Tujina

Iraški novinar prosi za prizanesljivost

Bagdad, Kabul, 18. 12. 2008 11.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.G./T.Š.
Komentarji
38

Iraški novinar se je v pismu iraškemu premierju opravičil za metanje čeljev v Busha. Prosi ga za prizanesljivost. Medtem pa njemu ponujajo žensko za poroko.

Iraški novinar Muntazer al Zaidi, ki je v Busha zalučal čevlje, se je v pismu iraškemu premierju Nuriju al Malikiju opravičil za svoje ''grdo dejanje'' in prosil za prizanesljivo obravnavo. Kot je povedal al Malikijev tiskovni predstavnik Jasin al Mažid je še prezgodaj za komentar, kaj se bo z novinarjem zgodilo, saj je primer v rokah pravosodnih oblasti.

Al Zaidi je pismo napisal na roke. Urad iraškega premierja ga je prejel danes, vendar pravijo, da je bilo napisano že prej. V pismu novinar piše, da je zagrešil ''zelo grdo dejanje'' in da premierja prosi za ''očetovsko sočutje''. Medtem pa postaja omenjeni novinar vse bolj popularen.

Po besedah producenta afganistanske satirične oddaje bo čevelj tokrat Busha zadel v glavo.
Po besedah producenta afganistanske satirične oddaje bo čevelj tokrat Busha zadel v glavo. FOTO: Reuters

Po poročanju medijev je njegovo veliko popularnost  opazil tudi neki Egipčan, ki mu je za nagrado ponudil svojo 20-letno hčer. Amal Saad Gumaa, študentka novinarstva, očetovi volji ne ugovarja in pravi, da bi ji bila poroka z iraškim junakom v veliko zadovoljstvo.

Odgovor novinarja na poročno ponudbo še ni znan.
Odgovor novinarja na poročno ponudbo še ni znan. FOTO: Reuters

"To bi mi bilo v veliko čast. Z veseljem bi živela v Iraku, a seveda le, če bi bila poročena s tem herojem,“ pravi dekle, ki je nad očetovim dejanjem navdušena.

Njen oče Saad Gumaa je dejal, da je že govoril z novinarjevim bratom Dirghamom in mu podal svojo ponudbo, a odgovor priprtega novinarja, ki je po nedeljskem incidentu postal prava svetovna senzacija, še ni znan.

V afganistanski satirični oddaji bo čevelj zadel Busha

Vodje priljubljene afganistanske satirične oddaje so se odločili, da bodo v znak solidarnosti z Iračani rekonstruirali razvpiti incident.

Producent oddaje Zang i Hatar je medijem povedal, da se v oddaji ne želijo samo zabavati, ampak tudi izraziti podporo iraškemu ljudstvu in novinarjem. Po njegovih besedah bo potek dogajanja enak resničnim dogodkom, le da bo tokrat čevelj zadel svoj cilj.

Bush se je v nedeljo čevljema spretno izmaknil in se nato celo pošalil, da je šlo za velike čevlje, zatem pa je nadaljeval novinarsko konferenco, kot da se ni nič zgodilo. Novinarja pa so al Malikijevi varnostniki po incidentu odpeljali v pripor, kjer bo pridržan do sojenja.



KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
19. 12. 2008 22.07
Pozdravljen Zogby, sem vesela da si me razumel. Kadar človek sprejme sebe,takšnega,kakršen v resnici je, ne čuti (brezpogojnega) sovraštva do drugih. Če druge ljudi zaničuješ ter nenehno izvajaš nasilje nad njimi (nasilja so pa različna,v tem primeru gre za sovraštvo), potem jim tudi ne daš priložnosti da opazijo,dobro in pozitivno,v tebi. Sovraštvo rojeva sovraštvo,pa nič drugega. ODNOS DRUGIH DO NAS JE NAŠE ZRCALO!!! LP
sladoledcebula
19. 12. 2008 21.01
tipičen *južnjak* ves pogumen pameten, ko j pa treba odgovarjat pa jokat, če je infor seveda resnična. na nivoju 2 tekmovalcev kmetije
zogby
19. 12. 2008 14.01
12345s ŽIV. ne zbiram denar za izgradnjo đamije,tuki ti žal ne morem pomagati. Seveda kritika in sovraštvo nista enaka pojma! Samo zdrava kritika ne škodi četudi jo uporabiš proti svojim idealom/domačim/mišljenju , te le okrepi in ti podari širše vidno polje!
Neikius
19. 12. 2008 12.41
To je skor tako kot takrat ko je en slovenec poslal pismo bushu. Kaj se je že zgodilo z njim? Guantanamo verjetno
hint
19. 12. 2008 12.13
Pomoje bi ga mogl izpustit sej ni strelu nanga madona
12345s
19. 12. 2008 09.39
Zogby,.. ..in te še nisem zasledil da bi kritizirala Islam, tudi v tem se kaže dvojni obraz... ?! V tem pa ne vidim dvojnega obraza. Na tem forumu se izkazuje večinoma sovraštvo. Kritika pa sovraštvo sta različna pojma. LP
izbruh@gmail.com
19. 12. 2008 09.25
Bush je res neverjeten!!!! Ta tip niti z očesom ne migne, pa če bi cel svet poslal hudiču v rit. Ali je tako zaverovan vase, tako skuliran, tako neumen ali vse skupaj?! Ogabno!
12345s
19. 12. 2008 09.19
Pozdravljen Zogby, morda imam takšno \"napako\",da sem vedno na drugi strani! Če si pozorno prebiral moje komentarje,bi že opazil, da nisem muslimanka.Moram pa priznat da me je gesta tega novinarja zelo dojmila. Ali morda Ti zbiraš denar za izgradnjo džamije?
Golcar
19. 12. 2008 08.46
dobra nagrada... 20 letnica....
zogby
19. 12. 2008 02.41
12345s Sem se samo pohecal mal. Iz tvojih komentarjev sodim da si muslimanka,kar je sicer vse vredu! Vendar kažeš malo sovražne nastrojenosti proti zahodu,se strinjam da zahod včasih dela krivico islamu pa vendar tudi islam kot vidiš po svetu ni ravno brezmadežen! In te še nisem zasledil da bi kritizirala islam. Tudi v tem se kaže dvojni obraz!
No pa dejmo
19. 12. 2008 01.52
Jaz pa podpiram dejanje tega novinarja! Bush je ena sama največja tempirana bomba na svetu. Vsepovsod kamor vtakne svoj \"nos\" je pizdarija. Vse si lasti. In če bi ves ta denar, ki ga porabijo za raznorazne vojne in pizdarije po svetu, namenili za reševanje domače gospodarske krize (zaradi katere so prizadete skorajda vse države po svetu), bi bilo bolj pametno!
mcn1ck
19. 12. 2008 01.14
haha prosi za prizanesljivost... cetudi bi ga zadel sam izkazal je pac to nasprotje oz sovrastvo ........ok pa prinesel je simbol tarce na busha lol
12345s
19. 12. 2008 00.16
Zogby, to pa je že zahodnjaška mentaliteta,...ne sodi zraven.
zogby
19. 12. 2008 00.08
Pa sej to je že cela telenovela! Mogoče bo imel ta tip koncert v Tivoliju,kot zdaj RBD :) Ali pa bo enkrat v oddaji \"A SI TI TUT NOT PADU\" gost in bo prišel še celo Bush pa bosta skupaj obujala stare čase :)
chemtrail
18. 12. 2008 16.31
Ryanf1 Verjetno ti ta smrad sodiš po sebi.Sklepam, da še nikoli nisi obiskal džamije in je videl od znotraj. Ni nobenega smradu...
12345s
18. 12. 2008 15.13
Poanta je valjda v tem,da je z domačo, arabsko gesto, pokazal celemu svetu,kaj si misli o ameriški demokraciji. To je podobno rokavici,ki so jo nekoč,zahodnjaki znali vrečt,če so koga hoteli izzvat. Bitna razlika je v tem da vržen čevelj pomeni samo da je obdarovanec nezaželjen. To pa je v primerjavi z vrženo rokavico zelo kulturno. Naj Američani pač gredo domov,pa naj tisti denar,ki ga razmetavajo po svetu za vojne,podkupovanja in podobna barbarstva,porabijo za reševanje svojih,domačih težav. Ali ti ni jasno,da cel svet čuti posledice njihove globalizacijske politike? Tako kot je vsak narod rad gospodar na svojem,zakaj ne bi bili Arabci na svojem?
zupancicevajama@email.si
18. 12. 2008 14.59
Kako je gospodicna sreca, ker jo je oce ponudil \"heroju\"!!! Saj razumem arabsko sovrastvo, do Izraelcev in njihovih slug Americanov, vendar se z taksnimi dejanji sramotijo, pred nami evropejci.
sarcom2
18. 12. 2008 14.45
lepa gesta,........ej, sm ta folk pa res ni normaln....... en vrže čevl.... pa kr vsi na ulicah , množice nabite energije ,težijo, kričijo, neveš al so veseli al protestirajo... itak se sam derejo, čist brez kontrole...... čist koleričen narod.... take bi blo treba kr tam dol zadržat, da nč kej preveč sm gor ne lezejo, če že neznajo svojih občutkov kontrolirat..... salut
Ryan_S_Line
18. 12. 2008 14.39
prov dosadan je že ta čevl od teh smrduhou pomojem na uni ulici prov smrdi k so se usi sezul patike
veza
18. 12. 2008 14.32
Žal mi je da mu čevelj ni priletel v gobec,idiotu