Tujina

Poroke homoseksualcev nezakonite

New York, 04. 03. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pravosodni minister New York je popustil pod pritiski, naj pove, ali so poroke med homoseksualci dovoljene ali ne. Sporočil je, da je zakon jasen in istospolnih porok ne dovoljuje.

Le kaj bodo naredili z ljudmi, ki so izkoristili možnost za poroko potem, ko bodo oblasti to možnost ukinile? (Foto: Reuters)
Le kaj bodo naredili z ljudmi, ki so izkoristili možnost za poroko potem, ko bodo oblasti to možnost ukinile? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Pravosodni minister New York Elliot Spitzer, sicer pripadnik demokratske stranke, znan kot preganjalec pokvarjencev z Wall Streeta z ambicijo postati guverner države, se je moral izjasniti, potem ko je 26-letni župan mesta New Paltz Jason West pretekli teden poročil nekaj istospolnih parov in za to dobil ovadbo lokalnega tožilca. Republikanci in državni tožilci so zahtevali, naj Spitzer pove, ali so poroke med homoseksualci dovoljene ali ne.

Spitzer tudi meni, da sta do sprememb zakonodaje možni dve poti. Ena je, da državni kongres spremeni zakon, druga pa je sodna pot do vrhovnega sodišča države, ki lahko zakon razglasi za neustavnega in ga razveljavi.

Spitzer je dejal, da spoštuje željo gejev in lezbijk po poroki ter njihovo zavezo drug do drugega. Osebno meni, da s tem ni nič narobe, vendar mora pred svoje mnenje postaviti zakon države New York, ki jasno določa, da takšne poroke niso dovoljene.

Je duh homoseksualnih porok res že ušel iz steklenice?

Župan New Paltza se je pred tednom dni vključil v nacionalno debato o porokah med homoseksualci, potem ko je župan San Francisca z izdajanjem poročnih dovoljenj v nasprotju z državnim zakonom omogočil poroke skoraj 4000 istospolnih parov. West je v sredo pred sodiščem dejal, da se ne čuti krivega in bo nadaljeval s porokami, ker zakoni ne smejo diskriminirati. Njegovemu zgledu naj bi v četrtek sledil župan mesteca Nyack nedaleč od Manhattana John Shields.

Večina Američanov nasprotuje porokam homoseksualcev. Vendar obenem večina nasprotuje ustavnim spremembam in nima nič proti civilnim zvezam istospolnih partnerjev z vsemi pravicami, ki gredo zraven. Demokrati pa si niti ne želijo, da bi to vprašanje postala pomembna predvolilna tema.

Duh homoseksualnih porok je že ušel iz steklenice, saj so se v sredo odločili za izdajo poročnih dovoljenj homoseksualcem tudi v Portlandu v zvezni državi Oregon, vrhovno sodišče zvezne držav Massachusetts pa je državnemu kongresu ukazalo, da mora do sredine maja dovolili poroke med homoseksualci. Predsednik ZDA George Bush je izkoristil priročno predvolilno vprašanje in predlagal zvezni ustavni amandma, ki bi poroko razglasil samo kot zvezo med moškim in žensko.

V Washingtonu je v sredo potekala ostra debata pred senatnim pododborom za ustavna vprašanja odbora za pravosodje, med katero so republikanci zakon razglašali za sveto ustanovo in svarili pred nevarnostjo uničenja tradicionalne družine. Demokrati jim odgovarjajo, da se gredo predvolilne politične igrice, vendar pa so resnično v zadregi. Homoseksualci večinoma volijo demokrate in če jih ti ne bodo branili, bi lahko 2. novembra, na dan volitev, ostali doma. Če pa jih bodo branili preveč odločno, lahko izgubijo precej volivcev, ki nasprotujejo porokam istospolnih partnerjev.