Tujina

Poznajo naročnike in izvršitelje atentata

Beograd/Sarajevo, 15. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Preiskovalci vedo, kdo je naročil in izvedel atentat na premiera Đinđića, njihova aretacija pa je le še tehnično vprašanje, je sinoči izjavil srbski notranji minister Mihajlović. Doslej so aretirali 181 oseb, osumljenih vpletenosti v atentat, ki so ga po mnenju srbskih strokovnjakov izvedli profesionalci.

Srbski notranji minister pravi, da poznajo izvršitelje in naročnike atentata
Srbski notranji minister pravi, da poznajo izvršitelje in naročnike atentata FOTO: Reuters

Srbski notranji minister Dušan Mihajlović je v petek zvečer za televizijo Studio B izjavil, da izvršitelje in naročnike sredinega umora srbskega premiera Zorana Đinđića že poznajo. "Imamo dokaze in izjave aretiranih oseb, ki naše domneve potrjujejo," je dejal Mihajlović in dodal, da je aretacija izvršiteljev in naročnikov atentata na srbskega premiera le še "tehnično vprašanje", kajti "ves svet" je ponudil vso potrebno pomoč srbski policiji.

V beograjskem predmestju Zemun nadaljujejo rušenje objektov Dušana Spasojevića - Šiptarja, enega od voditeljev t.i. zemunskega klana, osumljenega sredinega atentata na srbskega premiera.

Aretirali že okoli 200 oseb

Glavni odbor srbske Demokratske stranke (DS) pa naj bi na nedeljskem izrednem zasedanju sporočil ime svojega kandidata za premiera. Po navedbah medijev bo to najverjetneje podpredsednik DS Zoran Živković.

Srbska policija je po sredinem umoru doslej aretirala že okoli 200 ljudi, ki jih sumijo posredne ali neposredne vpletenosti v atentat. Potrdili so, da sta med aretiranimi tudi ustanovitelj in prvi vodja rdečih baretk Franko Simatović Frenki ter nekdanji vodja srbske državne varnosti Jovica Stanišić.

Med priprtimi je tudi neimenovani poslanec Stranke srbske enotnosti, ki jo je ustanovil pokojni Željko Ražnatović Arkan. Policija naj bi zaslišala tudi Arkanovo vdovo, priljubljeno pevko Ceco, ki je po navedbah beograjskega časnika Politika tesna prijateljica glavnega osumljenca Milorada Lukovića-Legije.

Srbsko notranje ministrstvo je sporočilo, da so aretirali enega od voditeljev t.i. zemunskega klana, osumljenega sredinega atentata na srbskega premiera, Mlađana Mičića, imenovanega Pacov. Mičića in še šesterico članov njegove skupine so aretirali v občini Malo Crniče blizu Požarevca. Ostali aretirani so Saša Stojković "Fuksa", Radovanče Miljković "Ranac", Mladen Pavlović, Dejan Živanović "Jumba", Jovica Janković in Radostan Živković. Pri preiskavi njihovih stanovanj je policija zasegla tudi večjo količino nezakonitega orožja, naboje, napravo za nočno opazovanje, več avtomobilskih registrskih tablic in več luksuznih avtomobilov.

Policija Federacije BiH pa je sporočila, da je v okviru iskanja oseb, ki bi lahko sodelovale pri atentatu, preiskala več stavb v srbskem delu Sarajeva, vendar zaenkrat še niso nikogar aretirali.

Romunska policija pa je preiskala stanovanje v Devi na zahodu države, kjer naj bi se po nekaterih podatkih skrivali domnevni Đinđićevi atentatorji, vendar pa so se ti podatki izkazali za napačne.

Napad so izvedli profesionalci

Kaže, da so napad izvedli profesionalci z vojaškim orožjem
Kaže, da so napad izvedli profesionalci z vojaškim orožjem FOTO: POP TV

Strokovnjak za orožje in strokovni sodelavec srbskega notranjega ministrstva Branko Bogdanović pa je po poročanju časnika Politika dejal, da so na Đinđića streljali z oddaljenosti 182 metrov s puško kalibra 7,62 milimetra. "Izbor strelnega orožja kaže na profesionalce. Policijski ostrostrelci ponavadi streljajo z oddaljenosti 100 metrov in uporabljajo kaliber 5,56 milimetra. Oddaljenost, s katere so streljali atentatorji, pa bolj ustreza razmeram v vojni, ko uporabljajo močnejše orožje," piše Bogdanović.

Na profesionalno organizacijo atentata z močno logistično podporo pa kaže še nekaj dejstev, je prepričan Bogdanović. Napadalci so po vsej verjetnosti preživeli noč v stavbi, iz katere so streljali, da ne bi pritegnili pozornosti ljudi, ki so delali v stavbi. Možno je tudi, da so delovali po navodilih vodje operacije, ki je opazoval dogajanje, na kar kažejo kabli, ki naj bi jih po navedbah medijev atentatorji odnesli s sabo.

Bogdanović opozarja še na dejstvo, da atentatorji strelnega orožja niso pustili na kraju zločina, kar je običajno. Po vsej verjetnosti so atentatorji orožje odnesli s seboj, ker so se bali, da bi lahko uporabljeno orožje razkrilo njihovo identiteto.