Tujina

Pozivi k mednarodni preiskavi

Washington, 25. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

ZN niso mogli razjasniti okoliščin atentata na nekdanjega libanonskega premiera Haririja, zato menijo, da bi moral dogodek preiskati neodvisen organ.

Libanonska deklica podpisuje spominsko ploščo v čast Haririju (Foto: Reuters)
Libanonska deklica podpisuje spominsko ploščo v čast Haririju (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Strokovnjaki ZN zato opozarjajo na nujnost, da dogodek preišče neodvisen mednarodni organ. V svojem poročilu strokovnjaki ostro kritizirajo libanonske varnostne oblasti, ki naj bi "sistematično zanemarjale" poizvedbe po storilcih in načrtovalcih napada ter izgubile pomemben dokazni material s kraja dogodka.

Sirski vojaki so se umaknili s petih položajev protiletalske obrambe v dolini Beka, ki so jih držali v rokah skoraj trideset let. Današnji premik bi po ocenah poznavalcev lahko pomenil uvod v drugo fazo umika sirskih vojakov.

Anan: Resne obtožbe

Da bi ugotovili resnico o napadu na Haririja, mora preiskavo izvesti neodvisen mednarodni organ, je zapisano v poročilu, ki ga je skupina strokovnjakov predložila najprej generalnemu sekretarju ZN Kofiju Ananu in nato še Varnostnemu svetu ZN. V poročilu skupina pod vodstvom namestnika šefa irske policije Petra Fitzgeralda močno kritizira tudi sirsko vojaško tajno službo, ki naj bi bila odgovorna za pomanjkanje varnosti in reda, pa tudi za napete politične razmere v Libanonu pred umorom Haririja.

Fitzgeraldovi skupini je Varnostni svet ZN poveril preiskavo v Bejrutu, člane pa je izbral Anan. Zaključno poročilo bo objavljeno v izvirni različici, čeprav bi lahko bila zaradi svojega surovega jezika za mnoge diplomate šokantna, je povedal tiskovni predstavnik ZN Fred Eckhard. Anan je v svojem pojasnilu VS potrdil, da poročilo prinaša "zelo resne in skrb zbujajoče obtožbe". Ob tem je Anan podprl poziv po mednarodni preiskavi.

SORODNI ČLANKI