Tujina

'Potrdili smo to, kar smo si zastavili'

Bruselj, 14. 03. 2008 08.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janša je na prvem vrhu EU pod taktirko slovenskega predsedstva veliko pozornosti namenil podnebnemu paketu.

Potrdili smo to, kar smo si zastavili, je po koncu vrha EU povedal predsedujoči, premier Janez Janša. "EU smo opremili za nadaljnje spopadanje z najbolj aktualnimi izzivi: zagnali smo nov moderen triletni cikel lizbonske strategije, potrdili ambiciozno časovnico podnebno-energetskega paketa ter odgovorili na izzive glede stabilnosti finančnih trgov," je dejal Janša.

Dimitrij Rupel, Janez Janša in Jose Manuel Barroso na zasedanju evropskih voditeljev v Bruslju.
Dimitrij Rupel, Janez Janša in Jose Manuel Barroso na zasedanju evropskih voditeljev v Bruslju. FOTO: Reuters

Janša je tako naštel glavne poudarke prvega vrha EU pod taktirko slovenskega predsedstva. Še posebej veliko pozornosti je namenil podnebnemu paketu. "Podnebno-energetski paket predstavlja prvi celovit odgovor EU na izzive in priložnosti 21. stoletja," je bil jasen Janša, pri čemer je izpostavil po njegovem "dva največja dosežka tokratnega vrha" - dogovor o časovnem okviru ter temeljnih načelih paketa.

"Danes smo se zavezali, da bomo dogovor o celotnem svežnju dosegli do konca tega leta, do konca leta 2008. Pri tem bo izjemnega pomena konstruktivno delo in sodelovanje med vsemi institucijami EU. Vesel sem, da imamo obljubljeno pomoč Evropskega parlamenta v delih, kjer ta sodeluje pri sprejemanju tega paketa," je poudaril premier.

Med temeljna načela, ki bodo vodila usklajevanje paketa, je Janša prištel gospodarsko uspešnost in stroškovno učinkovitost, upoštevanje potrebe po trajnostni gospodarski rasti, preglednost ter tudi solidarnost in pravičnost pri naporih pri porazdelitvi bremen med članicami. "Zavedamo se razlik med državami članicami, vendar nanje ne gledamo kot na nepremostljivo oviro," je dodal.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes v Bruslju Sloveniji čestital za prvo predsedovanje na vrhu EU.
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je danes v Bruslju Sloveniji čestital za prvo predsedovanje na vrhu EU. FOTO: Reuters

"Dogovorili smo se, da je pomembno, da EU razpravo o doseganju okoljsko-energetskih ciljev vodi na pregleden način, da se krepi medsebojno zaupanje med institucijami, državami članicami in državljani, s čimer si EU utrjuje kredibilnost na mednarodni ravni," je poudaril predsedujoči.

S tem, ko smo se zavezali, da bomo končali usklajevanje obsežnega zakonodajnega svežnja do konca leta, "smo naredili velik korak k cilju", da EU tudi v prihodnosti ohrani vodilno vlogo v boju proti podnebnim spremembam, je tudi povedal Janša, ki se mu slednje zdi tudi neizogibno potrebno v prizadevanjih za siceršnji globalni dogovor. Leta 2012 se namreč izteče Kjotski protokol in države se dogovarjajo o novem sistemu.

Danes smo podprli tudi pristop glede zgornje meje emisij, je nadaljeval Janša. Tak pristop po njegovem zagotavlja boljše delovanje notranjega trga, večjo prilagodljivost podjetij in manjše stroške za realizacijo ukrepov svežnja. V tej povezavi pa predsedujoči ni mogel mimo problematike sektorjev, ki so dodatno izpostavljeni mednarodni konkurenčnosti.

V shemi trgovanja z emisijami (ETS) - gre za shemo, v okviru katere lahko proizvajalci emisij trgujejo s kuponi za izpuste - bo namreč selitev industrije lahko povzročila resne ekonomske in socialne težave "doma", lahko pa tudi prispeva h globalnemu povečanju emisij, je menil Janša. "Gre za neko skrb, ki je dvojna" in ki zaradi tega zahteva še posebej občutljivo razpravo, je dodal.

Onesnaževanje
Onesnaževanje FOTO: Reuters

Problem, ki ga lahko predstavlja selitev industrije, ki uporablja veliko ogljika, je "dvoplasten", je javnosti pojasnil premier, ki je tudi priznal, da intenzivna razprava na vrhu o tej temi "ni bila nepričakovana". S selitvijo energijsko-intenzivne industrije se namreč ne dosežejo okoljski cilji o zmanjšanju emisij, ker je vseeno, kjer se plini izpuščajo v zrak, po drugi strani pa je to nevarno s socialnega vidika in vidika razvoja, je prepričan Janša.

