Tujina

Potres zahteval žrtve

Gorontalo, 17. 11. 2008 07.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Silovit potres, ki je stresel sever indonezijskega otoka Sulavezi, je zahteval najmanj dve žrtvi, skoraj 40 ljudi je ranjenih, več sto stavb pa se je zrušilo.

Potres je zahteval najmanj dve žrtvi (fotografija je simbolična).
Potres je zahteval najmanj dve žrtvi (fotografija je simbolična). FOTO: Reuters

Tla Sulavezija so se v noči na ponedeljek po lokalnem času silovito zatresla. Otok je prizadel potres z močjo 7,5 stopnje po Richterjevi lestvici. Sledila mu je vrsta manjših sunkov, najmočnejši je bil šeste stopnje. Epicenter potresa je bil v morju 136 kilometrov severno od mesta Gorontalo.

Umrla sta najmanj dva človeka, eden v prestolnici najbolj prizadete province Gorontalo, eden pa v Buolu v osrednjem delu otoka. Omenjena kraja sta tudi najbolj prizadeta. Samo v Buolu se je zrušilo več kot 200 stavb, medtem ko iz Gorontala prihajajo poročila o porušenih šolah in domovih, je povedal vodja vladnega kriznega centra Rustam Pakaya. Novic iz težje dostopnih krajev še ni.

Po dosedanjih podatkih je ranjenih 37 ljudi. "Čutili smo, da je velik. Povzročil je paniko,“ je o potresu dejal prebivalec Gorontala. Številni so zbežali na višje ležeče kraje, tudi zato, ker so oblasti objavile opozorilo pred cunamiji. Isto so storili na sosednjih Filipinih, na srečo pa rušilnih valov ni bilo.

Domačini se bojijo ponovitve decembra 2004, ko so cunamiji pod seboj pokopali cela mesta in pokrajine ter zahtevali skoraj 300 tisoč žrtev.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.