Tujina

Ponižanje? Kje pa!

Bagdad, 04. 01. 2007 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Ples okoli trupla je običaj, je na očitke o žaljenju Sadama Huseina pred smrtjo odgovorila iraška vlada.

Huseina pred smrtjo niso poniževali, meni iraška vlada.
Huseina pred smrtjo niso poniževali, meni iraška vlada. FOTO: Reuters
Iraški ugrabitelji so objavili posnetek štirih ugrabljenih Američanov in Avstrijca. Kot kaže posnetek so možje v dobrem zdravstvenem stanju, eden od njih pa je izjavil, da jih na svobodo ne bodo izpustili pred izpustitvijo vseh zapornikov iz ameriških in britanskih zaporov v Iraku.

Iraški svetovalec za nacionalno varnost Muvafak al Rubaj, ki je prisostvoval na sobotni usmrtitvi strmoglavljenega iraškega predsednika Sadama Huseina, je zanikal, da bi pred obešanjem nekdanjega voditelja poniževali. Priznal pa je, da je prišlo do nekaj kršitev.

"Kje je bilo ponižanje? Kričanje množice?" se je spraševal al Rubaj, medtem ko je na spletu in prek mobilnih telefonov krožil posnetek, ki prikazuje nekdanjega diktatorja tik pred obešanjem, ko ga je zasmehoval domnevni pripadnik šiitov.

Nemški tožilci so sporočili, da preiskujejo, če je bil nemški industrijski koncern Siemens AG vpleten v podkupovanje iraških uslužbencev v času Huseinove vladavine, s čimer naj bi si podjetje zagotovilo privilegiran položaj pri sklepanju poslov. Kot je povedal predstavnik tožilstva Wolfgang Träg, so se v preiskavi osredotočili predvsem na posle v zvezi z zdravili in zdravstvenimi pripomočki ter energijo. Po besedah predstavnika Siemensa Constantina Birnstiela Siemens v Iraku ni zagrešil nobenih prestopkov, izvršni direktor Klaus Kleinfeld pa je že najel skupino zunanjih strokovnjakov za boj proti korupciji in skupino odvetnikov, ki naj bi preverila ustreznost protikorupcijskih varovalk v podjetju.

Kot je povedal al Rubaj, naj bi navzoči, ki so ob usmrtitvi vzklikali "Moktada, Moktada, Moktada" v znak podpore Moktadi al Sadru, voditelju šiitskih skrajnežev, izvajali le skupne molitve in prošnje, ki so jih naslovili na Moktado al Sadra. "Če sem pošten, ne vem, kje je tu ponižanje. Moktada, Moktada, Moktada ni slaba ali nepodobna beseda ali kletvica," je poudaril.

Al Rubaj je še pojasnil, da so izvrševalci smrtne kazni in drugi iraški predstavniki plesali okrog Huseinovega trupla v skladu z iraško tradicijo. "To je tradicija Iračanov - plešejo okrog trupla in s tem izražajo svoja čustva," je povedal al Rubaj, ki je izrazil podporo objavi spornega posnetka, saj so po njegovem mnenju tako dokazali, da je do usmrtitve res prišlo.

Aretirali paznika

Iraške oblasti so sicer aretirale iraška paznika, ki naj bi na skrivaj posnela Huseinovo usmrtitev. "Paznika, uslužbenca pravosodnega ministrstva smo zadržali na zaslišanju, vendar proti njima še nismo vložili obtožnice," je povedal šiitski poslanec Sami al Askari, ki je tudi prisostvoval na usmrtitvi.

Še dva na vislice?

Avad Ahmed al Bandar
Avad Ahmed al Bandar FOTO: Reuters

Usmrtitev vodje obveščevalne službe med pokolom šiitov v vasi Dudžail leta 1982 Barzana al Tikritija in nekdanjega vodje iraškega revolucionarnega sodišča, Avada Ahmeda al Bandarja, ki sta bila skupaj s strmoglavljenim iraškim predsednikom Sadamom Huseinom obsojena na smrt, so prestavili na nedeljo, potem ko naj bi ju po prvih napovedih usmrtili že danes, je sporočil iraški šiitski poslanec Baha al Aradži.

