Tujina

Ponovni spopadi v Darfurju

Kartum, 31. 10. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V sudanski pokrajini Darfur so ponovno izbruhnili spopadi med uporniki in provladnimi arabskimi milicami.

V pokrajini Darfur v Sudanu, kamor je v soboto prispelo 60 dodatnih pripadnikov mirovne misije Afriške unije (AU), so ponovno izbruhnili spopadi med tamkajšnjimi uporniki in provladnimi arabskimi milicami džandžavid – najhujši, odkar so uporniki in vlada v Kartumu aprila letos sklenili sicer krhko in večkrat kršeno premirje.

Najnovejše spopade je sprožila uporniška Sudanska osvobodilna vojska (Foto: Reuters)
Najnovejše spopade je sprožila uporniška Sudanska osvobodilna vojska (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Kot je povedal Anthony Amedel, vodja opazovalne misije AU, ki nadzoruje premirje v Sudanu, so najnovejši spopadi izbruhnili, potem ko so pripadniki uporniške Sudanske osvobodilne vojske (SLA) iz neznanih razlogov na območju Zalengi na jugu Darfurja ugrabili deset pripadnikov nomadskih arabskih plemen. Podatkov o morebitnih žrtvah zaenkrat ni.

Medtem pa je v soboto zvečer v mesto Al Fašir, prestolnico severnega Darfurja, na krovu ameriškega tovornega letala prispelo 60 ruandskih vojakov. Ti se bodo pridružili 156 Ruandcem, ki v Darfurju že delujejo v okviru misije AU.

Kljub večkratnim premirjem so tokrat v Darfurju izbruhnili najhujši spopadi doslej (Foto: Reuters)
Kljub večkratnim premirjem so tokrat v Darfurju izbruhnili najhujši spopadi doslej (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Mirovni in varnostni svet AU se je v prizadevanjih za končanje nasilja v Darfurju prejšnji teden dogovoril za okrepitev svoje misije s 320 vojakov na več kot 3000 vojakov in policistov. Naloga dodatnih sil, v katere je v sredo pristala tudi sudanska vlada, bo predvsem nadzor premirja in zagotavljanje humanitarne pomoči.

Kriza v Darfurju je izbruhnila marca 2003, doslej pa je po podatkih ZN terjala že več kot 70.000 življenj. Okoli 1,5 milijona ljudi je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove. Predstavniki ZN so v zadnjem času večkrat povedali, da se številni begunci bojijo vrniti na domove, ker se bojijo nasilja milic džandžavid, ki naj bi jih podpirala vlada v Kartumu.