Tujina

Poljska v napadu na Irak

Berlin, 28. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Poljski predsednik Aleksander Kwasniewski je napovedal, da bo Poljska sodelovala pri vojaškem posredovanju v Iraku. Poljska verjame ZDA in Veliki Britaniji, da je Irak predstavlja grožnjo svetovnemu miru.

"Grožnja Sadama Huseina z orožjem za množično uničevanje je povsem realna, britanski premier Tony Blair je to lepo dokazal," je dejal Kwasniewski.

Po mnenju poljskega predsednika tudi nemški kancler Gerhard Schröder ne more zanikati, da Sadam Husein poseduje orožje za množično uničevanje in da je to orožje razvil. Grožnje ne more nihče spregledati, sporno je le, kako se je lotiti. Tu mora tudi Schröder prepoznati prave barve, saj ne zadostuje, da bi čakali na Huseinovo dobro voljo, je še menil Kwasniewski in dodal, da "Poljska ne podpira ZDA le politično, ampak jim bo tudi pomagala v okviru poljskih vojaških zmožnosti".

Poljski predsednik ima o ameriškemu kolegu zelo visoko mnenje
Poljski predsednik ima o ameriškemu kolegu zelo visoko mnenje FOTO: Reuters

Napada z biološkim in kemičnim orožjem "tudi in predvsem na Izrael" po lanskem 11. septembru ni mogoče več izključiti, je ocenil Kwasniewski in posvaril, da se "novo, težko vprašanje glasi, ali ukrepati šele, ko se bo napad že zgodil, ali pa je potrebno v skrajnih primerih delovati tudi preventivno". Zato bi moral Varnostni svet ZN sprejeti "novo, ostro resolucijo, ki bo dovoljevala tudi vojaški poseg v Iraku, če bo Sadam Husein zopet poskušal s triki", je še poudaril poljski predsednik.

Sicer je Kwasniewski tudi dejal, da ima "neomajno zaupanje" v ameriškega predsednika. Opisal ga je kot človeka, ki "ima izjemne vizije in močno razvit sistem vrednot, je odlično obveščen in zelo izobražen. To ni mož, ki bi ignoriral mnenje svojih zaveznikov. Je tenkočuten, torej nikakršen kavboj, ki bi se na lastno pest boril proti zlikovcem."

SORODNI ČLANKI