Tujina

Potrjene gruzijske trditve

Tbilisi, 17. 08. 2007 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodni preiskovalci so potrdili gruzijske navedbe, da je Rusija odvrgla bombo na njihovo ozemlje.

Rusko vojaško letalo je 7. avgusta v bližini glavnega mesta Tbilisi odvrglo bombo, so zaključili mednarodni preiskovalci
Rusko vojaško letalo je 7. avgusta v bližini glavnega mesta Tbilisi odvrglo bombo, so zaključili mednarodni preiskovalci FOTO: Reuters

Mednarodni preiskovalci so v četrtek potrdili gruzijske trditve, da je rusko vojaško letalo 7. avgusta v bližini glavnega mesta Tbilisi in blizu nemirne regije Južna Osetija odvrglo bombo, ki pa ni eksplodirala. Rusija je medtem ugotovitve preiskovalcev iz Latvije, Litve, Švedske in ZDA že zavrnila in jih označila kot "neprepričljive". V Tbilisi pa je prispela delegacija ruskih strokovnjakov, ki bo izvedla lastno preiskavo.

Mednarodni preiskovalci, ki jih je pozvala gruzijska vlada, so zaključili, da je rusko letalo trikrat kršilo gruzijski zračni prostor, v zadnjem preletu pa spustilo bombo tipa kh-58. Ker so Rusi na gruzijske obtožbe odgovorili, da so Gruzijci sami odvrgli bombo, so preiskovalci poudarili, da gruzijska vojaška letala nimajo primerne opreme za tovorjenje raket omenjenega tipa.

Rusi že imajo svojo komisijo

V Gruzijo se že prispeli ruski preiskovalci
V Gruzijo se že prispeli ruski preiskovalci FOTO: Reuters
Rusija bo nemudoma obnovila stalne polete strateških bombnikov dolgega dosega, s čimer bo končala 15-letni suspenz takšnih vojaških misij, je dejal ruski predsednik Vladimir Putin. Z leti bodo pričeli v soboto.

V Gruzijo je medtem že prispela delegacija iz Rusije. Slednja se je sestala s predstavniki gruzijskega obrambnega ministrstva, ki so ruskim kolegom predstavili ugotovitve omenjenih vojaških strokovnjakov.

Gruzija je Varnostni svet ZN nedavno zaprosila tudi za sklic izredne seje o domnevnem bombnem napadu ruskega letala na ozemlju Gruzije, vendar so iz VS ZN sporočili, da nimajo zadostnih dokazov in da je potrebno pred sklicem izredne seje najprej zaključiti preiskavo, ki poteka na terenu v Gruziji.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
17. 08. 2007 19.07
budda | 17.08.2007 | 18:51 gen.t podpišem Tudi moram nekaj pripisat, kako je Hitler napadel Poljsko. Pa mednaradni opazovalci kurc jih gleda. Ruski medved ne se pustit j***
budda
17. 08. 2007 18.51
gen.t podpišem
DarthRevan
17. 08. 2007 16.35
Kot sem rekel, če bi Rusi tule mislili resno, so tanki v Tbilisiju v enem dnevu.
Unit@mailinator.com
17. 08. 2007 15.10
Seveda članek nikjer ne omeni, da so Gruzinci omenjeno raketo razstrelili do konca sami. Zakaj? To prav gotovo ne bo olajšalo dela preiskovalcem. Poleg tega take rakete lahko nosita tako Su-24 (rusija) in Su-25 (gruzija).