Tujina

Potres uničil štiri vasi

Teheran, 27. 11. 2005 13.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Iran je prizadel potres 5,9 stopnje po Rihterjevi lestvici. Umrlo je najmanj deset ljudi, okoli 50 pa je ranjenih.

Žrtev potresa v Iranu
Žrtev potresa v Iranu FOTO: Reuters

Jug Irana je stresel potres z močjo 5,9 stopnje po Rihterjevi lestvici. Po podatkih Ameriškega geološkega centra naj bi bila moč potresa celo višja - 6,1 stopnje po Rihterju, s središčem potresa 58 kilometrov jugozahodno od mesta Bandar Abas.

Otok Kiš leži v Perzijskem zalivu, kakih 1500 kilometrov južno od iranske prestolnice Teheran.

Po navedbah lokalnih oblasti je potres uničil štiri vasi na otoku Kiš, pri tem pa je življenje izgubilo najmanj deset oseb, okoli 50 ljudi je ranjenih.

V Iranu je februarja v potresu z močjo 6,4 stopnje po Richterjevi lestvici umrlo več kot 600 ljudi, okoli 1400 je bilo ranjenih. Njegovo žarišče je bilo v provinci Kerman na jugovzhodu države.

Kot so sporočile lokalne oblasti, so bile v potresu uničene vasi Turian, Gabardin, Kaldin in Tomban, ki ležijo na zahodu otoka, medtem ko glavno mesto Kiš na skrajnem severovzhodu otoka ni utrpelo večje škode.

Tla so se tresla tudi v iranskem pristaniškem mestu Bandar Abas, kjer živi pol milijona ljudi, ter na drugi strani morja, v Omanu in Združenih arabskih emiratih, kjer so iz previdnosti izpraznili več poslopij.