Tujina

Poljski kmetje tožijo pogajalce z EU

Varšava, 12. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Poljska kmečka radikalna stranka Samoobrona je vložila tožbo proti poljskim pogajalcem v pristopnih pogajanjih z EU. Tretja največja parlamentarna stranka pogajalce obtožuje nespoštovanja poljskih pogajalskih izhodišč o kmetijstvu.

Kmetijstvo na Poljskem: veliko kmetov obdeluje zemljo na tradicionalen način, ki je po mnenju naravovarstvenikov okolju prijaznejši
Kmetijstvo na Poljskem: veliko kmetov obdeluje zemljo na tradicionalen način, ki je po mnenju naravovarstvenikov okolju prijaznejši FOTO: Reuters

Stranka je v vloženi obtožnici navedla tudi nekaj imen poljskih pogajalcev z EU, ki naj bi »spodkopavali vitalni interes države«. Med njimi so tudi imena nekaterih članov poljske vlade - ministra za zunanje zadeve, za kmetijstvo in za evropske zadeve, pa tudi ime vodje poljske pogajalske skupine.

Vzrok za vložitev obtožnice naj bi bila v minulem tednu sprejeta sprememba pogajalskih izhodišč, v skladu s katerimi bo poljska vlada popustila pri zahtevah glede višine neposrednih plačil, ki bi jih poljski kmetje po včlanitvi njihove države v povezavo prejeli od unije. Samoobrona je zgrožena tudi nad nekaterimi drugimi člani poljske vlade, ki trdijo, do bodo določila, ki jih bo poljska pogajalska skupina dosegla v pogajanjih z EU, za Poljsko koristna, državi pa bodo omogočala izrabo proizvodnih zmogljivosti v industriji in kmetijstvu.

Nasprotno temu so namreč poljski kmetje prepričani, da bodo nižja neposredna plačila škodovala poljskemu kmetijstvu. Tako vodja stranke Samoobrone Andrzej Lepper Poljake poziva, naj na referendumu o članstvu Poljske v EU glasujejo proti včlanitvi, saj pogoji, ki jih državi trenutno ponuja Bruselj, niso sprejemljivi.