"Prepričan sem, da bo usmrtitev izvedena v nedeljo," je še dejal predstavnik skupine iraškega šiitskega klerika Moktade al Sadra al Aradži. Da je usmrtitev preložena, je potrdil tudi neimenovani visoki predstavil iraške vlade, ki je poudaril, da so izvršitev smrtne kazni prestavili zaradi "mednarodnega pritiska".

Barzan al Tikriti
Barzan al Tikriti FOTO: Reuters

Sadam Husein je bil v začetku novembra pred posebnim iraškim sodiščem obsojen na smrt z obešenjem zaradi pokola 148 šiitov v vasi Dudžail leta 1982. Kazen so iraške oblasti izvršile v soboto. Husein naj bi večino vaščanov pobil iz maščevanja, ker je bil v Dudžailu tarča poskusa atentata.

Poleg Sadama Huseina sta bila na smrt obsojena tudi al Bandar in al Tikriti. Trem Huseinovim soobtoženim pa je sodišče izreklo 15-letne zaporne kazni, nekdanjega iraškega podpredsednika Taho Jasina Ramadana pa je doletela dosmrtna zaporna kazen. Nekdanjega člana Huseinove stranke Baas Mohameda Azavija Alija pa je sodišče zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butthead@email.si
04. 01. 2007 12.11
ma dej, glej kak je to pr njih. ko koga ubijejo oz. umre ga nosijo po ulicah zraven pa norijo kot da se fešta po celem mestu...nič novega pri njih. sicer se pa strinjam z iraško vlado da to kar so mu rekli pred usmrtitvijo je čisto normalno.še vsakomur so...
di_wan@yahoo.com
04. 01. 2007 12.05
Nevarno je tudi napadati suverene bližnjevzhodne države. Nevarno je tudi sklepanje kravjih kupčij z lokalnimi oblastniki. Tudi če pobesiš vse lokalne oblastnike, ti odgovornost ne uide.
balon200
04. 01. 2007 11.00
Definitivno se dogaja manjšanje in zbližanje sveta - globalizacija. Kulturni in verski trki se kar vrstijo. Za nekatere je obešanje in ples okrog trupla zločinca dokaj normalna in korektna stvar, za druge (zahodnjake) je to grozljivka. Menim, da se morajo zahodnjaki kot ponosni izumitelji globalizacije zavedati, da imajo na vzhodu svoje običaje in da jih je treba spoštovati in nekako sprejeti, ni celi svet isti. Amerika in Evropa, kot tudi Azija,...no v bistvu celi svet, mora v današnji dobi sprejeti različnost, drugače bo res katastrofa. Nekako na globalni ravni moramo ljudje sprejeti drugačne kulture, drugačen odnos do življenja, kazni in smrti,....... vsaj na kratki rok. Na daljši rok pa se bo to itak spremenilo. Ne moreta Evropa in Amerika pričakovati, da se bo ves svet ravnal po njihovih normah in zakonih, kot tudi Muslimani ne morejo pričakovati, da ne bo kdo na zahodu narisal karikaturo preroka Mohameda. Globalizacija nesluteno spreminja svet, narode, vere, kulture,..to se ve...., počne pa to s svetlobno hitrostjo, kar je za velike vere in kulture močno prehitro in zato ultra nevarno. Vsi bi morali brenzati kolikor se da in biti zavedno strpni. Nekako moramo poskrbeti za čim mehkejšo transformacijo (globalizacijo) sveta, drugače lahko povzročimo katastrofične vojne, ......posebej z današnjim orožjem, ki si ga je človek kot giljotino nastavil nad glavo, ki samo čaka da pade. Pokroviteljsko izražanje pričakovanj zahodnjakov od vzhodnjakov, ki imajo tradicionalne velike religije, svoja vedenja in ponos je Nevarno.