Tujina

Pravosodni minister obtožuje Sgreno

Rim/Bagdad, 12. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanski pravosodni minister Castelli je obtožil novinarko Sgreno, da je povzročila ogromne probleme v vladi.

Pravosodni minister Castelli obtožuje novinarko Sgreno
Pravosodni minister Castelli obtožuje novinarko Sgreno FOTO: Reuters

"Sgrena se je izrazila nespametno, reagirala je nespametno. Povzročila je ogromne probleme v vladi in tudi žalost, ki bi se ji bilo bolje izogniti," je v pogovoru za italijansko televizijsko postajo Sky TG24 dejal italijanski pravosodni minister Roberto Castelli, član desničarske Severne lige Umberta Bossija.

Minister je še obžaloval besede, ki jih je pred tem izrekla Giuliana Sgrena, ki je dejala, da nima nobenega zaupanja v preiskavo ameriških in italijanskih oblasti, s katero želijo osvetliti tragične dogodke ob njeni osvoboditvi.

Sgreno, ki piše za dnevnik Il Manifesto, so ugrabitelji po mesecu dni ujetništva 4. marca izpustili. Med reševalno akcijo je na vozilo, s katerim se je skupaj z italijanskimi tajnimi agenti peljala na bagdadsko letališče, nekaj kilometrov pred ciljem streljala ameriška patrulja. Novinarka je bila ranjena, agent Nicola Calipari, ki je bil glavni zaslužen za njeno osvoboditev, pa napada ni preživel. Sgrena je po prihodu v Italijo opozorila na možnost, da je bila tarča ameriških vojakov.

Giuliana Sgrena
Giuliana Sgrena FOTO: Reuters

Namestnik koalicijskih sil v Iraku, italijanski general Mario Marioli je po poročanju današnje izdaje italijanskega dnevnika La Repubblica dejal, da je operacija za osvoboditev Sgrene potekala brez vednosti Američanov. Kot je v poročilu rimskim sodnikom, ki preiskujejo smrt Caliparija, poudaril, je dvakrat dobil ukaz, naj o operaciji ne obvesti ameriških zaveznikov. La Repubblica še piše, je general Marioli dejal, da se je dvakrat srečal s Caliparijem in ga vprašal, ali soglaša s tem, da o operaciji obvesti Američane, vendar je bil odgovor obakrat negativen.

Pričanje generala bi lahko pripomoglo k rekonstrukciji okoliščin, ki so privedle do tega, da so ameriški vojaki streljali na italijansko vozilo, v katerem sta bila Sgrena in Calipari. Italijanski premier Silvio Berlusconi je pred dnevi sicer dejal, da je imel Calipari pooblastilo ameriške vojske za operacijo osvoboditve ugrabljene italijanske novinarke.