Tujina

Poročilo Del Pontejeve bo pozitivno

Beograd, 06. 06. 2007 17.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Glavna haaška tožilka je dejala, da bo tokratno poročilo o sodelovanju Beograda s Haagom pozitivno.

Carla del Ponte in Boris Tadić
Carla del Ponte in Boris Tadić FOTO: Reuters

Glavna tožilka Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu Carla Del Ponte je po pogovoru s srbskim predsednikom Borisom Tadićem povedala, da bo njeno poročilo Varnostnemu svetu ZN o sodelovanju Beograda s Haagom pozitivno. Del Pontejeva se bo v četrtek, zadnji dan svojega obiska v Beogradu, ponovno srečala s srbskim tožilcem za vojne zločine Vladimirjem Vukčevićem in drugimi operativci, ki so pristojni za aretacije preostalih haaških obtožencev.

Del Pontejeva po srečanju s Tadićem dejala, da je med sedanjim obiskom v srbski prestolnici zaznala "resno opredelitev Beograda za sodelovanje". Posebej pa je poudarila, da do 18. junija, ko naj bi VS ZN podala svoje redno šestmesečno poročilo o sodelovanju Srbije s Haagom, pričakuje "dodatne pozitivne korake".

Aretacija Tolimirja korak v pravo smer

Glavna haaška tožilka je med "prvimi konkretnimi znamenji napredka" omenila nedavno aretacijo in izročitev Haagu tretjega najbolj iskanega bosanskega Srba Zdravka Tolimirja kot tudi torkovo konstitutivno sejo sveta za nacionalno varnost, ki mu bo predsedoval predsednik države.

Tadić je na tiskovni konferenci zatrdil, da bo vztrajal pri čimprejšnji sklenitvi sodelovanja s haaškim sodiščem, s čimer je, kot je pojasnil, mišljeno iskanje, aretacija in izročitev preostalih obtožencev za vojne zločine. Oblasti v Srbiji so se za to sodelovanje opredelile zaradi "lastne prihodnosti in sprave s sosedi, ne pa zaradi haaškega sodišča ali Evropske unije", je še povedal Tadić.

Haaška tožilka je prišla v ponedeljek v Beograd na vabilo srbskega predsednika in premiera, Tadića in Vojislava Koštunice. Prvega dne obiska se je najprej sešla prav s Koštunico, nato pa še z novim zunanjim ministrom Vukom Jeremićem, dosedanjim vodjem nacionalnega sveta za sodelovanje Srbije s haaškim sodiščem Rasimom Ljajićem in srbskim tožilcem za vojne zločine Vladimirjem Vukčevićem. Slednji je bil njen prvi sogovornik tudi v torek in, kot poročajo beograjski mediji, se bo z njim sešla še zadnji dan obiska v Beogradu.

Glavna tožilka je imela v torek prvi krog pogovorov s srbskim notranjim in obrambnim ministrom, Draganom Jočićem in Draganom Šutanovcem, kot tudi z direktorjem policijske varnostne informativne agencije (BIA) Radetom Bulatovićem in z direktorjem vojaške varnostne agencije (VBA) Svetkom Kovačem. S predstavniki srbskih ustanov, ki naj bi bili ključni za aretacijo preostalih petih haaških obtožencev, vključno z najbolj iskanima, Ratkom Mladićem in Radovanom Karadžićem, se bo Del Pontejeva pogovarjala tudi v četrtek.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mindfucker
07. 06. 2007 19.05
Jel me neko tražio??
mindfucker
07. 06. 2007 00.02
Krajišnik. Uf, zmatran sem! Predstavljaj si igrati se skrivalnice in 12 let te nihče ne odkrije! Živ dolgčas! Pa še Karla je odnehala! Ima me, da bi sam šel v Hag!
Maltežan
06. 06. 2007 22.24
anzi_mahackala
06. 06. 2007 22.09
Pa kje si Ratko nema te ko njemackih maraka :D
mindfucker
06. 06. 2007 19.21
Carla, čao i piši mi!