Tujina

Predsednik nadlegoval uslužbenke

Jeruzalem, 16. 10. 2006 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Izraelski predsednik Moše Kacav, ki je vpleten v spolni škandal, je pod vedno večjim pritiskom.

Moše Kacav
Moše Kacav FOTO: Reuters

Preiskovalci so namreč našli še več dokazov, da je predsednik spolno nadlegoval in celo posiljeval svoje sodelavke. Izraelsko pravosodno ministrstvo je še sporočilo, da je Kacav storil še več kaznivih dejanj, kot sta na primer nezakonito prisluškovanje in prevara. "Obstaja veliko dokumentov, s katerimi lahko dokažemo, da je predsednik Kacav vpleten v več posilstev in primerov spolnega nadlegovanja," so sporočili s policije.

Državni tožilec Menačem Masusu se mora sedaj prekopati skozi goro dokumentov in odločiti, ali bodo zoper 60-letnega predsednika vložili obtožnico. Kacav, ki zanika obtožbe in pravi, da je žrtev javnega linča, sicer uživa imuniteto, ki ga ščiti pred sodnim procesom.

Policija je v hišni preiskavi zasegla več predsednikovih računalnikov in dokumentov.

Izraelski minister za šolstvo je Kacava, ki je svoj mandat nastopil leta 2000, po policijski preiskavi pozval, naj odstopi. Predsednik, ki ga spolnega nadlegovanja obtožuje deset žensk, naj bi kmalu odprl zimsko zasedanje parlamenta, a več poslancev je že sedaj napovedalo, da bodo protestno zapustili parlament, če se bo tam pojavil Kacav. Strokovnjaki za javno mnenje pa zatrjujejo, da škandal ne bo imel večjega vpliva na izraelsko politiko, saj ima predsednik v Izraelu zgolj reprezentativno vlogo.

Sicer pa izraelski politični vrh že dalj časa pretresajo spolni škandali. Avgusta je odstopil izraelski pravosodni minister Haim Ramon. Proti njemu je bila vložena obtožnica zaradi spolnega nadlegovanja 18-letne vojakinje.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.