Tujina

Powell pregovarja Ruse

Riad/Moskva, 14. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, Reuters
Komentarji
0

Ameriški državni sekretar Colin Powell je na dvodnevnem obisku v Rusiji, kjer se je že srečal z ruskim kolegom Igorjem Ivanovom. Glavna tema pogovorov je bila obnova povojnega Iraka. Spodnji dom ruskega parlamenta pa je medtem ratificiral najnovejši ameriško-ruski sporazum o jedrski razorožitvi.

Powell je v Moskvo prispel iz Rijada, med obiskom v Rusiji pa naj bi se med drugim srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Colin Powel in namestnik ruskega zunanjega ministra Georgij Mamedov
Colin Powel in namestnik ruskega zunanjega ministra Georgij Mamedov FOTO: Reuters

Med drugim se je srečal z ruskim kolegom Igorjem Ivanovom in predsednikom Vladimirjem Putinom, ki je ocenil, da sta državi kljub razhajanju v stališčih glede iraške krize ohranili dobre odnose. Ameriški državni sekretar med obiskom v Rusiji skuša prepričati rusko vodstvo, naj ne nasprotuje ameriški resoluciji o umiku sankcij proti Iraku.

Po ameriškem osnutku resolucije o umiku sankcij proti Iraku, o katerem naj bi v četrtek razpravljal Varnostni svet Združenih narodov, bi ZN v povojnem Iraku igrali le podrejeno vlogo, medtem ko bi koalicijske sile prevzele nadzor nad iraškim gospodarstvom, predvsem nad nafto. Moskva po drugi strani zahteva, da bi ZN v Iraku imeli ključno vlogo, pred umikom sankcij pa bi se morali v državo vrniti inšpektorji ZN za razorožitev.

Obisk ameriškega državnega sekretarja v Rusiji je namenjen tudi pripravi vrha predsednikov ZDA in Rusije, Georgea Busha in Vladimirja Putina, 1. junija v Sankt Peterburgu.

Powell: Skupaj proti terorizmu

Napad v Čečeniji pred dvema dnevoma - umrlo je 30 ljudi, okoli 100 jih je bilo ranjenih
Napad v Čečeniji pred dvema dnevoma - umrlo je 30 ljudi, okoli 100 jih je bilo ranjenih FOTO: POP TV

Po nedavnih terorističnih napadih v Čečeniji je Powell pozval Rusijo k skupnemu boju proti terorizmu. "V Savdski Arabiji pred tem v Čečeniji smo bili priča dejanjem mednarodnih teroristov," je dejal Powell. Da so napadi v Čečeniji in Rijadu povezani, je ponovil tudi Putin. Med Powellovim obiskom v Rusiji je v Čečeniji danes odjeknila nova bombna eksplozija, v kateri je po zadnjih podatkih umrlo najmanj 30 ljudi.

Ratificiran ameriško-ruski sporazum o jedrski razorožitvi

iztrelitev druge balistične rakete
iztrelitev druge balistične rakete FOTO: Reuters

Spodnji dom ruskega parlamenta je ratificiral najnovejši ameriško-ruski sporazum o jedrski razorožitvi, ki je bil podpisan maja lani. Za ratifikacijo je glasovalo 294 poslancev, medtem ko jih je bilo 134 proti, nihče pa se ni vzdržal. Ameriški senat je pogodbo ratificiral že 8. marca. Pogodba predvideva, da bosta državi do leta 2012 zmanjšali število nameščenih jedrskih konic med 1700 in 2200.

Pogodbo o zmanjšanju števila nameščenih strateških jedrskih konic sta maja lani v Moskvi podpisala ameriški predsednik George Bush in ruski predsednik Vladimir Putin. Pogodba predvideva, da obe državi za dve tretjini zmanjšata število jedrskih raket, ki jih imata naperjeni druga proti drugi, vendar ne predvideva njihovega uničenja, temveč le uskladiščenje. Pogodbo sta državi sklenili, ko je Bush napovedal umik od sporazuma o protibalističnih raketah iz leta 1972, od katerega so ZDA nato 13. junija 2002 dokončno odstopile.

Duma je z ratifikacijo sicer dolgo odlašala, predvsem zaradi ruskega nasprotovanja ameriško-britanskemu napadu na Irak.

SORODNI ČLANKI