Tujina

Posvet o prihodnosti ZRJ

Beograd, 24. 01. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jugoslovanski predsednik Vojislav Koštunica je za petek sklical sestanek o "preureditvi odnosov med Srbijo in Črno goro v preurejeni federaciji", na katerega je povabil poleg predstavnikov strani tudi predstavnika EU Javierja Solano.

Prodi in Solana: EU je za federacijo!
Prodi in Solana: EU je za federacijo! FOTO: Reuters/B.O.

Sestanka se bodo poleg predsednika Koštunice udeležili še podpredsednik vlade ZRJ Miroljub Labus, črnogorski predsednik Milo Djukanović ter premiera Srbije in Črne gore, Zoran Djindjić in Filip Vujanović. Iz urada predsednika Koštunice so še sporočili, da se bo srečanja kot odposlanec Evropske unije (EU) udeležil tudi unijin visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana.

Javier Solana se je z najvišjimi predstavniki ZRJ, Srbije in Črne gore nazadnje sestal 17. decembra lani v Beogradu, ko je bilo dogovorjeno, da se bodo pogovori o odnosih v federaciji nadaljevali na ravni treh skupin strokovnjakov za posamezna področja (ustavnopravna ureditev, gospodarski odnosi ter zunanja politika in varnost). Skupine so se sestale trikrat, nazadnje pa 9. januarja, ko je bilo na podlagi njihovih poročil ugotovljeno, da niso dosegli soglasja v okviru ključne skupine za ustavnopravno ureditev, v kateri sta srbska in črnogorska delegacija v nasprotju z drugima dvema skupinama izdelali vsaka svoje poročilo. Beograd se očitno zavzema za preureditev sedanje federacije, Podgorica pa za samostojno in mednarodno priznano Črno goro.

Poročila vseh treh skupin so poslali tudi v Bruselj, ki je teden dni pozneje posredno, ob obisku italijanskega predsednika Carla Azeglia Ciampija v Beogradu 17. januarja, ponovil privrženost EU novi in prenovljeni jugoslovanski federaciji. Istega dne je ameriški veleposlanik v Beogradu William Montgomery ponovno obiskal Podgorico. Milo Djukanović je gostu povedal, da je referendum v Črni gori nujnost, vodje opozicijskih strank pa so po srečanju z Montgomeryjem zatrjevali, da ZDA še naprej podpirajo "demokratično Črno goro v demokratični Jugoslaviji".

Srbski premier Zoran Djindjić je pred petkovim sestankom izrazil pričakovanje, da bo EU svoje posredovanje med Beogradom in Podgorico prenesla na posredovanje med oblastjo in opozicijo v sami Črni gori, da bi se ti dve strani dogovorili o vprašanjih, ki zadevajo referendum o državnopravnem statusu te republike. Djindjić je prepričan, da večina ljudi v Črni gori daje prednost skupni državi.