Tujina

'Predsednik bo kmalu podpisal Lizbonsko pogodbo'

Bruselj, 07. 10. 2009 14.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

"Po presoji ustavnega sodišča bo tudi predsednik Vaclav Klaus pripravljen podpisati Lizbonsko pogodbo, "meni češki premier, ki je prepričan, da bo pogodba podpisana do konca letošnjega leta".

Edini, ki ratifikacijskih postopkov še nista izpeljali do konca, sta Poljska in Češka.
Edini, ki ratifikacijskih postopkov še nista izpeljali do konca, sta Poljska in Češka. FOTO: Reuters
Češki premier Jan Fischer je danes po videopovezavi iz Prage izrazil prepričanje, da je na Češkem vse na mestu za ratifikacijo Lizbonske pogodbe do konca leta. "Popolnoma sem prepričan, da bo po presoji ustavnega sodišča tudi predsednik Vaclav Klaus pripravljen podpisati pogodbo," je zatrdil.

Premier Fischer je prepričan, da bo predsednik pogodbo podpisal do konca letošnjega leta.
Premier Fischer je prepričan, da bo predsednik pogodbo podpisal do konca letošnjega leta. FOTO: Reuters

"Ni razloga za zaskrbljenost. Ni vprašanje, ali bo pogodba ratificirana ali ne, vprašanje je le, kdaj bo," je poudaril Fischer. Kdaj bi ustavno sodišče lahko sprejelo končno odločitev, bo po njegovih besedah bolj jasno prihodnji teden.

Evroskeptična predsednika

Fischer bi se danes v Bruslju moral udeležiti srečanja s predsedujočim EU, predsednikom švedske vlade Fredrikom Reinfeldtom, in predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom, vendar je zaradi okvare letala moral ostati v Pragi.

Po potrditvi Lizbonske pogodbe na Irskem sta edini, ki ratifikacijskih postopkov še nista izpeljali do konca, Poljska in Češka, kjer še manjkata podpisa evroskeptičnih predsednikov Lecha Kacyzinskega in Vaclava Klausa.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.