Tujina

Powell opozoril Francijo

Washington/Bruselj/Pariz/Aman, 23. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ameriški državni sekretar Colin Powell je dejal, da se bo morala Francija zaradi nasprotovanja napadu na Irak soočiti s posledicami. Powell ni pojasnil, kakšne naj bi bile te posledice, Evropska komisija pa je izrazila prepričanje, da bodo ZDA spoštovale mednarodno pravo.

Evropska komisija je optimistična glede obnove transatlantskega dialoga, kar bo po mnenju tiskovnega predstavnika moč videti tudi v varnostnem svetu, ko bodo začeli podrobnejše pogovore o prihodnosti Iraka.

V mednarodnih odnosih obstajajo jasna pravila v odnosih med državami, je v Bruslju dejal tiskovni predstavnik evropskega komisarja za zunanje odnose Chrisa Pattena in izrazil prepričanje, da Powell ni namigoval na kršenje teh pravil.

Powell: Francija se bo soočila s posledicami

Powell je v pogovoru za ameriško televizijo PBS omenil le, da nasprotovanje Francije ZDA v okviru Varnostnega sveta Združenih narodov ne more biti brez posledic. Po njegovih besedah se zaradi grožnje Francije, da bo v varnostnem svetu OZN uporabila veto, številne države sredi marca niso pridružile ameriškemu predlogu resolucije, ki bi izrecno dal zeleno luč za vojaško operacijo v Iraku.

Tiskovni predstavnik Bele hiše je dejal, da ZDA ocenjujejo, da je potrebno sankcije proti Iraku odpraviti in ne le suspendirati, kot je predlagala Francija.

Powell je še dejal, da je odločno nasprotoval francoskemu kolegu Dominiqueu de Villepinu, ki je na afriški turneji skušal tri afriške članice varnostnega sveta - Gvinejo, Kamerun in Angolo, prepričati, naj ne sledijo Washingtonu. Powell je povedal, da je imel v času obiska francoskega zunanjega ministra v Afriki telefonski pogovor z vsako od držav njegovega postanka, da bi se prepričal, ali si je de Villepin zagotovil njihove glasove.

Vodja ameriške diplomacije je tudi izrekel svojo odločno podporo mandatarju za sestavo palestinske vlade Mahmudu Abasu v sporu s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom glede oblikovanja palestinske vlade.

Dominique de Villepin ostaja neomajan, da bo Pariz še naprej branil mednarodno pravo
Dominique de Villepin ostaja neomajan, da bo Pariz še naprej branil mednarodno pravo FOTO: Reuters

Francija na strani mednarodnega prava

Ameriški državni sekretar Colin Powell je svojemu francoskemu kolegu Dominiqueu de Villepinu izrekel "pozitivno mnenje" glede francoske pobude za suspendiranje sankcij Združenih narodov proti Iraku, je navedel tiskovni predstavnik francoskega zunanjega ministra Francois Rivasseau in pri tem pojasnil, da je Villepin Powellu telefoniral iz Amana, malo pred odhodom v Teheran. Rivasseau je še povedal, da sta se Powell in Villepin pogovarjala o Iraku in o vtisih francoskega ministra o turneji po Bližnjem vzhodu, ki jo je začel v torek v Ankari, končal pa jo bo v četrtek v Teheranu. "Pogovor je bil zelo prisrčen," je dodal Rivasseau in dodal, da se je Villepin iz Jordanije pogovarjal tudi z ruskim kolegom Igorjem Ivanovom.

Predsedujoči EU, grški premier Kostats Simitis, pa se je zavzel za močno skupno evropsko obrambno politiko, kar bo tudi ena osrednjih tem vrhunskega zasedanja Evropske unije junija letos v Solunu.

Villepin pa je na novinarski konferenci ob koncu obiska v Jordaniji poudaril, da so Francija in ZDA prijateljice in zaveznice. S temi besedami naj bi se Villepin odzval na Powellovo torkovo svarilo. Villepin je še poudaril, da "se ne sankcionira prijateljstva, da se ne sankcionira načel mednarodnega prava - načel in legalnosti, ki jih Francija zagovarja ves čas krize". Po Villepinovem mnenju se je potrebno odločno obrniti v prihodnost za gospodarsko, socialno in upravno obnovo Iraka, za kar je potrebna mobilizacija celotne mednarodne skupnosti. Villepin se je v Amanu pogovarjal tudi z jordanskim kraljem Huseinom II., od tam pa naj bi odpotoval v Teheran.

Villepin, ki je dopotoval iz Turčije, se je srečal z jordanskim kraljem Abdulahom II. in drugimi jordanskimi predstavniki, preden bo še danes odpotoval v Iran.

Jordanski kralj Abdulah II. je v torek izjavil, da bi morali povojni Irak voditi tisti, ki so živeli in trpeli pod Sadamom Huseinom, in da bi morale imeti iraške opozicijske skupine iz izgnanstva pri vodenju države le manjšo vlogo.

Jordanski zunanji minister Marvan Muašer pa naj bi v četrtek odpotoval v Veliko Britanijo in ZDA na pogovore o načrtih za obnovo Iraka in uresničevanju bližnjevzhodnega časovnega načrta, ki predvideva vzpostavitev palestinske države v treh letih.

SORODNI ČLANKI