Tujina

Cameron: Nikoli je nisem videl v pižami

London/Sydney, 20. 07. 2011 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Opozicija britanskemu premierju Davidu Cameronu očita neprimerne odnose s predstavniki Murdochove založniške hiše News International, med drugim z nekdanjo izvršno direktorico Rebekah Brooks.

Premier Cameron obljublja "iskreno opravičilo".
Premier Cameron obljublja "iskreno opravičilo". FOTO: Reuters

Britanski premier David Cameron je na današnji izredni seji parlamenta o prisluškovalni aferi dejal, da ne bi smel zaposliti nekdanjega urednika enega od Murdochovih medijev Andyja Coulsona za svetovalca. Cameronu, ki je pod pritiskom zaradi povezav z medijskim mogotcem Rupertom Murdochom, je "zelo žal" in želi zadevo "razčistiti enkrat za vselej".

"Moja največja odgovornost je, da počistim to packarijo," je dejal britanski premier. Zanikal je sicer, da bi njegovo osebje poskušalo zaustaviti preiskavo škandala, priznal pa je, da tako njegovi konservativci kot opozicijski laburisti v minulih letih niso pravilno ravnali ob razvoju afere.

Cameron je dejal, da Andyju Coulsonu, "če bi imel popoln vpogled in ob vsem, kar je sledilo", ne bi ponudil službe. Zatrdil je še, da se bo "iskreno opravičil" parlamentu, če se bo izkazalo, da mu je Coulson lagal glede obtožb o vdiranju v telefone.

Coulson, nekdanji urednik Murdochovega tabloida News of the World, je bil do januarja letos svetovalec za medije in tiskovni predstavnik Camerona, 8. julija pa so ga aretirali zaradi suma vdiranja v telefone in podkupovanja.

Cameron je v nastopu pred poslanci napovedal, da bodo preiskavo škandala z vdiranjem v telefone še razširili, tako da bo poleg tiskanih vključila še druge medije, posvetila pa se bo vsem vrstam kriminala, povezanega z informacijami, tudi npr. vdiranju v elektronsko pošto.

Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa naj bi bili med mediji, ki so uporabljali sporne metode pridobivanja informacij, tudi britanski BBC in nekateri drugi ugledni mediji.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP se bodo zaslišanja v razširjeni preiskavi začela v prihodnjih tednih, skupina pa naj bi poročilo predstavila v 12 mesecih. Preiskava naj bi se osredotočila na dva vidika: prvi je kultura, ravnanje in etika v medijih, drugi pa je družba News International. Premier je v parlamentu predstavil člane skupine, ki bo preiskovala škandal. V njej bodo med drugim trije novinarji.

Opozicija Cameronu očita neprimerne odnose tudi z Rebekah Brooks.
Opozicija Cameronu očita neprimerne odnose tudi z Rebekah Brooks. FOTO: Reuters

Opozicija: Cameron ni upošteval opozoril

Vodja opozicijskih laburistov Ed Miliband je Cameronu danes očital, da ni upošteval večkratnih opozoril glede Coulsona. "Šlo je za poskus prikrivanja dejstev o Coulsonu," je dejal in od Camerona zahteval opravičilo.

Opozicija Cameronu sicer očita neprimerne odnose tudi s predstavniki Murdochove založniške hiše News International, med drugim z nekdanjo izvršno direktorico Rebekah Brooks, ki je prejšnji teden zaradi škandala odstopila s položaja. "Nikoli je nisem videl v pižami," je danes zatrdil Cameron in se tako odzval na poročanje medijev, da je njegova žena Sarah leta 2008 gostila zabavo za vplivne predstavnice medijev, tudi Brooksovo.

Britanski premier je danes pred parlamentom tudi zatrdil, da se ni udeležil nobenega "nepoštenega" srečanja s predstavniki News International. Kot je poudaril, so se na vseh pogovorih strogo držali predpisanega kodeksa obnašanja.

Cameron je še dejal, da je vztrajal, da noče biti vpleten v odločanje o Murdochovem načrtovanem prevzemu največje britanske plačljive satelitske televizije BSkyB, in to njegovo željo naj bi tudi spoštovali. Zaradi velikega pritiska britanske politike in javnosti je avstralski medijski mogotec sicer prejšnji teden umaknil prevzemno ponudbo.

 

Afera odmeva tudi v Avstraliji

Murdochov imperij se je znašel sredi afere o vdiranju v telefone in podkupovanju policistov, ki že sega vse od medijskega imperija prek londonske policije do kabineta britanskega ministrskega predsednika Davida Camerona. Zaradi afere, ki naj bi prizadela najmanj 3700 ljudi, so doslej na Otoku aretirali deset ljudi.

Avstralska premierka Julia Gillard je dejala, da bodo morali v luči škandala v Veliki Britaniji tudi tisti, ki z imperijem medijskega mogotca Ruperta Murdocha upravljajo v Avstraliji, odgovoriti na nekatera težka vprašanja.

