Tujina

Powell: Varnostni svet je nedejaven

Peking, 24. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški državni sekretar Colin Powell je med obiskom Kitajske varnostni svet opozoril pred nedejavnostjo. Če Irak ne bo izpolnil obvez in če OZN kljub temu ne bodo ukrepali, <em>"potem bo to črn dan za Združene narode,"</em> je dejal Powell.

Ameriški državni sekretar Colin Powell in kitajski predsednik Jiang Zemin
Ameriški državni sekretar Colin Powell in kitajski predsednik Jiang Zemin FOTO: Reuters

Ameriški sekretar je poudaril, da imajo ZDA že danes "zadostno avtorizacijo" za vojaški napad, pa vendar bi bila "druga resolucija zelo primerna", je dodal Powell. ZDA naj bi sicer po navedbah nekega diplomata drugo resolucijo v VS ZN vložile še danes.

Peking na drugi strani ni pokazal nobenega zbliževanja z ameriškimi stališči. Novi partijski voditelj Hu Jintao je v pogovorih s Powellom ponovil, da si Kitajska želi politične razrešitve vprašanja.

Kitajski zunanji minister Tang Jaixuan je poudaril, da je za večino mednarodne skupnosti, vključno s Kitajsko, pomembnejše, da se inšpekcije nadaljujejo, "kot pa da bi obravnavali novo resolucijo o Iraku". Powell se je sicer sestal tudi s kitajskim predsednikom Jiang Zeminom.

Se bo Peking sprijaznil z ameriškim načinom urejanja mednarodnih odnosov? (Foto: Reuters)
Se bo Peking sprijaznil z ameriškim načinom urejanja mednarodnih odnosov? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

ZDA računajo na tiho podporo Pekinga

Powell je tudi posredno nakazal, da ne računa na morebiten veto Kitajske. Pohvalil je kitajsko "resnost" obravnavanja iraškega vprašanja v VS ZN, ki se bo po Powellovih napovedih zagotovo izkazala tudi ob novem poročilu inšpektorjev ZN za razorožitev Iraka 7. marca in ko bo predstavljena nova resolucija. Tudi kitajski opazovalci napovedujejo, da se bo Kitajska v nasprotju s Francijo in Rusijo raje vzdržala, kot pa da bi vložila veto na novo resolucijo o Iraku.

Powell svari Pjongjang

ZDA se želijo s Pjongjangom pogovarjati multilateralno, na kar ti ne pristajajo
ZDA se želijo s Pjongjangom pogovarjati multilateralno, na kar ti ne pristajajo FOTO: Reuters

Powell je Severno Korejo odločno posvaril pred proizvodnjo jedrskega orožja. Po pogovorih s kitajskim vodstvom je Powell poudaril, da namerava pri reševanju severnokorejske jedrske krize aktivno sodelovati tudi Kitajska. Powell se je Pekingu tudi zahvalil za vsa dosedanja prizadevanja in zatrdil, da je stališče tako Kitajske kot ZDA, da na korejskem polotoku ne sme biti nobenega jedrskega orožja.

Korejsko vprašanje ne more biti obravnavano enostavno kot dvostranski problem med Washingtonom in Pjongjangom "samo zato, ker tako želi Severna Koreja", je dejal Powell. ZDA so po njegovih besedah pripravljene sodelovati v večstranskih pogovorih, saj je to stvar, ki se tiče Kitajske, Južne Koreje, Japonske, Rusije, Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), Združenih narodov in ZDA.

Ameriški zunanji minister je po srečanju s kitajskim vrhom že odpotoval iz Pekinga v Seul, kjer se bo v torek udeležil zaprisege novega južnokorejskega predsednika Roh Moo Hyuna, nato pa naj bi prišlo tudi do njunega prvega uradnega srečanja.

SORODNI ČLANKI