Slovenija

Je gorski turizem ogrožen, ker ni zanimanja za oskrbnike koč?

Ljubljana, 06. 09. 2023 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anamarija Ficko
Komentarji
22

Slovenija je dežela tisočerih poti, zato imata pohodništvo in planinarjenje posebno mesto v slovenskih, zadnja leta pa vse bolj tudi v tujih srcih. Slednja v statistiki nočitev pustijo tudi največji delež. Pa bomo v prihodnje sploh še lahko ponujali gorski turizem, kjer so vrata planinskih koč za vse odprta skozi vso poletno in občasno tudi zimsko sezono? Številne planinske koče se namreč že več let spopadajo s pomanjkanjem oskrbnikov. Na razpise se velikokrat javijo iskalci pustolovščin, kar ni delo oskrbnika, največkrat pa se ne prijavi nihče. Obiskali smo tri različne koče. Na eni upokojenci planince privabljajo z domačnostjo, na drugi mora oskrbnik včasih postati tudi policist ali redar, na tretji pa zato, da ostaja odprta, prostovoljci v službi jemljejo celo dopust.

Najmanj enkrat na teden se takole proti najvišjemu vrhu Cerkljanskega hribovja vzpenja skupina, ki oskrbuje eno bolj obiskanih koč Slovenske planinske poti – kočo na Poreznu. Četudi se jutro šele komaj preveša v dopoldne, je tu že precej živahno. Za gostinskim pultom že kup naročil. Navsezadnje v hribih ni pravila glede ure za kosilo, jedilni list je običajno hribovski. Jota, mineštra, žganci. Žlikrofi so značilnost te koče, če le ni preveč naročil, odlikuje pa jo tudi vonj sveže pečene ocvirkovce in kruha. 

V kuhinji se vrtita Marija in Slavko Mavri. Marija po poklicu ni kuharica, se pa z možem Slavkom kljub temu vsakih nekaj tednov prelevi vanjo. Pa tudi v čistilko, natakarico, sobarico in še kaj. Mavrijeva sta namreč eden od sedmih oskrbniških parov, članov planinskega društva in upokojencev, ki se trudijo, da bi koča na Poreznu preživela, saj stalnega oskrbnika iščejo že dobrih 10 let. "Srečna tista koča ali pa tisto društvo, ki dobi dobrega oskrbnika. Teh je na žalost vedno manj," pravi Ivan Rupnik, predsednik Planinskega društva Cerkno. Zadnji oskrbniški par, ki je zdržal pol sezone, je bil mlad poljsko-slovenski par, ki je verjetno iskal pustolovščino, pa ugotovil, da te tu ni. Pa tudi, da vegetarijanski jedilnik v visokogorju ne prinese ravno velikih dobičkov."Tudi planinci niso taki, da bi bili zadovoljni z nekimi bučnimi juhicami ali čim podobnim. Rabiš nekaj moči," dodaja Rupnik.

"Moram povedat, da imamo srečo, da ima vseh sedem parov odlične kuharice, ki imajo veliko življenjske prakse za seboj. To so ženske, ki ne popustijo glede kvalitete, čistoče," razlaga Radovan Lapanja, načelnik gospodarskega odseka Planinskega društva Cerkno. Ena takšnih, Anica Tavčar, je na dan našega obiska v knjigo pravkar vpisovala že svoj 29. vzpon. "Če nekaj časa nisem tukaj, mi postane kar dolgčas po Poreznu," pravi Anica.

Delo oskrbnika v koči ni mačji kašelj.
Delo oskrbnika v koči ni mačji kašelj. FOTO: Svet

Nekateri izmed prostovoljcev imajo že čez 70 let, a se spretno kosajo tudi z novotarijami, ki jim jih predstavljajo na primer računalniki in POS-terminali. Druga prepreka je tuj jezik, večina planincev, sploh tistih, ki prespijo, je namreč tujcev. Nekoč so si v tej zgradbi usodo delili italijanski vojaki, danes svoj boj bijejo ljubitelji hribov in slovenske tradicije gostoljubja nad 1000 metrov. Jim bo uspelo? "Funkcioniramo verjetno ravno zato, ker si med sabo pomagamo in zaupamo. Koliko časa bo še tako, žal ne vemo, upam, da čim dlje," še doda Rupnik.

