Tujina

Preiskava nesreče se nadaljuje

Moskva/Varšava/Washington, 06. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ruski organi še niso ugotovili vzroka četrtkove eksplozije potniškega letala Tu-154 nad Črnim morjem. Američani še vedno verjamejo, da je letalo zrušila ukrajinska raketa, kar pa oblasti iz Kijeva odločno zanikajo.

Rusko sodstvo še ni ugotovilo vzroka četrtkove eksplozije potniškega letala Tu-154 nad Črnim morjem. "Naloga preiskave je preveriti vse možne hipoteze," je danes dejal namestnik generalnega državnega tožilca Sergej Fridinski v obalnem mestu Soči. Reševalci so iz morja potegnili že 15 trupel.

"Vsi strokovnjaki pri nas in v Rusiji so izključili možnost, da je letalo sestrelila ukrajinska raketa," pravi ukrajinski predsednik
"Vsi strokovnjaki pri nas in v Rusiji so izključili možnost, da je letalo sestrelila ukrajinska raketa," pravi ukrajinski predsednik FOTO: Reuters

Rusko državno tožilstvo je začelo preiskavo nesreče potniškega letala vrste Tu-154 ruske letalske družbe Sibir Airlines, v kateri bodo skušali ugotoviti, ali je šlo za kriminalno ali teroristično dejanje. Državno tožilstvo je najprej začelo s preverjanjem možnosti, da gre za teroristični napad, Fridinski pa ne izključuje pojava tehničnih nepravilnosti na samem letalu. "V notranjem ali zunanjem delu letala je prišlo do eksplozije, ali pa so vzrok kakšni drugi tehnični razlogi," je povedal.

Prav tako še niso izključili možnosti, da je letalo pomotoma sestrelila ukrajinska raketa za protiletalsko obrambo, kar pa je ukrajinski predsednik Leonid Kučma odločno zanikal. "Vsi strokovnjaki pri nas in v Rusiji so izključili možnost, da je letalo sestrelila ukrajinska raketa," je na obisku v poljskem mestu Lublin zatrdil Kučma.

Raziskovalna ladja "Akademik Golizijn" je z majhnimi podmornicami brez posadke v globini 1000 metrov in več išče zapisovalnik poleta.

Uradniki ameriškega zunanjega ministrstva še vedno verjamejo, da so Ukrajinci med vojaško vajo ponesreči sestrelili letalo. Tri ženska trupla so že identificirali, je še sporočilo rusko tožilstvo.

SORODNI ČLANKI