Tujina

Predstavili 'ambasadorja smrti'

Teheran, 22. 08. 2010 13.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je predstavil novo brezpilotno letalo, imenovano karar. Letalo z dolgim doletom bi lahko tarče zadelo tudi pri visoki hitrosti.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je štiri metre dolgo letalo, ki je lahko oboroženo z rušilnimi izstrelki, predstavil na slovesnosti ob dnevu obrambne industrije. Po poročanju nekaterih tujih medijev, so letalo poimenovali ''ambasador smrti'' za sovražnike človečnosti.

''Poleg tega, da je to ambasador smrti za vse sovražnike človečnosti, je njegov namen širiti sporočilo miru in prijateljstva,'' je ob predstavitvi dejal Ahmadinedžad.

Iran je v začetku tedna preizkusil tudi novo generacijo raket zemlja–zemlja, kar opazovalci ocenjujejo kot velik korak iranskega obrambnega ministrstva na področju razvoja raket. Rakete kiam-1 naj bi kmalu znova preizkusili, je danes sporočilo obrambno ministrstvo.

Teheran sicer trdi, da islamska republika orožja ne razvija zato, da bi napadla drugo državo, medtem ko se Zahod boji, da bi lahko Iran s svojimi raketami napadel Izrael. Za napad na judovsko državo naj bi bile primerne predvsem rakete šabab z dometom 2000 kilometrov, ki lahko zadenejo katero koli točko v Izraelu.

