Tujina

Powell prepričuje Peking

Tokio/Peking, 23. 02. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški državni sekretar Colin Powell je v okviru azijske turneje prispel v Peking, kjer bo kitajske oblasti poizkusil prepričati, da bi podprle novo resolucijo varnostnega sveta ZN o Iraku.

Powell ob prihodu na letališče v Pekingu
Powell ob prihodu na letališče v Pekingu FOTO: Reuters

Ameriški šef diplomacije naj bi skušal v Pekingu pridobiti podporo za novo resolucijo VS ZN o Iraku, ki jo pripravljajo ZDA in Velika Britanija in naj bi jo v VS predstavili v ponedeljek. Kitajska glede Iraka zavzema stališče, da je treba dati inšpektorjem na voljo več časa. Kitajski analitiki menijo, da bi se lahko zgodilo, da se bo Kitajska kot stalna članica VS ZN, ki ima možnost veta, vzdržala glasovanja o novi iraški resoluciji.

Powell se bo sestal tudi s kitajskim predsednikom Džiang Zeminom in podpredsednikom Hujem Džintaom.

Powell: Čas je za akcijo

Powell je v Peking prispel iz Tokia, kjer je izjavil, da Irak krši mednarodne obveznosti na področju uničenja orožja za množično uničevanje, zato je "prišel čas za akcijo".

Kljub moralni podoori ZDA, se Japonska še ni izrekla o morebitnem napadu na Irak
Kljub moralni podoori ZDA, se Japonska še ni izrekla o morebitnem napadu na Irak FOTO: Reuters

"Čas je za akcijo, imamo dokaze, da so krivi. Resolucija VS ZN 1441 pravi, da so krivi in če je ne bodo začeli takoj uresničevati, če ne bodo začeli takoj sodelovati, bodo sledile hude posledice," je po pogovorih z japonskim premierom Džuničirom Koizumijem in zunanjo ministrico Joriko Kavaguči v Tokiu dejal Powell.

Glede podpore Japonske novi resoluciji o Iraku, ki naj bi jo ZDA predstavile ta teden, pa je Powell napovedal intenzivna diplomatska pogajanja po predstavitvi predloga resolucije. Koizumi je sicer Powella v soboto pozval, naj si še naprej prizadeva za mednarodno podporo za sprejem nove resolucije o Iraku. "Zelo cenimo potrpežljiva prizadevanja ZDA v VS ZN," je dejal japonski premier.

Zunanja ministrica Kavagučijeva pa je danes dejala, da Tokio še ni sprejel odločitve glede podpore vojni v Iraku pod vodstvom ZDA. Kot je dejala, je trenutno stališče japonske vlade, da "še ni napočil čas za odločitev.". Japonska po njenih besedah ne nasprotuje povečanju števila inšpektorjev ZN za razorožitev Iraka, kar predlagajo nekatere države na čelu z Nemčijo in Francijo, vendar pa je izrazila dvom v njihovo učinkovitost, če Irak ne bo polno sodeloval z inšpektorji.