Tujina

Posnetek pred smrtjo Haririja

Bejrut, 28. 03. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Arabska televizija Al Arabija je predvajala posnetek, ki je bil posnet pred atentatom na Haririja.

Nekdanji libanonski premier Hariri, ki je tragično preminil v eksploziji (Foto: Reuters)
Nekdanji libanonski premier Hariri, ki je tragično preminil v eksploziji (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Na posnetku je videti bel dostavni tovornjak, ki je po ocenah ekipe preiskovalcev Združenih narodov odigral pomembno vlogo v napadu.

Posnetek je 14. februarja posnela varnostna kamera banke HSBC. Na njem je videti, kako bel dostavni tovornjak tik pred prihodom konvoja z nekdanjim premierom Rafikom Haririjem pripelje v bližino hotela Saint-Georges, kjer je nekaj sekund kasneje odjeknila silovita eksplozija.


Tovornjak je peljal šestkrat počasneje kot druga vozila. Nekaj sekund potem, ko tovornjak izgine s posnetka, je na območje pripeljal konvoj s Haririjem, takoj zatem pa je na posnetku videti le še oblake dima in razbitin.

Umik sirskih enot

Številni tovornjaki sirske vojske, naloženi s strelivom, se medtem pomikajo proti sirski meji, so sporočili neimenovani viri v libanonskih varnostnih silah. Po njihovih navedbah je neimenovan sirski častnik izjavil, da je bilo na nadzornih točkah v dolini Beka, ki so jih sirske sile zapustile v preteklih dneh, nameščeno protiletalsko topništvo. Libanonski viri so še dodali, da se bo umik glavnine sirskih enot iz doline Beka začel po srečanju sirskega in libanonskega vojaškega odbora v prvem tednu aprila.

Sirski vojaki odhajajo (Foto: Reuters)
Sirski vojaki odhajajo (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Sirski predsednik Bašar al Asad je v začetku marca napovedal umik sirskih sil iz Libanona v dveh fazah. Prva - umik sil na vzhod Libanona - se je končala sredi marca. Takrat je Libanon že zapustilo od 4000 do 5000 sirskih vojakov, kakih 10.000 pa jih je ostalo v dolini Beka na vzhodu države ob meji s Sirijo. V drugi fazi naj bi Libanon zapustile še vse preostale sirske enote.

SORODNI ČLANKI