tujina

Preiskava 'tajnih poletov CIA'

Strasbourg, 15. 11. 2005 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Španija je sprožila preiskavo glede domnevnega prevoza terorističnih osumljencev preko španskega ozemlja.

Španski mediji poročajo o desetih sumljivih poletih s prevozom domnevnih teroristov
Španski mediji poročajo o desetih sumljivih poletih s prevozom domnevnih teroristov FOTO: Reuters

Španski notranji minister Jose Antonio Alonso je odredil preiskavo v zvezi z domnevnimi tajnimi poleti letal CIA, ki naj bi prevažali teroristične osumljence preko španskega ozemlja. 

Kot je povedal za špansko privatno televizijo Telecinco, bi potrditev domnev poslabšala odnose med špansko in ameriško vlado. 

Španski mediji so poročali, da naj bi ameriška obveščevalna služba CIA uporablja Mallorko kot postojanko pri prevozu domnevnih teroristov. Šlo naj bi za deset sumljivih poletov. Eno od letal naj bi 22. januarja 2004 pristalo v Palmi na Mallorci.

Evropski poslanci zahtevajo preiskavo tajnih zaporov

Po poročanju Washington Posta naj bi CIA imela v Evropi tajne zapore
Po poročanju Washington Posta naj bi CIA imela v Evropi tajne zapore FOTO: Reuters
O obstoju mreže skrivnih zaporov za zasliševanje osumljencev za terorizem iz Evrope in Azije je sicer v začetku meseca pisal ameriški časnik Washington Post: obstajala naj bi skoraj štiri leta v skupaj osmih državah, šestih poimensko nenavedenih vzhodnoevropskih ter na Tajskem in v Afganistanu. Ker naj bi mreža uporabljala nekdanjo sovjetsko infrastrukturo, je sum padel na nekdanje države vzhodnega bloka. Poljska, Madžarska, Romunija in Bolgarija so obstoj zaporov že zanikale, Bruselj pa je napovedal preverjanje navedb.

Poslanci Evropskega parlamenta so medtem v razpravi o morebitnem obstoju skrivnih zaporov ameriške obveščevalne službe CIA v Evropi zahtevali, naj Evropska komisija zadevo razišče. Evropski komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini je ob tem poslancem pojasnil, da Evropska komisija nima pooblastil za izvajanje tovrstnih preiskav, dodal pa je tudi, da dokazov o obstoju zaporov ni. 

"Pravnih dokazov ni,"
je dejal Frattini in dodal, da komisija verjame trditvam članic EU in kandidatk, ki namige o obstoju zaporov odločno zavračajo. Če se bodo trditve o obstoju zaporov izkazale za resnične, pa gre za težko kršitev načel Evropske unije, je pred poslanci pojasnil Frattini. 

"Želimo, da ste aktivni, da vzpostavite stik z vladami in nevladnimi organizacijami in da jih povprašate, ali je to res. Verjeli bomo le, ko bomo prepričani, da nobena članica EU ni povezana z zapori, kjer so ljudje, ki so priprti mučeni in zlorabljeni," pa je bilo med drugim slišati iz poslanskih vrst. 

Frattini: Evropska komisija nima pooblasti za izvajanje tovrstnih preiskav
Frattini: Evropska komisija nima pooblasti za izvajanje tovrstnih preiskav FOTO: Reuters

Frattini je poslancem še zagotovil, da bo komisija pozorno spremljala zadeve in da bo Evropski parlament obveščala o razvoju dogodkov. Dodal pa je tudi, da bi v primeru odkritja dokazov o obstoju zaporov zadevo morale v svoje roke prevzeti države in preiskavo opraviti na nacionalni ravni, saj komisija zato nima pooblastil. 

SORODNI ČLANKI