Tujina

Podpis v soboto točno opoldne?

Varšava, 08. 10. 2009 09.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

Potem ko je Jaroslaw Kaczynski dejal, da njegov brat, sicer predsednik Poljske, Lizbonske pogodbe ne bo podpisal, so iz njegovega kabineta sporočili, da se bo to zgodilo v soboto.

Poljski predsednik Lech Kaczynski bo v nedeljo podpisal Lizbonsko pogodbo ...
Poljski predsednik Lech Kaczynski bo v nedeljo podpisal Lizbonsko pogodbo ... FOTO: Reuters

Poljski predsednik Lech Kaczynski bo Lizbonsko pogodbo podpisal v soboto na posebni slovesnosti, na katero so povabljeni tudi predsedujoči Svetu EU, švedski premier Fredrik Reinfeldt, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek. Podpis naj bi se zgodil točno opoldne.

Francoski minister Bernard Kouchner je ob tem dejal, da EU ne more in ne bo spreminjala pogodbe, zato da bo ta ustrezala Klausu. Slednjega je obtožil, da 'izumlja' težave za proces, ki bi pomembno vplival na EU.

Predsednikov brat dvojček in nekdanji predsednik vlade Jaroslaw Kaczynski je sicer pred tem povzročil kar nekaj zaskrbljenosti, ko je dejal, da Lech pogodbe ne bo podpisal. "To so le špekulacije. Če jim Szczyglow resnično verjame, je bil zaveden. Glede na moje vedenje se to ne bo zgodilo v nedeljo," je povedal.

Aleksander Szczyglow, predsednikov svetovalec, je namreč za neko poljsko televizijo zagotovil, da "predsednik drži besedo“ in da je rekel, "da bo v primeru irskega 'da' nemudoma podpisal Lizbonsko pogodbo“.

Težava tudi Češka

Po poljskem 'da' za pogodbo, ki bo reformirala delovanje evropskih institucij in omogočila nadaljnjo širitev EU, ostaja le še ena ovira: Češka. Tamkajšnji predsednik Vaclav Klaus dokumenta noče podpisati. Premier Jan Fischer pa miri, da razloga za zaskrbljenost ni. "Ni vprašanje, ali bo pogodba ratificirana ali ne, vprašanje je le, kdaj bo," je dejal in napovedal, da bo Evropa Klausovo potrditev dočakala še pred koncem leta.

Dober znak je bil današnji pogovor Klausa s Fredrikom Reinfeldtom, premierjem Švedske, ki trenutno predseduje EU. Po informacijah diplomatskih virov naj bi bil pogovor, ki se je vrtel okrog Lizbonske pogodbe, 'pozitiven' in 'zanimiv'.

Reinfeldt pa je nato sporočil še, da Klaus, kot je izvedel v telefonskem pogovoru, pogodbe ne bo podpisal, dokler ji ne bodo dodali opombe. Ta naj bi bila povezana z Listino EU o temeljnih pravicah. "Kot jaz razumem, povezuje to z Listino o temeljnih pravicah, hoče pa tudi, da bi se do te opombe izrekel tudi Svet EU. Rekel sem mu, da je to napačno sporočilo ob napačnem času, saj je proces že pri kraju," je povedal švedski premier

Da bi pogodba začela veljati, jo mora sprejeti vseh 27 članic Unije, Slovenija jo je med prvimi. Kaj prinaša, si lahko preberete tukaj.

... češki Vaclav Klaus pa ji odločno nasprotuje in se je minuli teden celo udeležil shoda proti njej.
... češki Vaclav Klaus pa ji odločno nasprotuje in se je minuli teden celo udeležil shoda proti njej. FOTO: Reuters

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
08. 10. 2009 19.53
ni mi všeč tale stavek: Ni vprašanje, ali bo pogodba ratificirana ali ne, vprašanje je le, kdaj bo," Tu obstajata samo dve možnosti: a)da spremenijo pogodbo do te mere da jo predsednik odobri b)prisilijo državo k pokorščini in podpisu pogodbe Meni se zdi da tu pride v poštev bolj druga varianta. Vsaj tak občutek imam, da se je isto zgodilo z Irsko. Je pa vsaj to dobro, da lahko izstopiš iz EU. Ker tudi evropski imperij (tak kot vsi pred njim) ne bo trajal večno. In tiste države, ki še nimajo urejene meje si bodo prve skočile v lase. Zato pa bi bilo prav, da jnajrpej rešijo problem z hrvaško mejo, potem šele nadaljujejo pogovore o v stopu Hrvaške v EU. Naj cel sistem razpade, in si bodo hrvati lepo prilastili še tisti del morja, za katerega se sedaj borimo (politiki očitno ne preveč uspešno).
alterego
08. 10. 2009 19.06
tom.tom, podpišem
odkimasin
08. 10. 2009 18.16
Lolek in Bolek. Najboljša risanka vseh časov!
ArmedUprising
08. 10. 2009 17.17
Ne dajte se Čehi! Ta EU nam je samo sranje prineslo.
Brabus
08. 10. 2009 15.23
Važno je , da lahko tudi istopiš iz EU.Recesija nas je že tako prizadela,sedaj nas pa namerava bogata evropa še štrafat. Pa to ni res.
ninja.subversion
08. 10. 2009 14.37
Lizbonska pogodba = smrtna obsodba
cosmoss
08. 10. 2009 11.31
Slovenija katera je svetovna vele sila je seveda pogodbo podpisala takoj oziroma jo je podpisal spet Pahor kateri ima popolnoma prazno betico.
Niko_K
08. 10. 2009 11.03
Slovenija je podpisala takoj.. :)
jppj
08. 10. 2009 10.35
le zakaj poljska nebi podpisala ko pa bodo imele po lizbonski pogodbi privilegije samo veliki