"Ko so ljudje videli vdiranje v telefone, ko so ljudje videli, da so se morali s tem soočiti žalujoči posamezniki, mislim, da se jim tudi v tej državi sprožajo različna vprašanja," je dejala Gillardova.

Avstralska premierka, katere laburistična stranka je bila po izbruhu škandala v Veliki Britaniji kritična do Murdochove družbe, sicer ni želela komentirati torkovega Murdochovega pričanja pred britanskimi poslanci.

Murdoch: News Corp. bo znova trdno podjetje

Medijski mogotec Rupert Murdoch pa je v današnjem sporočilu zaposlenim zapisal, da bo podjetje News Corp. po aferi s prisluškovanjem znova trdno podjetje. "Vsem vam želim sporočiti, da sem globoko prepričan, da bo podjetje spet postalo trdno," je v sporočilu zapisal Murdoch.
"Potreben bo čas, da bomo znova vzpostavili zaupanje in samozavest, a odločeni smo, da uresničimo pričakovanja naših delničarjev, kupcev, kolegov in partnerjev," je še zapisal Murdoch.

Poglejte si fotogalerijo včerajšnjega zaslišanja Ruperta in Jamesa Murdocha.

Medijski mogotec je medtem danes po navedbah ameriške tiskovne agencije AP z letalom že zapustil Veliko Britanijo. V britansko prestolnico je iz ZDA zaradi razjasnitve okoliščin medijskega škandala prispel 10. julija.

Včerajšnje zaslišanje Ruperta in Jamesa Murdocha je sicer trajalo tri ure, večino časa pa je govoril James, ki je očeta med odgovarjanjem na vprašanja velikokrat tudi prekinil in mu na ta način poskušal pomagati z odgovori. Zaslišanje se je končalo z Murdochovim pojasnilom, ki ga je prebral in v katerem se je še enkrat opravičil vsem prizadetim v škandalu.

Doslej so na Otoku aretirali več oseb, v vse skupaj naj bi bila močno vpletena politika, odstopili so vodilni v policiji, včeraj pa je odjeknila še novica o smrti novinarja, ki je prvi spregovoril o vdiranju v telefone in podkupovanju policistov, Seana Hoareja. Obdukcija novinarja je sicer pokazala, da v njegovo smrt ni bila vpletena nobena tretja oseba, policija pa je sporočila, da njegova smrt ni sumljiva. Prijatelj in sosed novinarja je dejal, da je bil v zadnjih tednih paranoičen. “Govoril je, da bo ponj prišel nekdo iz vlade,” je dejal sosed.

 

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odbogaposlan
20. 07. 2011 17.15
pogovarjali so se o armanijevih metuljčkih na teh srečanjih.... we are sorry
odbogaposlan
20. 07. 2011 17.14
27 se je srečal s predstavniki teh medijev..... we are sorry
odbogaposlan
20. 07. 2011 17.13
kje so moji komentarji, kako pride en anarhist na parlamentarno preiskavo v parlament, prešverca peno in napade ubogega starčak! a mislte, da smo butasti? we are sorry
odbogaposlan
20. 07. 2011 17.11
ubogi pogoltni, pohlehpni, 80 letni starček, ki ga reši 40 letna ženkica in postane junakinja dneva. kot v medijski pravljici! we are sorry!
odbogaposlan
20. 07. 2011 17.08
varnostniki ne odreagirajo, i rešiteljica je žena, he,he,he we are sorry
odbogaposlan
20. 07. 2011 17.07
LAŽ NA LAŽ! we are sorry
DJ Suzuki
20. 07. 2011 16.25
angleški črni humor se pravzaprav začne pri "united" kingdom, kar je najsmešnejše za množico otokov ki se skrivajo in izpostavljajo največja dva. še dobro da je ravno italo slavic najhudomušnejši jezik in utemeljuje samosvojost ozemlja ki se sicer ni približuje preostalim 99% bosanskega jezika zato ker raje nadomešča svojo nesposobnost z mešanico latinskih in grških žaljivk, kakršne oponašajo turške jezike..
artifakt
20. 07. 2011 15.39
lol ti britanci.... blair se je opravičeval za vojno v iraqu in afg., BP so se opravičeval za izlitje v meh. zalivu, murdock se orpavičuje za vse kar je nardil, zdej se bo pa še ta.... oprosti je samo beseda, ne glede na to, kako iskreno je izrečeš ali pa rečeš, da se iskreno opravičuješ...odpravi zadevo in bo stvar rešena... tako kot beseda *, ki je tudi samo beseda, pa jo bojo tuki zbrisal..
indal
20. 07. 2011 15.06
Dol z iluminati in NWO! Ovce kdaj se boste prebudile?
major1
20. 07. 2011 09.14
Naj se zgledujejo po nas, kjer je prisluškovanje vrednota priviligiranih.