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Martian
23. 08. 2010 11.56
velik dan za iransko plastično industrijo
abeceda123
23. 08. 2010 00.53
Na you tube si lahko ogledaš simulacijo kitajskega jedrskega napada na Tel aviv.......................ni pa pogojeno, kdaj ga bodo izvršili, ter zaradi česa. Čeprav v kitajskih knjižnicah lahko razbereš, da se bo to zgodilo ob morebitnem napadu Izraeka na Iran.
DarthRevan
23. 08. 2010 00.15
vukanovic82 22.08.2010, 18:56 -2 brus123 22.08.2010, 16:33 Ja saj v bistvu tudi orozja ne znajo nardit , to da Iranci kopirajo in potem to stvar poizkusijo nadgradit ter izboljsat je splosno znano .Njihove glavne rakete Sahab 3 so kopija S.Korejske No-Dong1 vendar izboljsane . Tudi te rakete za tezka oklepna vozila ter helikopterje Toosan do katerih so se dokopali tudi Talibani kot smo lahko prebrali v tajnih podatkih Pentagona katere je objavila Wikaleaks so kopija iz Sovjetskih casov , vendar tudi ce kopiras staro kvalitetno stvar ter jo posodobis je še vedno zelo uncikovito ter nevarno orozje . ------------------- V bistvu je nadgradit in "sfrizirat" starejšo in manj kompleksno robo precej ceneje in bolj učinkovito kot poskušat nadgradit in "sfrizirat" najbolj napredne in kompleksne sisteme.
Misija1
23. 08. 2010 00.15
@ MOSAD: Izrael pa ne prizna da ima JK zaradi skrivanja podatkov na vseh nivojih. Manj kot ve sovraznik, boljse je. Seveda ne trdim da so jo razvili popolnoma sami - ZDA so jim sigurno pomagale. Ampak kolikor je meni znano, se je Izrael dokopal do jedrskega materiala preko Kanade. Takoj ko je svet zvedel za razvoj jedrskega orozja, je tudi ZDA skocila pokonci. Kar poglej kaksen dokumentarec in kaj se je dogajalo. Res pa je, da je to v koncni fazi pasalo americanom in verjetno tudi veliko evropejcem.
Misija1
23. 08. 2010 00.11
@ MOSAD: Ja, pa si pogledal koliko izmed jedrskih UVOZENIH fizikov je bilo zidov? Daj fant zberi se, poglej kaksen dokumentarec ali pa pobrskaj po internetu. Vecina dobrih znanstvenikov je iz Nemcije prebegla v ZDA in Veliko Britanijo ze v 30 letih prejsnjega stoletja, ko se je zacel vzpon nacizma v Nemciji. Ravno v tem casu je tja prebegnil recimo Einstein, da ne omenjam drugih jedrskih fizikov. Ravno to je Nemciji preprecilo, da bi ze med 2 svetovno vojno razvili jedrsko orozje. Imeli so moznosti, kolicine in tehnologijo. Manjkalo pa jim je kadra, ker je veliko najvisjih znanstvenikov ki so prej delali na znanih nemskih univerzah, pobegnilo od tam ze ob vzponu nazicma.
SLOVENIASTAN
22. 08. 2010 20.24
Misija1 22.08.2010, 19:58 A bi potem po tvoje morali izrinit islam iz vodstva tudi v S.Arabiji ? Jaz ne branim Irancev ker mi ti Perzjici ne pomenijo cisto nic , sam resnicno ne vidim razloga zakaj bi napadli Iran , saj ni nobenega napadel ter nobenemu niso nic naredili.Diktatorski rezim ter serijatsko pravo pa ne more bit razlog da unicijo drzavo ter pobijejo kak miljon dva ljudi , samo zato da pride do menjave rezima kateri je v drugih drzavah kjer je prislo do nasilne menjave bil isti ali pa se slabši.
SLOVENIASTAN
22. 08. 2010 20.15
Strebricek 22.08.2010, 19:21 Seveda ni Neđo priljubljen voditelj ,ker prevec forsira ta islam predvsem ,ter ima Iran velike notranje probleme mogoce je tudi to razlog da je v Iranu najvec narkomanov po procentih na svetu .Kar pa se zaveznic ZDA tice pa nimas glih prav sam se mi ne ljub zdaj pisat ker je prevec. Pa tudi bolj nepomembno je to , ker ce pride do napada bo to borba iz visine kot pri ZRJ.Sploh pa ne vem zakaj tolk govorite o vojni ce ZDA sploh nima namena napast Irana , vsaj z Obamo na celu ne. Mogoce Izrael sam potem pa pa bomo imel kaj za skrbet tudi mi ,ce pride do tega .
MOSAD
22. 08. 2010 20.14
Misija1 Ce bi bilo po tvoje bi jo ZDA mele ze med 2svetovno,imele so 0!! Zakaj so nemske jedrske strokovnjake v ZDA pejal?? Po tvoje so na polju delal. Ti pa jih strelaš ČESTITKE Zakaj izrael se danes ne prizna da ima JK??
Uroš Glad
22. 08. 2010 19.59
Pri Iranu pride v poštev samo masivna letalska operacija. Potem, v roku leta, dveh bi se pa sam sesul vase (potem, ko bi uplahnila nacionalna zagrizenost).
Misija1
22. 08. 2010 19.58
@ MOSAD: Daj fant, malo se spomni kdo oziroma od kod so bili vodilni v ameriskem jedrskem programu. Kaj je ze bil Einstein? A ni bil zid? Tako da pomisli malo preden kaj reces. Izraelci imajo svoje znanje in pomoc ZDA. Izrael pa pomoc Rusije in malo manj svojega znanja. @ vukanovic82: V Iranu je treba samo spodbit islam iz vodstva, za to ni potrebna neka jaka vojna. Tako da ;) ljduje so itak proti rezimu, samo ne upajo nic rect, ker to vodi pod zemljo ;) vsaj vecina!
SLOVENIASTAN
22. 08. 2010 19.46
Misija1 22.08.2010, 19:20 Ja vredu saj to je vsakemu jasno , da so Iranci dalec zadaj za Rusi ,Zda Izraelom, tudi za bivso JLA bi rekel da so zadaj. Samo so tisockrat bolje opremljeni kot Talibani in glede na tajne podatke Pentagona(Wikileaks) da ne bos spet rekel da si izmisljujem podatke je stanje v Afganistanu zelo slabo za ISAF milo receno ,kak bi potem prisli skozi v Iranu , ki je polek tega se velik kot pol Evrope .Potem pa je tu se domaca javnost ki po Iraku ni vec naklonjena takim avanturam ,no je pa res da se Izrael se na tuja mnenja pozvizga in tu je se veliko vec pomembnih faktorjev kot pa sama tehnologija . Lep primer je Vietnam npr.
