Tujina

Požari, poplave, led ...

Washington/Melbourne, 13. 12. 2007 15.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na Karibih pustoši tropska nevihta, Združene države so ujete v leden oklep, v Avstraliji pa se borijo s požari.

Olga pustoši po Karibih, zahtevala je že 22 življenj
Olga pustoši po Karibih, zahtevala je že 22 življenj FOTO: Reuters

Tropska nevihta Olga je Karibsko otočje dosegla precej pozno, deset dni potem, ko se je sezona orkanov na Atlantiku uradno končala. Najhuje je prizadeta Dominikanska republika, kjer je v neurju umrlo kar devetnajst ljudi, številni so pogrešani. Dve žrtvi je Olga zahtevala na Haitiju, eno pa v Portoriku.

Na Dominikanski republiki se ljudje pritožujejo, da so oblasti brez opozorila odprle jez, zaradi česar je reka, ki teče skozi mesto Santo Domingo, tako hitro narasla, da se niso uspeli umakniti na varno. Podivjana voda je poplavljala hiše in odnašala ljudi. Med umrlimi so tudi otroci.

Čeprav hitro izgublja svojo moč, vremenoslovci v naslednjih dneh napovedujejo močno deževje in poplave. Te naj bi prizadele tudi dele Kube in Jamajke.

Poplave v Maleziji

Jug in vzhod Malezije so zajele poplave
Jug in vzhod Malezije so zajele poplave FOTO: Reuters

Poplave pa so naravno katastrofo že povzročile v Maleziji. Monsunsko deževje je najhuje opustošilo vzhod in jug države. Umrlo je dvanajst ljudi, več kot 20 tisoč pa jih je ostalo brez strehe nad glavo. Deževje se še nekaj dni ne bo umirilo, napovedujejo vremenoslovci.

Reševalci so po poplavljenih vaseh s čolni iskali tiste, ki se niso pravočasno umaknili, in jih vozili na varno.

Združene države v ledenem oklepu

Ledeni oklep je ponekod debel več centimetrov
Ledeni oklep je ponekod debel več centimetrov FOTO: Reuters
Nevarnost za prebivalce predstavljajo tudi veje dreves, ki se zaradi teže ledu lomijo, ter poledenele ceste.

Osrednji del Združenih držav se že nekaj dni prebuja v ledenem oklepu, zaradi česar so oblasti že razglasile izredne razmere. Snežno neurje je zahtevalo najmanj 33 žrtev, milijon gospodinjstev in podjetij pa je ostalo brez elektrike. Za večino to pomeni tudi, da nimajo ogrevanja. Scott Cobb iz manjšega kraja v Misouriju se je zato z družino preselil k ženinim staršem. Temperatura v njegovem domu je po dveh dneh brez elektrike padla na minus sedem stopinj Celzija. Za tiste, ki se niso mogli zateči k sorodnikom ali prijateljem, so v cerkvah in telovadnicah šol pripravili začasna prebivališča.

Snežno neurje se zdaj seli proti severovzhodu. V zveznih državah New York, New Jersey, Pennsylvania in Connecticut so zato že napovedali, da bodo šole ostale zaprte.

V Avstraliji pustošijo požari

Medtem ko v Združenih državah težave povzroča led, jih na drugi strani sveta, v Avstraliji, ogenj. Požari, ki že nekaj dni divjajo na otoku Kangaroo, so prav danes zajeli največja območja. Okoliške prebivalce so večinoma preselili na varno, nekateri pa kljub nevarnosti ostajajo. Policiste prav to najbolj skrbi. "Zadnja stvar, ki si jo želimo, je, da bi morali hoditi naokoli uin reševati prebivalce iz izredno nevarbnih razmer. Zaraditega so ljudje že umirali,“ je dejal inšpektor Les Buckley. Eno žrtev je ogenj zahteval tudi tokrat.

Zaradi visokih temperatur in močnega ter spremenljivega vetra je boj z ognjem močno otežkočen. Gasilcem iz Južne Avstralije so zato na pomoč priskočili kolegi iz drugih zveznih držav, pa tudi policisti. Požare na otoku Kangaroo so sprožile strele.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LarQoo
14. 12. 2007 13.39
Ja sei maste prow..mi onesnažujemo naravo, ona nm pa vrača. pa tko je tud prou..ne vem pa če ns bo kdai izučil
DarthRevan
13. 12. 2007 18.57
V bistvu bi moralo človeštvo skrbeti, da je za vsakim prehodnim obdobjem otoplitve, "globalnega segrevanja", prišla precej daljša...LEDENA DOBA.
parefin@yahoo.com
13. 12. 2007 18.55
"Globalno segrevanje" = Še ena stvaritev medijev!
E-OL
13. 12. 2007 18.02
sami so si krivi. zakaj pa ne zmanjšajo porabo goriv ki onesnažujejo okolje. sploh ZDA in Avstralija...narava nam vrača milo za drago :)