Tujina

Potrdili novo vlado

Bejrut/Washington, 27. 04. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Libanonski parlament je z veliko večino potrdil novo vlado, parlamentarne volitve pa bodo potekale konec maja.

Libanonski premier Mikati (Foto: Reuters)
Libanonski premier Mikati (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Libanonski notranji minister naj bi razpisal volitve, ki naj bi potekale 29. maja.

Za novi vladni kabinet, ki ga bo vodil bogati poslovnež Nadžib Mikati, je glasovalo 109 parlamentarcev, trije so se glasovanja vzdržali, eden pa je glasoval proti. Libanonski parlament sicer šteje 128 poslank in poslancev.

V Libanonu 29. maja parlamentarne volitve

Potem ko se je v torek iz Libanona dokončno umaknila sirska vojska, je predsednik libanonskega parlamenta Nabih Beri sporočil, da bodo 29. maja izvedli prvi krog parlamentarnih volitev.

Libanonska opozicija, ki si prizadeva za izkoreninjenje sirskega vpliva v Libanonu, je zahtevala sklic novih parlamentarnih volitev pred iztekom mandata sedanjemu parlamentu 31. maja. Na podlagi uspešnega prizadevanja za umik sirske vojske iz Libanona opozicija zdaj upa, da bo na volitvah zmagala.

ZDA: Sirski umik zgodovinski dogodek

ZDA so dokončni umik sirske vojske iz Libanona označile za zgodovinski dogodek, vendar vztrajajo, da mora Damask iz sosednje države umakniti tudi vse agente obveščevalnih služb. "Danes je zgodovinski dan za Libanon in njegove prebivalce," je v torek izjavil predstavnik State Departmenta Adam Ereli.