Slovenija

'Poznal sem ogromno 15-letnikov, ki so se drogirali. Danes so vsi mrtvi'

Ljubljana, 06. 08. 2024 18.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Sara Volčič
Komentarji
147

Če se tolažite, da vaši otroci nimajo v žepu veliko denarja in da torej s tem ne morejo do mamil, se pošteno motite. Že za nekaj evrov se danes na trgu najde marsikaj, marsikaj zelo škodljivega in nevarnega. O lastnih izkušnjah je spregovoril danes 18-letni mladenič, ki je pri petnajstih začel z marihuano, zatem pa hitro pristal na trdih drogah. Uporabljal je tudi danes pri mladih zelo priljubljeni ketamin, a kmalu je ugotovil, da je jemanje drog v resnici smrtno nevarna igra.

"Trenutno sem star 18 let, z mamili pa sem začel, ko sem bil star 15 let," pove mladenič, ki se je po prigovarjanju vrstnikov z drogami spoznal že na prvih zabavah. "Najprej sem začel s travo, kar je vodilo v kokain, potem pa bolj v rave zadeve, kot so MDMA, ketamin," še doda. 

Vse bolj popularen je tudi ketamin, ki ga v uporabljajo v veterini in medicini kot anestetik, od njega pa človek postane zelo hitro odvisen. Uporaba anestetikov se v primeru zabave morda zdi nesmiselna, a na Drogartu komentirajo: "To so visoke doze, ki se uporabljajo za anestezijo, v manjših dozah pa povzročajo občutke disociacije, odklopa od realnosti, omotice, ojačajo neko izkušnjo dojemanja glasbe." 

"Kot da bi nekdo igral videoigrico tebe. Seveda imaš še vedno nadzor, a nimaš tega občutka realnosti in je zato odlična droga za pobeg," pa dodaja mladenič. 

A kot vse psihoaktivne substance ojačajo tudi željo po vnovični uporabi, še opozarjajo na Drogartu: "Nekatere droge imajo višji zasvojitveni potencial kakor druge. Nikoli pa ni garancije, nikoli človek ne ve, katera izmed substanc mu bo odgovorila ravno na tisto rano, ki jo ima, lahko pa mu tudi povzroča težave. Vedno je potrebno vedeti, da je tista substanca, ki človeku najbolj ustreza, zanj tudi najbolj nevarna."

Težko si je predstavljati - mladeničeva pot od marihuane do heroina ni trajala več kot šest mesecev, pri petnajstih letih je namreč že uporabljal heroin. Uporaba drog se je torej spremenila, ni več klasičnih delitev med uporabniki, močno pa se je razširila tudi uporaba kokaina. "Prej je kokain veljal kot droga bogatih, zdaj  je kokain že precej normaliziran, kar pomeni, da ga uporablja veliko ljudi iz raznoraznih družbenih slojev," še komentirajo na Drogartu.   

"Iz heroina sem se hvala bogu zelo hitro izvlekel. Poskusil sem ga zgolj nekajkrat zaradi tragičnega dogodka, in sicer zaradi predoziranja mojega takratnega najboljšega prijatelja, ki je kasneje tudi umrl. To je bil zame neko končno opozorilo," pove fant. Njegov prijatelj je imel komaj 17 let, ko je umrl zaradi predoziranja s heroinom, takšne smrti pa žal niso izjema. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo leta 2022 kar 66 smrti zaradi neposrednega delovanja drog, namernega ali nenamernega. Velika nevarnost predoziranja je tudi pri vse bolj razširjeni drogi GBL oziroma GHB, ki je znana kot droga za posilstva. Na Drogartu razlagajo: "Večinoma jo uporabljajo kot nadomestek za alkohol, ker se ga enostavno dobi, hitro je aktiven. Aktiven je v mililitru, kar je zelo malo, ampak je to potrebno natančno odmeriti z inzulinsko brizgalko." Slednje z opozorili o nevarnostih za bolj varno odmerjanje tudi brezplačno delijo. GBL je privlačen tudi zato, ker je izredno poceni, ena doza stane le okoli 30 centov. Če pa pri uporabi omenjene droge uporabnik vzame dva mililitra namesto enega, pa je lahko posledica že nezavest ali celo smrt.

Na Drogartu uživalcem brezplačno in anonimno testirajo vzorce drog, ki jih nameravajo zaužiti. Šele tako bodo natančno vedeli, kaj so sploh  kupili. Naš sogovornik je zdaj pol leta abstinent, skuša si urediti življenje. 

Te sreče pa nimajo mnogi, ki so sočasno z njim padli v svet mamil: "V času moje uporabe drog sem vedel za med 50 in 100 enako starih uporabnikov v Ljubljani. To je veliko. In danes so vsi mrtvi zaradi samomora ali predoziranja," še pravi.

