Tujina

Poskusna izstrelitev rakete

Islamabad, 16. 11. 2006 10.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pakistan je izvedel poskusno izstrelitev balistične rakete gauri V dosega 1300 kilometrov, ki lahko nosi jedrsko konico.

Do poskusa je prišlo dan po dogovoru z Indijo o skupnih ukrepih v boju proti terorizmu
Do poskusa je prišlo dan po dogovoru z Indijo o skupnih ukrepih v boju proti terorizmu FOTO: Reuters

Pakistan je danes v okviru vojaške vaje izvedel poskusno izstrelitev balistične rakete gauri V dosega 1300 kilometrov, ki lahko nosi jedrsko konico. "Raketa je že v uporabi, testiranje pa smo izvedli za preizkus tehničnih parametrov," je dejal predstavnik pakistanske vojske, general Šaukat Sultan. Do poskusa je prišlo dan potem, ko sta se Pakistan in Indija dogovorila za skupne ukrepe v boju proti terorizmu in za preprečevanje jedrskega konflikta v Južni Aziji.

Pakistanski minister Šaukat Aziz je po testiranju poudaril, da je Pakistan lahko upravičeno ponosen na obrambne zmogljivosti in na zanesljivost jedrske obrambe države. Poudaril je še, da Pakistan verjame v mir, ki izhaja iz položaja moči in pripravljenosti na operacije ter dodal, da se o obrambni države ne bodo pogajali.

Po dvodnevnih pogovorih v torek in sredo v New Delhiju sta se Indija in Pakistan sicer dogovorili za ustanovitev tričlanske komisije za izmenjavo obveščevalnih podatkov o terorističnih grožnjah, pripravili pa so tudi dogovor, ki naj bi prispeval k omejitvi nevarnosti nenamernega jedrskega konflikta med država, ki že od maja 1998 izvajata raketne poskuse. Pakistan je marca 2005 izvedel testno izstrelitev šahen II z dosegom 2000 kilometrov, Indija pa je julija letos izstrelila raketo agni III z dosegom 3000 kilometrov.

To so bili prvi pogovori med državama po prekinitvi mirovnega procesa zaradi julijskega terorističnega napada v Bombaju, za katerega naj bi bili po podatkih Indije krivi pakistanski skrajneži.

Indija in Pakistan sta mirovni proces začeli leta 2004. Od takrat sta vzpostavili prometne povezave, a dosegli le malo napredka pri osrednjem vprašanju sporne razdeljene pokrajine Kašmir, ki si jo obe lastita v celoti. Indija sicer obtožuje Pakistan, da uri in oborožuje islamske skupine, ki se borijo proti indijskim oblastem v Kašmirju. Spopadi so od leta 1989 zahtevali 44.000 življenj.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.