MOSAD
22. 08. 2010 19.37
Misija119:20 Od kje pa izraelu jedrske konice? Aja je nima uradno nezna naredit!1
Uroš Glad
22. 08. 2010 19.21
Iran je država, ki je v bistvu obkoljena in interno razklana. Tale norec Ahmadinedžad je že drugič prišel na oblast s prevaro, če koga to tle zanima. Obkoljena... proti zahodu so Irak (USA), Turčija (NATO baze), na severu so Armenija, Azerbajđan in Turkmenistan (z vsemi tremi so Američani prijatli glede vojaškega sodelovanja), na vzhodu sta Afganistan (USA) in pa Pakista (USA zaveznik), na jugu je pa morje (USA letalonosilke). Iran nima praktično nobene možnosti, ko bo začelo pokat. Napad lahko pričakuje iz vseh smeri.
Misija1
22. 08. 2010 19.20
@ The-Truth: hvala :) @ vukanovic82: ja, samo problem je, da Iran nima nekih modernih orozij. recimo Izrael ima svoje tanke, sedaj ze generacijo 4 Merkave, ki pometejo z Iranskimi starimi T-72 in M60A1. Seveda so naredili svoje tanke - Zulfiqar, ki pa niso tehnolosko napredni in uporabljajo polovico delov iz tanka T-72. Dejansko najboljse kar Iran ima, so letala F-14, ki jim jih je podarila in prodala amerika v 80 letih prejsnjega stoletja. Vendar so tudi tu spredaj Izraelci, ki imajo od F-15 do F-16 dalje, svojo proizvodnjo raket in kar je najbolj vazno - pri teh novih ne gre vec za kopije ampak za njihov lasten razvoj. Tega pa Iran nima. In na koncu - Izrael ima jedrske konice - termonuklearne. Preden se bo Iran dokopal do osnovnega jedrskega orozja bo se preteklo par let. Pa se to bo primitivna bomba katere so ZDA uporabile l. 1945 na Japonski, tezka par ton. Kje je se minimizacija istaga efekta v 100 kg in manj, kar sta Rusija in ZDA imeli ze v 60 letih prejsnjega stoletja. No nazadnje pa se prestop v termonuklearen arsenal, ki je dandanes standard vseh jedrskih velesil razen Pakistana, Indije in S. Koreje. Ze sedaj imajo Izraelci proti balisticno obrambo ki je sposobna unicit balisticne rakete. Iranske seveda niso nek state of the art kot so ruske in ameriske. No in ko se bo, ce se bo, iran dokopal do nuklearnega orozja v pravem pomenu besede, bodo Izraelci ze imeli taksno obrambo, da bodo sposobni unicit par balisticnih raket z jedrsko konico z 100 % probabilnostjo. Pac prognoza. Dejstvo je da je Izrael pac vedno pred muslimanskimi sosedami in pac to nasprotnikom ZDA ni vsec. Se boste mogli sprijaznit ker to so pac fakti.
SLOVENIASTAN
22. 08. 2010 18.56
brus123 22.08.2010, 16:33 Ja saj v bistvu tudi orozja ne znajo nardit , to da Iranci kopirajo in potem to stvar poizkusijo nadgradit ter izboljsat je splosno znano .Njihove glavne rakete Sahab 3 so kopija S.Korejske No-Dong1 vendar izboljsane . Tudi te rakete za tezka oklepna vozila ter helikopterje Toosan do katerih so se dokopali tudi Talibani kot smo lahko prebrali v tajnih podatkih Pentagona katere je objavila Wikaleaks so kopija iz Sovjetskih casov , vendar tudi ce kopiras staro kvalitetno stvar ter jo posodobis je še vedno zelo uncikovito ter nevarno orozje .
MOSAD
22. 08. 2010 18.37
Tole ni lih en bau bau. Vrjemte da tole ni edino s katerim bi se postavljal! ! Tok neumni pa spet niso da bi karte s katerimi igrajo kar kazal!!
TakeItEasy
22. 08. 2010 18.17
Misija1 Tako se piše razlage! ...majstor ni da ni :)
Misija1
22. 08. 2010 17.58
@ MB_king: Mislim da midva nisva prava ki bi primerjala ti dve raketi. Vsaka ima svoje prednosti. Izrael je ze predstavil 3 generacijo proti balisticne rakete Arrow 3, ki ima baje cca. 99 % probabilnost zadetka. Za razliko od ruskega ki ga ti omenjas. Glej, ce si mi ze omenil ruski S-400 (S 500 se ni v uporabi), lahko slednji z radarom zazna tarce med 400 - 500 km, medtem ko izraelski "super zeleni bor" do cca. 1000km. Sicer pa primerjava drzavo Izrael, ki se nikakor ne more kosat z Rusijo. Ko bo Iran sposoben brez kopiranja narediti taksnen raketni sistem, se boma pogovarjala. Do takrat pa lahko sanjajo Iranci sistem S-400, saj ga Rusija ne bo kar tako ponudila svetu na prodajo, dokler ne stestirajo novega sistema. Tako da ne meni kako nimam pojma. Ne jaz, ne ti, nisma sposobna primerjav, ampak vsekakor se Iran ne more kosat z Izraelom, ne tehnolosko, ne financno. In ta UAV na sliki je predpotopen, predstavljajo pa ga kot najnovejse state of the art orozje Irana.
DedekLakai
22. 08. 2010 17.49
@kranjcan23 V Savdski Arabiji majo ženske še manj pravic kot v Iranu. Tudi kazni za moške so strožje in te hitro ubijejo (beri obglavijo). Ampak so oni zavezniki zahoda zato mediji ne poročajo kaj se tam dogaja...
rosenbauer
22. 08. 2010 17.08
''Poleg tega, da je to ambasador smrti za vse sovražnike človečnosti, je njegov namen širiti sporočilo miru in prijateljstva,'' je ob predstavitvi dejal Ahmadinedžad. valda ja..ko da ti verjamem to mi prav nič ni všeč, zdaj orožje praedstavljajo, čez nekaj let pa bomo mogoče tudi mi žrtve tega orožja...nikol se ne ve kaj se plete po glavah izraelcev ;)