Tujina

Predsednik popustil zahtevam

Tbilisi, 08. 11. 2007 10.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V Gruziji po uvedbi izrednih razmer vlada napet mir. Predsednik Sakašvili je za januar napovedal predsedniške volitve.

V Gruziji po uvedbi izrednih razmer vlada napet mir.
V Gruziji po uvedbi izrednih razmer vlada napet mir. FOTO: Reuters

V Gruziji po uvedbi izrednih razmer, ki jih je za celotno državo za 15 dni razglasil predsednik Mihail Sakašvili, vlada napet mir. Več gruzijskih opozicijskih politikov je svoje privržence pozvalo, naj ravnajo preudarno. V trenutnih razmerah naj bi bili namreč nadaljnji množični protesti preveč nevarni, je ruska televizija povzela danes v Tbilisiju objavljeno izjavo opozicije. Sakašvili je medtem sporočil, da bodo izsredne razmere umaknili že v naslednjih dneh, torej predčasno, saj se, kot trdi, situacija umirja hitreje, kot so pričakovali.

Januarja na volišča

Kot vodja tega naroda potrebujem vašo podporo, da bi se soočil z zunanjimi grožnjami, opravil s pritiskom in premagal vsakršen poskus prilaščanja ozemlja Gruzije. Gruzijski predsednik Mihail Sakašvili

Izredne razmere so v Gruziji uvedli, ko je policija zatrla demonstracije, na katerih so protestniki skoraj teden dni v Tbilisiju izražali nasprotovanje Sakašviliju in za pomlad prihodnje leto zahtevali sklic predčasnih parlamentarnih in predsedniških volitev.

Sakašvili se je eni od njihovih zahtev danes vendarle uklonil in napovedal, da bodo 5. januarja volivci lahko odločali, ali mu še zaupajo. Razpis predčasnih volitev mora potrditi še parlament, pri čemer pa naj ne bi bilo težav, saj imajo tam večino Sakašvilievi privrženci. Gruzijski predsednik je v televizijskem nagovoru obenem sporočil, da razpis predčasnih volitev za pomlad 2008 zaenkrat ne pride v poštev. Opozicija kljub temu slavi zmago.

Policisti nadzirajo mesto

V Tbilisiju je v noči na četrtek več sto policistov nadziralo trg pred parlamentom in ulice, so poročali gruzijski mediji. Zatem so del vojaških in policijskih enot umaknili iz mestnega središča, danes pa je bilo v mestu mirno.

ZDA so Gruzijo pozvale, naj spore rešuje po mirni poti, izrazile pa so zaskrbljenost zaradi poročil o ranjenih. Zaskrbljenost je izrazil tudi generalni sekretar Sveta Evrope Terry Davis in poudaril, da svobodo združevanja zagotavlja Evropska konvencija o človekovih pravicah, so sporočili s SE.

Uvedbo 15-dnevnih izrednih razmer po vsej državi je v sredo zvečer obelodanil gruzijski minister za gospodarstvo Georgi Arveladze. Prvi dekret o uvedbi izrednih razmer, ki ga je pred tem v sredo predstavil gruzijski premier Zurab Nogajdeli, naj bi te omejil na 48 ur, nanašal pa se je zgolj na prestolnico Tbilisi.

Policija je v sredo proti protestnikom uporabila gumijaste naboje in solzivec.
Policija je v sredo proti protestnikom uporabila gumijaste naboje in solzivec. FOTO: Reuters

Edina televizija, ki lahko oddaja, je državna, medtem ko je bila opozicijska zasebna televizija Imedi v sredo zvečer popolnoma zaprta. Gruzijsko šolsko ministrstvo je sporočilo, da bodo v Tbilisiju do konca tedna šole in univerze zaprte.

Nasilen odgovor na proteste

Policija je v sredo proti protestnikom uporabila gumijaste naboje in solzivec. Ranjenih je bilo 589 ljudi, 20 jih je še vedno v bolnišnicah, je sporočilo gruzijsko ministrstv za zdravje. 32 privržencev opozicije naj bi aretirali, med njimi tudi opozicijskega politika Georgija Kaindrava.

Rusija je pozvala Združene narode in Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi, naj apelira na oblasti v Gruziji, da zaustavijo nasilje proti protestnikom in prenehajo s kršenjem človekovih pravic. Predstavniki Rusije so še poudarili, da je potrebno notranjepolitične zadeve rešiti po mirni poti.

Sakašvili je v televizijskem nagovoru obžaloval nasilen odgovor na proteste. Bil naj bi "sramoten" in mu je "povzročil bolečino". Za nemire v državi je okrivil Rusijo, ob tem pa zatrdil, da imajo gruzijske varnostne službe informacije, da Moskva podpira oblikovanje alternativne gruzijske vlade.

"Naši ljudje ne bodo dopustili državljanske vojne,"
je dejal Sakašvili in dodal, da bodo iz Gruzije izgnali več ruskih diplomatov, iz Moskve pa bodo odpoklicali gruzijskega veleposlanika. Moskva je očitke zavrnila.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.