Kako pa je z našo najvišjo in verjetno eno najbolj donosnih planinskih postojank, sem se spraševala, medtem ko sem se uspešno vrinila med natrpan urnik helikopterskih prevozov in za kratek čas skočila na Kredarico. Tam me je pričakal oskrbnik koče, Herman Uranič, ki je v tem poslu že skoraj dve desetletji. "Jaz sem se leta 2005 ločil, in sem rekel, da rabim eno spremembo, da grem eno leto na Triglavska jezera delat. Ko sem poslal prošnjo v matico, so me sprejeli in vmes sem bil že oskrbnik. Pri 35 letih. Zdaj je že 18 let, odkar sem v hribih," pravi Uranič. Z gostinskim kadrom večjih problemov nima, pravi. Poišče jih sam, pa tudi preizkusi. "Pozimi delam na Komni in jih preizkušam dva dni, preizkusijo se za poleti, da vidim, če so v redu. Da vidim, ali so lenuhi ali so navajeni dela. Ker tu ni sprehajanja po hribih, tu je delo od petih do desetih zvečer," dodaja. Na žalost spanec osebju včasih kratijo tudi preveč veseli oziroma nekulturni planinci. Odmorov čez dan je malo. "Tako kot na Kredarici nas je 10, 12. Tako smo lahko nekaj prosti. Tiste manjše koče pa, kjer je eden v strežbi, eden pa v kuhinji, tam praktično še na stranišče ne moreš," razlaga Herman. 

Odpravila sem se v eno takšnih – kočo na Kriški gori, kamor se zgrinja veliko ljudi med vikendi, poleti pa jo obišče tudi precej družin. Klopi, posejane ob poti, so namreč za otroke pravi magnet, prav tako gozdni prebivalci. Koča na Kriški gori od 159 koč spada v tisto dobro polovico koč, ki jo oskrbuje planinsko društvo. Slaba polovica koč ima namreč najemnike. Dve značilnosti Kriške gore sta zelo okusni štruklji in gugalnica. A ker sem zasledila, da tudi na Kriški gori iščejo oskrbnika, proti vrhu pa sem se odpravila čez teden, sem vzela v zakup, da bom morda naletela na zaprta vrata. Bila pa sem prijetno presenečena. Tudi tu, podobno kot na Poreznu, oskrbniški duh žene prostovoljstvo. In to bo prav gotovo še kako prav prišlo to nedeljo, ko koča na Kriški gori praznuje svojo 70-letnico. Vsaka dodatna roka pa je vedno dobrodošla."Problem je v tem, da niti nihče ne pokliče, kakšne pogoje imamo, kakšna je plača. Sploh nihče ne pokliče, ni interesa," razlaga Ivan Likar.

Oskrbniki so običajno plačani približno 20 odstotkov od prometa, ne plačujejo dajatev, imajo zastonj hrano in bivanje, a zanimanja kljub temu ni velikega. Gostinstvo je pač podhranjeno. Zaradi pomanjkanja kadra sta letos že zaprta Dom dr. Klementa Juga v Lepeni in Gomiščkovo zavetišče na Krnu, prihodnja sezona je še pod vprašajem. Na drugi strani pa planinski turizem postaja vse bolj priljubljen. Marsikdo pa ponudbo koč postavlja ob bok gostinskemu luksuzu v dolini, kar ni prav. Navsezadnje bi morala planinska koča biti prostor, kjer lahko vsak najde odprta vrata in zavetje, dobro vzdušje in toplino, pa naj bo ob toplem čaju, prijaznosti osebja ali planinskem duhu, ki veje okoli vogalov vedno odprtih planinskih postojank.

