Tujina

Ponoči ubiti trije Palestinci

Jeruzalem, 03. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Izraelski vojaki so davi južno od Nablusa ubili dva mlada Palestinca. Že sinoči so na južnem delu območja Gaze ustrelili Palestinca, ki naj bi na križišču Kisufim z granatami obmetaval izraelski tank. Izraelsko vrhovno sodišče pa je potrdilo izgon dveh sorodnikov nekega palestinskega upornika.

Izraelci nadaljujejo z aretacijami Palestincev
Izraelci nadaljujejo z aretacijami Palestincev FOTO: Reuters

Po palestinskih navedbah je nato tank odprl ogenj na bližnje palestinsko naselje in poškodoval več hiš. Ranjenih je bilo deset ljudi.

Včeraj pa so izraelski vojaki prijeli enega od poveljnikov skrajne palestinske organizacije Islamski Džihad, Mahmeda Ahmeda Amina Džerarja, ki so ga izraelske oblasti iskale že dalj časa. Izraelske varnostne službe domnevajo, da je postavil več laboratorijev za sestavo eksplozivnih teles, prav tako pa naj bi sodeloval pri urjenju borcev Islamskega Džihada.

Sporna odločitev vrhovnega sodišča

Izraelsko vrhovno sodišče je davi soglasno podprlo izgon dveh sorodnikov palestinskega skrajneža z Zahodnega brega na območje Gaze, ker naj bi vedela za pripravo samomorilskega napada njihovega sorodnika in ga tudi podpirala. Devetčlanski senat izraelskega vrhovnega sodišča je izgon potrdil soglasno.

Sodišče sicer ni izgnalo tretjega sorodnika, saj po mnenju sodnega senata vojska ni zbrala dovolj obremenilnih dokazov.

S tovrstnimi ukrepi izgona sorodnikov napadalcev in skrajnežev želi vojska preprečiti samomorilske napade in zmanjšati podporo, ki jo ti uživajo v javnosti.

Palestinsko vodstvo razmišlja o pritožbi na Varnostni svet OZN in Mednarodno kazensko sodišče
Palestinsko vodstvo razmišlja o pritožbi na Varnostni svet OZN in Mednarodno kazensko sodišče FOTO: Reuters

Visoki predstavnik palestinskih oblasti Saeb Erekat je v odzivu na odločitev izraelskega sodišča dejal, da gre za žalosten in črn dan za človekove pravice. Palestinske oblasti že razmišljajo, da bi vložile pritožbo pri Varnostnemu svetu Združenih narodov in na Mednarodnem kazenskem sodišču.

Izraelski radio je medtem poročal, da bo izraelska vojska ukrep sodišča izvršila v sredo. Medtem je izraelska vlada dovolila sklic palestinskega zakonodajnega sveta oziroma parlamenta 9. septembra v Ramali na Zahodnem bregu, pri čemer pa si je pridržala pravico, da na zasedeno ozemlje ne dovoli osebam, ki so povezane s terorizmom.

SORODNI ČLANKI