Po njegovem so sklepi, ki jih je o tem sprejel vrh, "celoviti" in niso bistveno drugačni od prvotnih predlogov. Voditelji so se namreč dlje časa pogajali prav o sklepu o "uhajanje ogljika", torej prenosa težke industrije izven EU zaradi prestrogih okoljskih standardov. Tako so v besedilo, ki je prvotno omenjalo zgolj konkurenčnost "v nekaterih sektorjih", vnesli tudi izrecno omembo energijsko-intenzivne industrije, poleg tega pa tudi omembo sheme ETS, ki bo to vprašanje primerno naslovila, če bodo mednarodna pogajanja o širšem sporazumu spodletela.

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je ob tem jasno poudaril, da lahko industrija na primerne ukrepe računa le v primeru, če omenjena mednarodna pogajanja propadejo. In v tem primeru moramo dati energijsko-intenzivni industriji jasna zagotovila, da se bodo njihove skrbi upoštevale v okviru direktive ETS, je poudaril. Podrobnosti o varovalih pa po zagotovilu Barrosa luči ne bodo zagledale pred letom 2010.

Voditelji so potrdili tudi časovni okvir pri tretjem svežnju ukrepov za notranji trg s plinom in električno energijo. Dogovorili so se, da mora priti do junija do političnega dogovora, kar pomeni še v času slovenskega predsedstva. Janša je ocenil, da so ambicije slovenskega predsedstva "realne", da pa "v tem trenutku" ne more dati nobenih zagotovil, ker je zadeva kljub nekaterim pozitivnim premikom "še daleč od rešitve".

Generalni sekretar Sveta EU Javier Solana pa je o poročilu o vplivu podnebnih sprememb na mednarodno varnost, ki so ga voditelji pozdravili, dejal, da se je treba osredotočiti na tretje države. Treba je najti take odnose z dobavitelji, da bo v interesu vseh, da imamo dolgoročne dobave in zato je pomembno, da govorimo z enim glasom, je menil.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pkorosec
14. 03. 2008 14.09
lexluthor, preden bo slovenija, oz EU sprejela vsaj nekaj podobnega tvojemu seznamu, bo minilo vsaj še 15 let. Do takrat pa po tekocem traku sprejemanje odlocitev o nadaljnjih odlocitvah, brez odlocitev. Zmes pa bo porabljenega vsaj toliko denarja, koliko bi ga bilo potrebno za 2 novi nuklearki.
LexLuthor
14. 03. 2008 11.38
Samo nakladanje. Raje naj ponudijo konkreten plan, kako doseči spremembe, npr.: 1. Gradnja nukleark in zapiranje termoelektrarn. Prepoved termoelektrarn do 2018, dodatna obdavčitev do takrat. 2. Spodbujanje (varčne) rabe elektrike na račun fosilnih goriv. Posodobitev in nadgradnja elektro infrastrukture. 3. Spodbujanje razvoja tehnologij akumulatorjev in gorivnih celic, uvajane alektričnih vozil, prepoved prodaje vozil z motorji na notranje zgorevanje do 2018, do takrat progresivna obdavčitev vsako leto. 4. Pospešitev raziskav na področju fuzije 5. Vsako leto večja obdavčitev umazanih tehnologij in energentov, uvedba "ogljikovega davka". To bi bilo za začetek nekaj konkretnega.
bonsai9@email.si
14. 03. 2008 11.23
Samo da ni to sexualna revolucija. Ker so tko in tko vsi prestari. Za pravo revolucijo pa premladi.
pkorosec
14. 03. 2008 10.40
kaksno napizdovanje v tri dni .... kaksen tehnoloski preboj je naš vrli premier imel v mislih? O kaksni industrijski revoluciji govori? Na teh evropskih zasedanjih birokratov, se nic drugega ne pocne, kot pa prodaja meglo. Pri tem pa se seveda porabljajo milijoni €. Ampak to pac mora bit. Si sploh lahko predstavljamo, da bi bili brez teh zasedanj, kjer je na koncu rezultat dneva ugotovitev ""sprejeti potrebne odločitve za uresničitev ciljev"". To ni nič druga kot en VIP šotor.
Evropa_Zdaj
14. 03. 2008 10.20
Da pri britancih gor prilezeš morš bit tud mal buldoga, tko da je naš za nekatere slovence "darth wader" prava ovčka v primerjavi s takimi.
balon200
14. 03. 2008 10.20
Je pravkar spregovoril moj manjvrednostni kompleks? Hm, če bi bil tam Drnovšek na fotki, kak Vajgl, Turk ali kdo podoben, mislim, da mi kaj takega sploh na pamet ni bi padlo.
balon200
14. 03. 2008 10.07
Prva fotka: Janša je kot učenec ;-). Druga fotka: Janez je nekaj hotel povedat, valda ga je moral Gordon nadglasit, da se ve kdo je gazda. Nima časa, da bi poslušal neko Slovaško pametovanje.