KOMENTARJI (147)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brabusednet
07. 08. 2024 14.54
+2
Zaradi drog umrje več mladih,kot v prometu pa se molči o tem.V svobodi se drogo legalizira.Kam to pelje boste videli.Takrat poti nazaj ne bo več.
Angelica007
07. 08. 2024 14.41
drzi se fant!
Branko Erčulj
07. 08. 2024 14.39
+3
Eden redih člankov z zadnjem obdobju je ta, merjeno v letih, ki se drog loteva kritično. Vsi ostali članki, tudi od znanega psihiatra, pa napeljujejo na prosto uporabo droge in dovoljenost vsega.
NietzscheF
07. 08. 2024 14.36
+1
Namest maturo sm nafuru daturo in zatripu s frendi palčki 120 na uro :D
periot22
07. 08. 2024 14.27
+0
Žal veliko staršev ne zna vzgajati, otroke prepuščajo ulici in rezultat je tu!!!!!!!
krutz
07. 08. 2024 14.02
-2
jaz sem pa probal cca 20 razlicnih drog... je pa stvar v tem a gres v to stvar v mejah normale ali all in
RevenKapitalist
07. 08. 2024 11.34
+6
Alkohol, droge= beg pred realnostjo kot za nekatere ki kradejo miljončke, se bašejo z hrano.... tudi sex je podobna stvar in igre na srečo... nekateri so odvisni od luksusa in patološkega laganja. Slovenija sama je ena cela droga kjer te zasužnjijo da 30 ali več let odplačujete kredite pa se je ne morete rešiti. Politiki sprejemajo vse zakone in tam je vir vsega zla, da nekateri imajo službice ki jih niso sposobni opravljat ali pa se jim sploh ne sanja kako bi probleme reševali. In ne se slepit da bo po takih člankih kaj boljše. Še slabše bo. Zdrogiran in alkoholiziran narod je vodljiv in take država potrebuje.
Višnja na vrhu smetane
07. 08. 2024 11.10
+8
začel s travo, nadaljeval z ekstaziji končal na kokainu in alkoholu. Po desetih letih odvisnosti sem bil eno leto trezen. Zadnjič sem se spet prelomil. Ponovno en mesec trezen, gremo spet od začetka. Ni pobega od tega, ko enkat vstopiš v ta svet, ti bo droga krojila celo življenje. Tut, če nehaš si še zmeri odvisnik, samo, da si ozdravljeni odvisnik. Ampak kokain pusti posledice, nikol več ne moreš bit isti. Vsak vikend morš prej splanirat kaj boš delov, v kaki družbi boš, poskrbet, da si vedno zaposlen,nč več pijač pa kavic po gostilnah čez teden, to so že takoj vse sprožilci, da greš nazaj na stara pota. samo tek pa kolo, pa delat na seb, pa odnosih,da si vsaj vsak dan kolkr tolk srečen ,drgač te droga vedno kliče nazaj.
daiči
07. 08. 2024 11.46
+3
jafalical
07. 08. 2024 11.05
+6
ko bi starsi vedeli koliko je tega danes, bi otroku vsak dan pregledovali vse, reagirali,ko je cas, se pogovarjali med sabo, sledili otrokovemu razvoju,postavili otroku meje,kot zahteve, dolznosti, obveznosti,bili za vzgled in ne verjeli "lazem", ki se jih otrok posluzuje,ko poskusi alkohol, druge substance.Ko otrok ze zaide v druzbo vrstnikov, kjer so sami sebi prepusceni ze leta in leta, bodisi iz "urejene" ali "disfunkcionalne" druzine,kjer pac ni reda, osnovnih manir,vrlin privzgojenih otroku,kjer otrok nima vzgleda ali pa takega, enostavno se to pojavi.Nekateri starsi, nimajo nadzora nad otrokom, ceprav so se preprical da ga imajo, je to ena od posledic in pri 14,15tih se zacne.Najbolj so pa tiste mamice, ki se hvalijo na vsa usta kako je otrok pameten, brihten,priden v soli, kako se nic ne uci(otrok pa komaj v osnovni 5razred ...otrok pa ze vidno asocialen, dejansko nic ne zna,ne ve, ker ga starsi nimajo casa ucit, vzgajat,otrok trpi za pomanjkanjem strasevske ljubezni, njihove blizine in potem, ko je prepozno krivi stari starsi, vrtec, sola,pa potem ...kaj pa leta in leta prej, ko je otrok odrascal?
Cenb77
07. 08. 2024 11.36
+1
moderna stroka nas uči da se je z otrokom treba pogovarjat... pokaž mi enga ki zagovarja da je mulca treba premlatit pa delat poslat... pa je mir...
Volja
07. 08. 2024 12.25
-2
