Tujina

Predsedniške volitve v Zimbabveju

Harare, 09. 03. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Zimbabveju so se začele predsedniške volitve, na katerih sta glavna kandidata predsednik Robert Mugabe in vodja opozicije Morgan Tsvangirai. Že predvolilna kampanja je napovedovala tesen rezultat, tokrat pa opozicija oblasti očita oviranje volitev.

Iz države poročajo o velikem odzivu volilcev, ki so se pred volišči začeli zbirati že ponoči. Volitve bodo potekale dva dni. Vodja opozicije in predsedniški kandidat Tsvangirai je napovedal, da bo zahteval njihovo podaljšanje. V mestih, kjer so njegovi privrženci najštevilčnejši, naj bi bilo premalo volišč, gneča pred njimi pa utegne odvrniti volilce od udeležbe, je še pojasnil Tsvangirai.

Morgan Tsvangirai
Morgan Tsvangirai FOTO: Reuters

Tsvangiraija so oblasti celo obtožile načrtovanja umora predsednika Mugabeja. Napetosti zaradi morebitne volilne prevare s strani vladajoče elite in posledic, ki bi jih prinesla razveljavitev volilnih izidov so na višku. Predsedniške volitve so v znamenju največjega rivalstva, odkar je Mugabe leta 1980 povedel Zimbabve v neodvisnost. Opoziciji je pred letom in pol za las ušla zmaga na parlamentarnih volitvah, na tokratnih predsedniških pa bi jo Tsvangirai lahko speljal Mugabeju. Predvolilna kampanja v Zimbabveju se je uradno začela 31. januarja, ki je terjala številne smrtne žrtve, mnoge pa so pretepli in mučili.

Pred volišči v Harareju in drugod po državi so se oblikovale dolge vrste, ponekod tudi več tisoč ljudi, v nemirih zaradi počasnega postopka pred na enem izmed volišč v Harareju pa je bilo v posredovanju policije ranjenih 12 ljudi. O incidentih pa poročajo tudi od drugod.

Uslužbenci vladnih obveščevalnih služb in skrajneži na podeželju nadaljujejo z ustrahovanjem opozicijskih volivcev. Skrajneži so danes napadli in hudo poškodovali tudi 11 aktivistov MDC v Binduri, 60 kilometrov severno od Harareja. 15.000 opozicijskih opazovalcev, ki do sinoči še vedno niso dobili akreditacij, je danes večinoma sicer brez težav opravljalo svoje delo, nekaj težav so imeli le ponekod na podeželju.

Mugabe prepričan v zmago

Zimbabvijski predsednik Robert Mugabe, ki je na oblasti že 22 let, je prepričan v zmago tudi na teh volitvah. "Sprejel bom izide volitev. Še več, na njih bom zmagal," je dejal Mugabe po oddaji glasu na volišču. "Prebivalci želijo, da predsednik Zimbabveja ostane predsednik Zimbabveja," je še dejal Mugabe, ki je znova obtožil Veliko Britanijo, Evropo in ZDA, da so vnaprej določile izide volitev.

Robert Mugabe že skoraj slavi
Robert Mugabe že skoraj slavi FOTO: Reuters

Mugabejevo glasovanje ni potekalo brez zapletov, saj do zadnjega ni vedel, kje mora pravzaprav glasovati. Do zmede je prišlo, ker v Harareju obenem potekajo tudi lokalne volitve, Mugabe pa na svojem tradicionalnem volišču ni mogel hkrati glasovati na obeh volitvah. Mugabejev opozicijski protikandidat iz vrst MDC Morgan Tsvangirai bo volil jutri, na svoj 50. rojstni dan.

Opozicija oblasti očita oviranje volitev

Opozicijska MDC je prepričana, da vladna stranka ZANU-PF namerno upočasnjuje glasovanje na območjih, predvsem urbanih, kjer naj bi volivci po pričakovanjih večinoma podprli opozicijskega kandidata. MDC je sicer obtožila vlado, da je iz istih razlogov namerno zmanjšala število volišč v prestolnici in drugih velikih mestih v primerjavi z letom 2000, medtem ko se je število prebivalcev povišalo.

Gibanje za demokratične spremembe je obenem prepričano, da je do slabe organizacije lokalnih volitev v Harareju prišlo namenoma, saj naj bi prebivalci glavnega mesta tako imeli težave z oddajanjem glasu na predsedniških volitvah. Po besedah tiskovnega predstavnika MDC je v mestu Chitungwiza, 20 km južno od Harareja, v prvih petih urah tako glasovalo samo 400 ljudi. MDC je obenem pozval mednarodne opazovalce, naj vlado v Harareju pozovejo k izboljšanju razmer na drugi dan volitev, oziroma k podaljšanju volitev.

Policija v pokrajini Blanket na severu države je v petek aretirala 11 belopoltih kmetov, med katerimi sta tudi dva neodvisna opazovalca predsedniških volitev.

Dva opazovalca, ki sta dan pred volitvami pregledovala volišča, so sprva zadržali skrajneži iz vrst vladajoče stranke ZANU-PF. Po posredovanju njunih prijateljev pa so lokalni politiki iz vrst Mugabejeve stranke ZANU-PF od policije zahtevali takojšno aretacijo vseh udeleženih kmetov. Po navedbah tiskovne predstavnice sindikata belopoltih kmetov (CFU) Jenni Williams bodo kmetje obtoženi kršenja javnega reda in miru. Belopolti državljani Zimbabveja imajo težave pri glasovanju tudi v središču Harareja, saj po več urah čakanja še vedno niso vedeli, če so njihova imena sploh na volilnih seznamih.

Zimbabve pod sankcijami

Evropska unija in ZDA, ki Mugabejev režim obtožujeta avtoritarnosti in kršenja človekovih pravic, sta proti Zimbabveju nedavno uvedle tako imenovane usmerjene sankcije. Zunanji ministri petnajsterice so odločitev za uvedbo sankcij sprejeli, ker oblasti v Harareju vodji načrtovane opazovalne misije EU, veleposlaniku Pierru Schoriju, ter članom misije niso želele izdati dovoljenja za delo. Sankcije - unija jih proti Zimbabveju uvaja na podlagi sporazuma iz Cotonouja, ki ga ima sklenjenega s širšo regijo - so v prvi vrsti usmerjene proti predsedniku Mugabeju in njegovim 19 najožjim sodelavcem. Tako jim EU ne bo izdala dovoljenja za potovanja, zamrznila bo njihovo premoženje in finančne vire. Petnajsterica uvaja tudi embargo na trgovanje z orožjem in kakršnokoli vojaško pomoč državi.

Za EU so tudi ZDA napovedale uvedbo sankcij proti Mugabejevi vladi. Kot je izjavil tiskovni predstavnik State Departmenta Richard Boucher, ZDA Mugabeju in njegovim najožjim sodelavcem v prvi vrsti ne bodo izdajale dovoljenj za potovanje, Washington pa razmišlja tudi o finančnih sankcijah.

SORODNI ČLANKI