Tujina

Poročilo na poti v ZDA

Bagdad/New York/Frankfurt/London, 08. 12. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V Bagdad so prispele nove skupine inšpektorjev ZN za nadzor orožja, ki bodo okrepile ekipe, ki že delujejo v Iraku. Na sedežu ZN v New Yorku pa naj bi ponoči prejeli uradno kopijo poročila o programih oboroževanja v Iraku.

Kakih 12.000 strani dolgo poročilo, ki ga sestavlja več dokumentov o različnih iraških oboroževalnih programih, so s posebnim letalom ZN davi iz Bagdada najprej dostavili v Larnako na Cipru, kjer imajo inšpektorji ZN svojo bazo. Uradno kopijo poročila na sedežu ZN v New Yorku pričakujejo okoli 19.30 po lokalnem času oziroma ob 1.30 po srednjeevropskem. Poročilo so proti New Yorku napotili okoli 17. ure iz Frankfurta, je navedel tiskovni predstavnik frankfurtskega letališča.

Poročilo iraških oblasti je dolgo kar 11.807 strani
Poročilo iraških oblasti je dolgo kar 11.807 strani FOTO: POP TV

Drugo kopijo poročila so prepeljali na sedež Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) na Dunaju. V Avstrijo je poročilo, sestavljeno iz več dokumentov o različnih oboroževalnih programih, že prispelo, nato pa ga bodo več tednov preučevali strokovnjaki.

Poročilo bodo v naslednjih tednih preučili strokovnjaki ZN, inšpektorji ZN za razoroževanje pa bodo podatke iz poročila preverjali na terenu v naslednjih mesecih. Če je Irak v poročilu pozabil kaj omeniti ali pa podal lažne izjave, to pomeni novo ključno kršitev obveznosti, o čemer morajo mednarodni inšpektorji takoj poročati VS. VS se bo nato ponovno sestal in obravnaval položaj in potrebo po izpolnitvi vseh resolucij, ki se nanašajo na Irak, za obnovo mednarodnega miru in varnosti.

Inšpektorji ZN za nadzor orožja v Iraku so končali današnje inšpekcije. Obiskali so podjetje za geodezijo in rudarstvo v Bagdadu in tovarno pesticidov, 50 kilometrov zahodno od iraške prestolnice.

Nova skupina inšpektorjev že v Iraku

Inšpektorjem, ki so v Bagdadu od 25. novembra, se je medtem pridružila nova skupina 25 inšpektorjev. S tem se je število inšpektorjev, v prvi skupini jih je 17, od tega 11 iz komisije ZN za nadzor orožja v Iraku (UNMOVIC) in šest iz Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), več kot podvojilo. Med novimi inšpektorji je 21 strokovnjakov iz IAEA in štirje iz UNMOVIC. Tiskovni predstavnik inšpektorjev Hiro Ueki je že konec novembra napovedal, da bo število inšpektorjev do danes ostalo nespremenjeno, po 8. decembru pa naj bi se nato do konca leta povečalo na okoli sto. Inšpektorji so sicer v soboto dobili tudi prvega od pričakovanih osmih helikopterjev.

Odzivi na izročitev iraškega poročila

Inšpektorji v Iraku
Inšpektorji v Iraku FOTO: Reuters

Bela hiša je v soboto v odzivu na izročitev iraškega poročila o oborožitvi inšpektorjem ZN v Bagdadu sporočila, da bodo ZDA nadaljevale mednarodno kampanjo, katere namen je končati "zbiranje orožja za množično uničevanje" v Irak. Bela hiša je še napovedala, da bo preučila iraško poročilo, pri čemer bo preverila njegovo verodostojnost in usklajenost z resolucijo 1441.

Moskva pa je pozdravila "dobro voljo" Bagdada v sodelovanju z inšpektorji ZN za razorožitev in ocenila, da je Irak poročilo o svoji oborožitvi predložil pravočasno. To po besedah namestnika ruskega zunanjega ministra Jurija Fedotova kaže na pripravljenost Iraka, da izpolni svoje obveze, ki jih predvideva resolucija 1441, sprejeta 8. novembra.

Poizkusi na političnih zapornikih

Nekdanjega vodjo razvojnega programa kemičnega, biološkega in jedrskega orožja dr. Husena Araštanija je iraški režim obtožil pomanjkanja zvestobe do iraškega voditelja, zato so ga zaprli in mučili, dokler ni pobegnil na Zahod. Doktor je priznal, da so poizkuse s kemičnim in biološkim orožjem izvajali na političnih zapornikih. Več sto ljudem so vbrizgavali različne bojne strupe in opazovali reakcije. Doktor trdi, da se je Sadam Husein dobro pripravil na prihod inšpektorjev za nadzor orožja.

Kdaj bodo ZDA napadle Irak?

Časnik New York Times je danes poročal, da bodo imele ZDA v Perzijskem zalivu kmalu dovolj tankov, letal, bomb in ljudi, da bi bile januarja pripravljene na vojaško akcijo proti Iraku. New York Times, ki se sklicuje na izjave visokih predstavnikov ameriške vojske, še navaja, da je v Perzijskem zalivu kakih 60.000 vojakov, marincev in pilotov, pa tudi 200 letal, kar naj bi ZDA omogočilo, da v roku samo nekaj dni izvršijo morebiten ukaz predsednika Georgea Busha za napad, katerega cilj bi bil razorožitev Iraka in strmoglavljenje režima Sadama Huseina.

Nemški strokovnjak za razmere na Bližnjem vzhodu Udo Steinbach je za časnik Bild am Sonntag ocenil, da bodo ZDA zagotovo napadle Irak, najverjetneje prve dni februarja. Iraški predsednik Sadam Husein naj bi s poročilom o oborožitvi le pridobival čas, saj bodo ZN potrebovali 4 tedne, da ga preučijo. Takrat pa bodo ameriške oblasti javnosti predstavile podatke, s katerimi že razpolagajo.

Kuvajt zavrnil opravičilo Sadama Huseina

Kuvajt je sinoči zavrnil opravičila iraškega voditelja Sadama Huseina kuvajtskemu narodu zaradi iraške invazije na njihovo državo leta 1990. Kot je dejal kuvajtski minister za informiranje, šejk Ahmad al-Fahd al-Saba, želi Sadam Husein "ustvariti prepad med kuvajtskim narodom in njegovim vodstvom."

Kuvajt je zavrnil opravičilo Sadama Huseina
Kuvajt je zavrnil opravičilo Sadama Huseina FOTO: Reuters

Sadam Husein se je pred tem včeraj prvič opravičil Kuvajtčanom zaradi invazije iraških sil na njihovo državo leta 1990. V govoru, ki ga je na državni televiziji prebral iraški minister za informiranje Mohamed Said al-Sahaf, je še poudaril, da to ni opravičilo v trenutku šibkosti ali zaradi taktike iraške strani, ampak želi z njim razčistili zadeve.

Kuvajtski časniki menijo, da bi se moral iraški diktator Sadam Husein najprej opravičiti iraškemu ljudstvu za dolgoletno diktaturo, mučenja, likvidacije in vojne, ki jih sprožil v njihovi regiji. Opozorili so, da je Sadam Husein brez vojne napovedi v osemdesetih letih napadel Iran, likvidiral vse politične nasprotnike v državi, ubil celo svojega sina, ki si je drznil kritizirati njegovo diktaturo, likvidiral na tisoče kurdskih civilistov in pripadnikov sunitske manjšine na jugu. Sadama Huseina so spomnili na zverinska mučenja v zaporih in na kazenska taborišča.

SORODNI ČLANKI