Ne boš verjel, toda kar veliko otrok uničijo v neprofesionalnih vaških pihalnih godbah, kjer morajo iti najstniki skozi obred zalivanja s pivom, tako da se vrnejo domov s pokozlano uniformo in še prepovejo mu, da bi povedal resnico....
Volja
07. 08. 2024 10.52
-1
Največ je med drogaši in alkoholikih tistih, ki mislijo, da so pametnejši od drugih. Ironija na neskončno potenco. Vedno sem spoštovala rek modrecev, več ko veš, pravzaprav zveš, kako malo veš.
katalizatorček
07. 08. 2024 10.27
+11
So bili prijatelji,ki so se drogirali in imeli neumno razlago,z tako malo financami se enkrat največ dvakrat zadenem,tako da mi nič ne more biti.Danes po cca 30 letih ,jih je večina pod rušo(predoziranost).Kaj kmalu nimaš kontrole nad tem in vsi brez karakterja gredo na oni svet.
PomisliNaSonce
07. 08. 2024 14.24
Seveda z leto vedno popustijo zavore. In pol ni nič več stvar odločitve, zato je bit dober trezenin stran od laži. Na dolgi rok je le to tisto pravo
Wortex2
07. 08. 2024 10.20
+7
Vse se začne z alkoholom...
Volja
07. 08. 2024 10.52
+1
07. 08. 2024 10.17
+13
Jaz kot najstnik sem kadil samo travo lahko bi marsikaj drugega ampak nisem, ker sem se zavedal kaj me čaka če bi nadeljeval z drugimi stvarmi. Vsak si sam kroji usodo.
First Last
07. 08. 2024 10.05
+0
lol marihoano pushi vsak tretji, a bodo vsi mrtvi
Watcherman
07. 08. 2024 10.15
+5
Že to je dovolj,da pusti posledice vsak tretji jo pa ne kadi prej vsak deseti.
jafalical
07. 08. 2024 11.18
+1
Ne ne bodo,sam so lahko hude posledice pri nekaterih.Prekomerna uporaba vpliva na mozgane, zlasti v adolescenci,ko se mozgani razvijajo, lahko vpliva na strukturo in delovanje možganov, potencialno zniža IQ in poveča tveganje za shizofrenijo.Pri nekaterih pa so bile posledice tudi ze v zrelih letih,ki so se tega posluzevali mislec, da vejo kako je s tem.Pa vendar so bile vidne posledice tega.Kar se zasvojenosti tice,pa približno 10 % uživalcev razvije motnjo uživanja konoplje, tveganje pa je večje, če se uporaba začne v najstniških letih ali je pogosta. Simptomi vključujejo hrepenenje, neuspešne poskuse opustitve in nadaljnjo uporabo kljub negativnim posledicam.Vizita.si je danes objavila vec o tem, to je samo delcek studije.
U1665256761563
07. 08. 2024 09.46
+20
Zanimivo je predvsem to, da 15 letniki znajo najt dilerja, policija pa ne.
Boogieweeed
07. 08. 2024 10.18
+1
To si napisal kot da jih je 35 v celi Sloveniji. Bolj 5000
martin celin
07. 08. 2024 10.59
+3
Na lastne oči videl na Metelkovi policiste mimo 3 dilerjev z vsem oni se spravijo na mulca,ki je hotel enega zarolat.
Fregasto
07. 08. 2024 09.45
+7
V ZDA imajo štalo z mamili. Veliko ljudi spi v šotorih ali kar na pločniku pod milim nebom. Na netu so posnetki, kar šokantne scene.
katalizatorček
07. 08. 2024 10.28
+4
Tam je to že narodna noša.Nič novega torej.
Višnja na vrhu smetane
07. 08. 2024 10.55
+4
Fregasto
07. 08. 2024 12.03
kladivo
07. 08. 2024 09.34
+11
Jaz sem v svojih najstniških letih kr dost trave sladil ampak nikoli mi prišlo na pamet da bi vzel kaj drugega pa sm lahko bil zadet ali ne Mn je bla trava dost priznam da sedaj pri 40 se potegnem kaki dim mogoče enkrat letno na kaki gavdi ali pa še to ne pač ni mi bla več kul no cigareto pa se žal nismo odvadil :(
123soba
07. 08. 2024 09.10
+10
Ampak banane so pa sedaj večkat pod 1€ za kg...
PomisliNaSonce
07. 08. 2024 08.49
+2
Stalno "izboljševanje" sistema, ki laufa na probleme oziroma laži, ne prinaša "zdravja" ...vse kar se dogaja, zato ne obstaja nakljičij. Kdor seveda vidi, želi videt in mi to ne niža zavesti pod stalno.
Natorinkica
07. 08. 2024 08.32
+16
V Sloveniji samo so samo KADILCI problem ostali mamilopapeki, iglavci, listavci, Romi, Lopovi Barabe to pa ni problem..to so ljubljenci sistema??