Tujina

Pomoč prizadetim prebivalcem

Daka, 19. 11. 2007 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Reševanje preživelih in ponesrečenih v Bangladešu se nadaljuje. Vlade številnih držav in ZN so zagotovili osnovno humanitarno pomoč.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je poslal sožalno pismo bangladeškemu zunanjemu ministru Iftekharju Ahmedu Chowdhuryju ob naravni nesreči.

Na jugu Bangladeša, ki ga je v četrtek ponoči prizadel ciklon Sidr, se nadaljuje reševanje preživelih. Bangladeška vlada je uvedla izredne razmere in v reševanje vključila tudi vojsko. Humanitarne organizacije predvidevajo, da se bo število mrtvih, ki je doslej več kot 3000, v naslednjih dneh še povečalo. "Število bo verjetno preseglo 5000, vendar bo manjše od 10.000" je za medije izjavil Abdur Rab, predsednik bangladeškega Rdečega polmeseca, največje humanitarne organizacije v državi.

Uničeno bangladeško podeželje.
Uničeno bangladeško podeželje. FOTO: Reuters

Reševanje prizadetih otežuje nedostopnost področji, ki ostajajo še vedno odrezana od vsake humanitarne pomoči. Del države, ki je bil najhujše prizadet, je ostal brez oskrbe z elektriko, telefonskih povezav, porušena so bila cela naselja. Predstavniki oblasti v obalnem mestu Patharghata ocenjujejo, da je v vremenski ujmi izginilo več kot 95 odstotkov od 40.000 hiš na tem območju. Medtem Rdeči križ ocenjuje, da je prizadetih okrog 900.000 družin oziroma več milijonov prebivalcev. Reuters poroča, da je ciklon prizadel tri miljone prebivalev Bangladeša, ki jim primanjkuje predvsem hrane, pitne vode in medicinskih pripomočkov. Številni strokovnjaki zato opozarjajo na možne izbruhe nalezljivih bolezni, saj je pokrajina prekrita z mnogimi človeškimi in živalskimi trupli.


Bangladeške oblasti rešujejo prizadete.
Bangladeške oblasti rešujejo prizadete. FOTO: Reuters

Prizadet je tudi sundarbanski gozd, domovanje bengalskega tigra, ki je zgodovinsko zaščiteno območje. Odgovorni sporočajo, da je Sidr poškodoval okoli 30.000 hektarjev gozdov, pomoril je veliko število tam živečih živali in uničil nizko ležečo obalo. Materialno škodo prizadetega območja je trenutno nemogoče v celoti oceniti.

Pomoč prizadetim v rušilnem ciklonu so že zagotovili Združeni narodi in posamezne države. Združeni narodi so iz svojega fonda za nujne primere zagotovile sedem milijonov evrov ter v pomoč vključili Svetovni program za hrano (WFP). Med državami, ki so namenile največ pomoči, so Saudska Arabija s 100 milijoni evrov, Velika Britanija s petimi milijoni in ZDA z dvema milijonoma evrov pomoči v hrani, oblačilih in zdravilih. Pomoč je zagotovila tudi Evropska unija.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.