Tujina

Poziv za zaustavitev izraelskega nasilja

Jeruzalem, 14. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Izraelska vojska je z oklepniki vdrla v begunsko taborišče Dženin na Zahodnem bregu in pri tem ubila najmanj deset Palestincev. Palestinski predstavniki pozivajo mednarodno skupnost, naj Izraelu prepreči izkoriščanje iraške krize za napade na palestinske cilje.

Palestinka iz begunskega taborišča Džabalija
Palestinka iz begunskega taborišča Džabalija FOTO: Reuters

Po izraelskih vojaških virih je vojska vdrla v begunsko taborišče, kjer lovi domnevne palestinske teroriste. Vojska je streljala z več lokacij. Vojska je preiskovala domove iskanih skrajnežev in pri tem streljala na več Palestincev. Ko je vojska vdrla v taborišče so Palestinci odgovorili z ognjem iz kalašnikov. V enem dnevu se je število smrtnih žrtev med vojaško operacijo v Dženinu povzpelo na najmanj 15.

Palestinski minister Sajeb Erekat je Izrael obtožil za nov masaker na Zahodnem bregu. »Pozivamo mednarodno skupnost, naj nemudoma intervenira in Izraelu prepreči izkoriščanje krize v Iraku z namenom nadaljevanja agresije na Zahodnem bregu in Gazi,« je dejal Erekat.

Po izjavah očividcev v vojaških akcijah sodelujejo tanki in helikopterji. Že v četrtek so izraelske posebne enote južno od Dženina ubile pet oboroženih Palestincev. Od začetka izraelske ofenzive septembra 2000 je bilo ubitih najmanj 1930 Palestincev in 726 Izraelcev.

SORODNI ČLANKI