Tujina

Nemirna indonezijska tla

Džakarta, 23. 11. 2008 08.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Indonezijski otok Sumatra je stresel potres jakosti 6,8 po Richterjevi lestvici. O žrtvah ne poročajo, prebivalci pa so zaskrbljeni.

Sumatra (simbolična slika)
Sumatra (simbolična slika) FOTO: Reuters

Indonezijski otok Sumatra je v soboto zvečer stresel potres jakosti 6,8 po Richterjevi lestvici, je sporočili ameriški urad za spremljanje potresov.

Potres je imel žarišče okoli 164 kilometrov jugozahodno od mesta Bengkulu, tla pa so se stresla v soboto ob 17.01 po srednjeevropskem času. Sledila sta mu še dva popotresna sunka jakosti 5,7 in 5,1. O žrtvah niso poročali, tihomorski center za obveščanje pred cunamiji pa je sporočil, da ni nevarnosti pred večjimi popotresnimi valovi, čeprav obstaja zelo majhna možnost lokalnega cunamija.

Nemirna tla

Prebivalci indonezijskih otokov so zaskrbljeni. Pred slabim tednom sta dva močna potresa prizadela otok Sulavezi. Indonezijske oblasti so za območje 1000 kilometrov okoli žarišča potresa sprva izdale opozorilo pred cunamijem, kako uro po potresu pa so ga umaknile. Med prebivalci je zavladala prava panika. Ljudje so panično iskali višje ležeče predele, oblasti pa so pričele z evakuacijo ogroženega območja. Isto so storili na sosednjih Filipinih, na srečo pa rušilnih valov ni bilo.

Indonezija je vzpostavila nov visokotehnološki sistem, ki opozarja pred možnimi cunamiji in omogoča hitra opozorila na tem tako zelo potresnem območju. Kljub vsemu pa strokovnjaki opozarjajo, da je še vedno veliko območje države, ki ni pokrito s sistemom, zato do leta 2010 ne bo zagotovil popolnega delovanja.

Indonezija, ki jo sestavlja več kot 17 tisoč otokov, leži na območju, ki je močno izpostavljeno potresom. Domačini se bojijo ponovitve decembra 2004, ko so cunamiji pod seboj pokopali cela mesta in pokrajine ter zahtevali skoraj 300 tisoč življenj.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SlOutsider
23. 11. 2008 10.37
wow pa tega je wse weč...me prou zanima kaj bo čez ene 10 let....kako bo wse zgledallll
Limbek
23. 11. 2008 10.13
potres na potres... kmalu bo počilo