Tujina

Položaj bi zamenjal za varnost

Biškek, 13. 04. 2010 08.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kirgizijski predsednik Bakijev je pristal, da odstopi s položaja, če ugodijo njegovim zahtevam. Te so, da zagotovijo varnost njemu in njegovi družini.

Kurmanbek Bakijev
Kurmanbek Bakijev FOTO: Reuters

Odstavljeni kirgizijski predsednik Kurmanbek Bakijev je danes prvič po prevratu minuli teden sporočil, da je pripravljen odstopiti s položaja pod pogojem, da se njemu in njegovi družini zagotovi varnost. "Kaj je pogoj za moj odstop? Če bo zagotovljena varnost meni in moji družini," je v izjavi za novinarje v mestu Džalal-Abad na jugu države dejal Bakijev.

Vodja varnostne službe v začasni vladi Kenešbek Dujšenbajev je sporočil, da je vlada pripravljena zagotoviti varnost Bakijevu in njegovi vladi.

Bakijev je tudi predlagal, naj začasna premierka Roza Otunbajeva pride k njemu na pogovore. Vodja njenega kabineta Edil Bajsalov je zavrnil zamisel Bakijeva rekoč, da se ne pogovarjajo s "krvavim diktatorjem".

Začasna vlada mu je nekaj ur pred tem postavila ultimat, naj se preda, v nasprotnem primeru pa ga bodo še danes aretirali. "Če Bakijev danes ne pride v Biškek, bomo začeli operacijo njegove aretacije," je dejal Azimbek Beknazarov, ki je v začasni vladi pristojen za pravosodje.

Bakijeva ne ščiti več predsedniška imuniteta, saj so mu jo ukinili. Zdaj začasna vlada upa, da se bo Bakijev mirno predal. Bakijev je trenutno v svoji rojstni pokrajini Jalalabad, kjer s svojimi podporniki organizira proteste. 

Grozil z utapljanjem v krvi

V nedeljo je Bakijev svojim nasprotnikom še grozil, da ne misli odstopiti s predsedniškega položaja. "Vsakršen poskus, da bi me fizično odstranili, bo pripeljal do utapljanja v krvi,'' je povedal v nedeljo in dodal, da morajo mirovniki ZN zagotoviti mir v osrednji azijski državi, potem ko so njegovo vlado strmoglavili.

Začasna vlada želi Bakijevu soditi za smrt 81 ljudi v nasilnih nemirih v začetku aprila. Obtožujejo ga tudi, da poskuša zanetiti državljansko vojno.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.