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zdravkob
08. 09. 2023 12.28
20% prometa se ne sliši slabo. Samo kdo tu nabavlja in kdo določa cene? čeprav, če je to delo 24 ur, bi tudi 30% ali 40% ne bilo napak. Če najameš kočo je verjetno obratno. Najemnina je verjetno 10% prometa ali še manj.
periot22
07. 09. 2023 16.58
Pač ne bo gorskega turizma itak je turizem rak rana!
urban.decay
07. 09. 2023 08.19
+6
se ne cudim, sem bila na eni koci v blizini Triglava, sem bila prica ko je oseba iz ponudbe na vsak nacin zelela narociti enolalacinko namesto dveh, ji oskrbnik lepo pove da je cena za dve in da ji nebo moral znizat racuna. pr naslednji mizi slisim moskega, ki bi imel brezmesno joto/segedinar nevem vec tocno kaj…potem enem drugem ni pasalo ker so v jabolcnem strudlu bile rozine in spet en je imel zeljo narocit neko vodo z nevem kakim okusom in potem ni narocil nic ker itak ni bilo kao nobene ponudbe… mislim hallooo… ljudje pa saj niste prisli v allinclusive resort, da si bote zmisljeval vse mogoce!! ljudje hodjo v hribe se zgleda sam zato da pride se slika, pa gre… zato ker je to postalo in… med vsem tem pa pametuje pa tezi ljudem k se trudijo oskrbovat planiske dome.
urban.decay
07. 09. 2023 08.19
+2
najŽePAdeVladaJJ
06. 09. 2023 21.58
-2
Jaz sem interesent... Naj mi da država predčasno upokojitev, 1500 eur penzije, postanem oskrbnik koče in ponujam hrano v zmernih cenah in kuham sam.
Malo_sutra
06. 09. 2023 21.51
+1
Ni ogoržen, imejte normalne cene in bo za vse vsega dovolj.
Gregor Hvastja
06. 09. 2023 21.30
+5
Resno. Kje se pa človek lahko prijavi za oskrbnika koče? Bi mi pasalo malo živce na pašo dat.
Rožice so zacvetele
06. 09. 2023 21.37
+2
Planinska zveza in tudi razpisi so vsako leto.
Rožice so zacvetele
06. 09. 2023 21.37
+2
Pa tudi znati moraš kaj, kuhati, pospravljati....
slim386
06. 09. 2023 20.15
+2
Oskrbnikov ni ker bi si planinska zveza rada odrezala nakvečji del pogače za nič dela.
SAKOSAKO
06. 09. 2023 20.14
+15
Največji problem je v planinskih društvih, ki so požrešni pri najemninah!
AshBurton
06. 09. 2023 20.12
+10
Js to popolnoma zastopim....mislim,kdo bo pa delo zastojn oz.celo v minus!Problem je v planinskih drustvih in zvezi predvsem denar!!!
panda 515
06. 09. 2023 20.10
+20
Ni čudo saj morajo koče postati hoteli s 4 zvezdicami,včasi h si bil srečen s skodelco toplega čaja ,vroče juhice , ko so hodili v hribe res ljubitelji narave in lepih pogledov !! Danes p a opankarji ,reševalci pa polne roke dela !
Defragment
06. 09. 2023 20.20
+10
Točno tako! Koče naj se prekvalificirajo v malo boljše bivake in bo. Planinci pa naj hrano nosijo s seboj, pa bo. V kočah naj bo na voljo največ pijača….drugače bodo koče zaprle vrata.
HOMOSUM
06. 09. 2023 20.04
+7
Bil sem na Kališču pred nekaj dnevi...skrbnik se sicer nekaj trudi, je pa zelo pod nivojem.
spoštovanje
06. 09. 2023 19.58
+12
oskrbniki bi že bili, ampak, ko bo planinska zveza manj požrešna in oderuška
231koak
06. 09. 2023 19.57
+11
Država naj da solidne plače za te punkte
štrekeljc
06. 09. 2023 20.21
+9
Država? V socializmu, kjer je država skrbela za vse, smo živeli do leta 1991, potem smo se odločili, da hočemo kapitalizem, kjer vsak skrbi zase. Zakaj zdaj cvilimo?
gasper111
06. 09. 2023 19.51
+13
Še to se mi manjka, da pridem nekam v kočo v Julijcih in mi streže Indijec, ker očitno nam bodo s časom Indijci , Ukrajinci, ljudje iz bivše juge itd., tudi to prevzeli.
MatjazZafred
06. 09. 2023 20.06
+9
zvoneti
07. 09. 2023 10.15
+2
Ja Gašper, pa ti prevzami in garaj od jutra do mraka za minimalca. Slovencu gre v nos prišlek, ki opravlja garška dela za minimalni OD, da bi pa sam to delal mu pa še na misel ne pride. Počasi bo potrebno malce nehati z temi floskulami o južnjakih min prišlekih in se sprijazniti z realnostjo. Pa še veseli bomo kadra z juga, ker so vsaj po videzu, kulturi in izgledu enaki kot mi.