Tujina

Potres stresel jugovzhodno Turčijo

Tunceli, 27. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Potres z močjo okrog 6,5 po Richterju je zjutraj stresel pokrajino Tunceli na jugovzhodu Turčije. Doslej poročajo o eni smrtni žrtvi, šest ljudi pa je bilo ranjenih. Po navedbah tamkajšnih oblasti pa naj bi potres povzročil večjo gmotno škodo.

Po potresu v Turčiji 3. februarja 2002
Po potresu v Turčiji 3. februarja 2002 FOTO: Reuters

Po podatkih seizmološkega instituta v Carigradu je bilo središče potresnega sunka, ki je tla stresel ob 7.26 po krajevnem času, v mestu Pulumur.

Edina smrtna žrtev potresa, 65-letna ženska, je življenje izgubila, ko se je nanjo porušil skedenj v vasi Saglamantas, ki leži v bližini Pueluemuerja. Trije študentje so se poškodovali, ko so v paniki skočili skozi okno v študentskem naselju v pokrajini Ergezen. V pokrajini Erzincan so bile ranjene še tri osebe, ki so prav tako skočile skozi okno.

Tresenje tal so čutili tudi v drugih delih države. Potres je povzročil precejšnje vznemirjenje med prebivalci večjih mest v pokrajini.

Vojaška vozila s šotori, pregrinjali in ostalo pomočjo so že na poti v prizadeto provinco, je sporočil vodja turškega Rdečega križa Ertan Gonen.

Največ škode je potres povzročil v približno 40 vaseh v okolici Pueluemuerja, v samem mestu pa je bil poškodovan dijaški dom.

Župan Pulumurja Mesut Coskun je dejal, da se številni prebivalci niso mogli vrniti na porušene domove, zato je zaprosil za šotore, ki bi služili kot začasna prebivališča.

V Turčiji se pogosto tresejo tla, saj večina njenega ozemlja leži na aktivni severnoantolijski prelomnici. V potresu z močjo 6,2 stopnje po Richterjevi lestvici je leta 1967 v Pueluemuerju življenje izgubilo 97 ljudi, leta 1992 pa je v potresu z močjo 6,8 stopnje v bližini Erzincana življenje izgubilo 650 oseb. Najmočnejši potres pa je prizadel vzhod Turčije leta 1999, ko je v dveh potresnih sunkih življenje izgubilo približno 18.000 ljudi.