Tujina

Požar delno pod nadzorom

Los Angeles, 25. 11. 2007 09.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Kalifornijski požar, ki je uničil 1.910 hektarjev zemlje, je delno že pod nadzorom, gasilcem pa je naklonjeno tudi vreme.

Zaradi požara, ki je v soboto izbruhnil v kalifornijskem mestu Malibu in uničil 49 hiš, 27 pa poškodoval, so evakuirali več kot 10.000 ljudi, med njimi tudi nekatere filmske igralce.

Plamene gasi 1.700 gasilcev s pomočjo 15 helikopterjev in vodnih letal.
Plamene gasi 1.700 gasilcev s pomočjo 15 helikopterjev in vodnih letal. FOTO: Reuters

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger je razglasil izredne razmere. "Izredne razmere, ki sem jih razglasil že prejšnji mesec, spet veljajo. Ne smemo tratiti časa, vsa razpoložljiva sredstva so namenjena boju z ognjem in pomoči tistim, ki jih je ogenj prizadel," je povedal.

Požar je izbruhnil v soboto ob neki stranski cesti in se zaradi vetra hitro razširil. Ko je veter oslabel, gasilci pa so se začeli spopadati z ognjenimi zublji, se je do sobote zvečer na domove vrnila že polovica evakuiranih ljudi.

S požarom se spopada 1.700 gasilcev ob pomoči 15 helikopterjev in 12 vodnih letal. Lažje ranjenih pa je bilo šest gasilcev.

Danes imajo gasilci 40 odstotkov ognja že pod nadzorom, tudi vreme jim je naklonjeno, saj je močan veter pojenjal, je povedal vodja gasilcev Michael Freeman.

Preiskovalci so ugotovili, da je požar povzročil človek, še vedno pa ni znano, ali je bil povzročen namenoma, je povedal inšpektor Rick Dominguez.

Tudi slavnim ni prizanešeno

Ogenj ogroža 200 domov.
Ogenj ogroža 200 domov. FOTO: Reuters

V Malibuju, ki leži 30 kilometrov zahodno od Los Angelesa, imajo med drugim hiše britanski glasbenik Sting in igralci Jennifer Aniston, Mel Gibson, Robert Redford, Barbra Streisand, Cher in Richard Gere. Lokalni mediji so poročali, da sta bila med evakuiranimi tudi igralca Matthew McConaughey in Minnie Driver, 10,5 milijona dolarjev vredna hiša kitarista skupine Red Hot Chili Peppers, Flea, pa je bila v požaru uničena.

Jug Kalifornije je požar nazadnje prizadel konec oktobra.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.