Tujina

Preiskali 19 lokacij

London/Washington, 02. 07. 2007 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.M./Reuters/D.Š.
Komentarji
0

Britanske protiteroristične enote so aretirale še dve osebi, povezani s poskusi napadov avtomobilov bomb.

Britanska policija in varnostne sile še vedno iščejo člane teroristične celice, povezane z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, ki jo sumijo poskusov napadov z avtomobili bombami v Londonu in Glasgowu. Po poročanju britanskega časnika Guardian pa naj bi iskali vsaj tri člane celice, ki naj bi imela po ocenah protiterorističnih predstavnikov vsaj osem članov, vodi pa jih "Mr. Big".

Policija je med hišnimi preiskavami na več naslovih v Angliji in na Škotskem konec tedna prijela pet osumljencev, od katerih sta dva zdravnika. V zvezi z napadom na letališče v Glasgowu je policija v ponedeljek aretirala še dva moška, stara 28 in 25 let. Z aretacijo dvojice se je število prijetih od sobotnega napada povečalo na sedem.

Vozilo v Glasgowu je sprva hotelo zapeljati v glavni terminal letališča
Vozilo v Glasgowu je sprva hotelo zapeljati v glavni terminal letališča FOTO: Reuters

Policija podrobnosti o aretiranih ne želi dati, sporočila je le, da nihče ni rojen v Veliki Britaniji, ni pa želela komentirati navedb medijske hiše BBC, da prihajajo z Bližnjega vzhoda. Dodali pa so tudi, da je eden od aretiranih zdravnikov 26-letni Mohamed Aša. Prijeli so ga na avtocesti na severozahodu Anglije, v družbi njegove žene. Britanski mediji so objavili, da je Mohamed Aša opravljal svoje delo v središču Londona.

Policija je potrdila, da je ena oseba, ki naj bi sodelovala v spodletelem terorističnem napadu v Glasgowu, bil zdravnik Bilal Abdulla. Le-ta je zdravniško izobrazbo pridobil že leta 2004 v Iraku, poleg tega pa je registrirani zdravnik tudi v Veliki Britaniji. Abdulla je opravljal svoje delo v bolnišnici Royal Alexandra v Glasgowu.

Potem ko je po dveh neuspelih poskusih napada z avtomobili bombami v Londonu prišlo v soboto še do napada na terminal mednarodnega letališča v Glasgowu, v državi velja najvišja stopnja pripravljenosti pred terorističnimi napadi. Odločitev o povišanju stopnje pripravljenosti na "kritično", najvišjo na petstopenjski lestvici, je sporočil premier Gordon Brown.Povečani varnostni ukrepi tako veljajo na letališčih in železniških postajah in vseh ključnih infrastrukturnih objektih, kot so termoelektrarne, varnost pa je okrepljena tudi na množičnih prireditvah in glavnih turističnih znamenitostih. Zaradi poostrenega nadzora prihaja do prometnih zastojev in zamud.


Britanska policija preiskala 19 lokacij


Britanska policija, ki preiskuje neuspešne napade v Londonu in na letališču v Glasgowu, je preiskala najmanj 19 lokacij, je povedala britanska notranja ministrica Jacqui Smith.

V izjavi v spodnjem domu britanskega parlamenta je Smithova Britance pozvala, naj po petkovih dveh poskusih napadov v Londonu in neuspelega sobotnega na letališču v Glasgowu ostanejo enotni. "Bodimo jasni: Teroristi so kriminalci, katerih žrtve prihajajo iz vseh slojev družbe, skupnosti in veroizpovedi," je dejala. "Teroristi napadajo vrednote, ki jih delijo vsi državljani, ki spoštujejo zakon," je dejala Smithova


V petek na udaru London, v soboto Glasgow

V glavni potniški terminal na letališču v Glasgowu je v soboto treščil goreč terenski avtomobil, poškodovani pa sta bili zgolj osebi v avtomobilu, ki ju je policija aretirala. Voznik, ki je utrpel hude opekline, je v kritičnem stanju v bolnišnici. Po besedah prič naj bi v vozilu sedela moška južnoazijskega porekla. Namen voznika je bil sodeč po izjavah očividcev zapeljati na glavni terminal letališča, a so ga pri tem zaustavili varnostni stebrički.

V Angliji in na Škotskem je policija aretirala pet osumljencev
V Angliji in na Škotskem je policija aretirala pet osumljencev FOTO: Reuters


Londonska policija je v petek v središču britanske prestolnice odkrila dva avtomobila, v katerih sta bili doma narejeni eksplozivni napravi s plinskimi bombami, sodčki goriva in žeblji. Poskusi napadov so po ugotovitvah policije povezani, saj so tudi v terenskem vozilu v Glasgowu bile plinske bombe in sodčki goriva.

Bush pozdravil Brownov odločen govor

Ameriški predsednik George Bush je v nedeljo pozdravil "odločen odgovor" novega britanskega premiera Browna. "To samo kaže, da se vojna proti tem skrajnežem nadaljuje. Nikoli ne veš, kje lahko poskusijo udariti in cenim odločen odgovor, s katerim se je vlada Gordona Browna odzvala na poskuse teh ljudi," je v svojem prvem odzivu na incidente v Veliki Britaniji dejal Bush.

V ZDA sicer pred državnim praznikom 4. julija že tako veljajo poostreni varnostni ukrepi na letališčih in drugi transportni infrastrukturi, zaradi okrepljenega potovanja ljudi pa bo na nekaterih letih za Evropo tudi več letalskih šerifov. Kot je še poudaril ameriški minister za domovinsko varnost Michael Chertoff, ZDA nimajo razloga, da bi se zaradi poskusov napadov v Veliki Britaniji odločili za povišanje stopnje pripravljenosti na nacionalni ravni.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.