Tujina

'Zakaj je Slovenija vedno med zadnjimi?'

Tripoli/Varšava/Ljubljana, 09. 04. 2011 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
31

V Libiji se nadaljujejo spopadi za Misrato in Brego. Medtem premier Poljske pravi, da njegova država v misiji Nata ne želi sodelovati zaradi evropske hinavščine. Jelko Kacin pa našo vlado sprašuje, zakaj ne prizna libijske začasne vlade.

Libijski uporniki so uspeli prodreti v Brego, nato pa so jih z raketometi napadli progadafijevi vojaki.
Libijski uporniki so uspeli prodreti v Brego, nato pa so jih z raketometi napadli progadafijevi vojaki. FOTO: Reuters

Libijska vojska, vdana voditelju Moamerju Gadafiju, je danes s topništvom obstreljevala položaje upornikov pri Adžabiji, po poročanju katarske televizije Al Jazeera pa naj bi vojaki celo vkorakali v mesto, ki predstavlja odskočno desko za zavzetje pristaniškega mesta Brega. Uporniki so sicer za danes napovedovali zavzetje Brege. Nekaj upornikov je v mesto tudi vstopilo, a so se morali umakniti zaradi silovitega raketnega obstreljevanja s strani Gadafijevih sil.

Libijska vojska obstreljuje tudi Misrato, edino uporniško mesto na zahodu države, v katerem že več tednov potekajo boji za prevlado. Predstavniki upornikov so za Reuters dejali, da je v današnjih spopadih v Misrati umrlo najmanj osem ljudi.

Sicer pa je v Misrato priplula ladja Rečega križa, ki je pripeljala zdravila. Teh naj bi bilo dovolj za oskrbo 300 ljudi s strelnimi ranami. Mesto je sicer zaradi bojev zelo opustošeno. Primanjkuje hrane, vode in tudi zdravil, bolnišnice pa so prenapolnjene.

Nato je sporočil, da je v zadnjih dveh dneh blizu Misrate uničil 15, blizu Brege pa dva tanka Gadafijevih sil.

Natova letala še naprej nadzirajo libijski zračni prostor, hkrati pa tudi napadajo položaje Gadafijeve vojske. Tako so južno od prestolnice v petek bombardirali skladišča orožja v Zintanu. Upornik Mustafa Abdulrahman je za Reuters dejal, da je Nato okrepil napade na vladne sile tudi na območju Misrate. "Zaznavamo pozitivno spremembo,“ je dejal.

V Sueški prekop je medtem priplul tanker z 80.000 tonami surove nafte, ki so jo prodali uporniki. Ti namreč potrebujejo denar za financiranje svojih aktivnosti. Po nekaterih podatkih naj bi ladja plula proti Kitajski.

Gadafi obiskal šolo v Tripoliju

Sicer pa je danes državna televizija predvajala posnetek Gadafijevega obiska šole v Tripoliju. Posnetek naj bi nastal danes, na njem pa je Gadafi s sončnimi očali in obdan s številnimi telesnimi stražarji vstopil v šolo, v njej pa so učenci glasno vzklikali gesla proti Zahodu.

Tusk: V akciji Poljska ne bo sodelovala

Poljski premier Donald Tusk meni, da bi morala Evropa imeti glede kršenja človekovih pravic enak pristop za vse države.
Poljski premier Donald Tusk meni, da bi morala Evropa imeti glede kršenja človekovih pravic enak pristop za vse države. FOTO: Reuters

Poljska je zavrnila sodelovanje v Natovi vojaški misiji v Libiji. Premier Donald Tusk je dejal, da njegova država ne bo sodelovala zaradi protesta. Moti ga namreč evropska hipokracija in nekonsistentnost na področju človekovih pravic, saj Evropa po njegovih besedah s posredovanjem tvega, da bo naredila vtis, da je pripravljena posredovati le, ko gre za nafto . "Potreba po zaščiti civilistov pred brutalnim režimom je resnična, vendar ali ni ravno Libija še en primer evropske hinavščine glede na to, kako se je stara celina v zadnjih letih vedla do Gadafija, ali pa celo mesecih?" se je vprašal Tusk. Prepričan je, da bi morala imeti Evropa univerzalen pristop do reševanja vprašanja diktatur, mučenja in zaporov. Poljska bo julija prevzela polletno predsedovanje Evropski uniji. Vojsko je poslala v Irak, trenutno pa je v Afganistanu 2.600 poljskih vojakov.

Kacin za priznanje začasne libijske vlade

O dogajanju v Libiji teče debata tudi med slovenskimi politiki. Evropski poslanec Jelko Kacin je tako vnovič pozval slovensko vlado, naj prizna "začasno oz. prehodno vlado v Libiji". "Zakaj moramo vedno biti zadnji ali med zadnjimi, ko gre za odzivanje na zgodovinske procese in spremembe, namesto da bi bili enkrat med prvimi in bi tudi tako krepili svojo samopodobo, nacionalno, politično in gospodarsko samozavest in odgovornost?" je vprašal Kacin.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Berstuk
11. 04. 2011 10.50
Bravo Poljska!
Adolph
10. 04. 2011 17.40
Polaki bi morali ostati v vshodnem bloku, po njihovem zasmrdljevanjem europske politike . . ..
simon13
10. 04. 2011 11.45
če bo moral Gadafi odit z oblasti, se bo Libija v politični grabežljivosti oblasti in denarja željnih sesula gospodarsko in posledično socialno ter moralno. Slovenija in Irak sta lepa primera. Za konsolidacijo države mora Gadafi vsaj začasno ostati glava države, morale pa bi se začet nadzorovane spremembe libijske družbe.
cepec22
10. 04. 2011 11.21
Slovenija in njeni predstaviki so dejansko privesek velikih, ki delajo po svetu kar hocejo. Kacin je kot oseba bil zelo razgledan, ceprav je hodil v isto solo kot JJ (slednji se ni kaj dosti naucil). Ne vem, kaj zeli s svojo izjavo povedati, a to da cele stvari sploh ne razume, ali pac mora malo poudariti svoj obstoj? Dejstvo je, da Europa in Amerika dolgujeta Libiji cez 200 miljard dolarjev in da je Gadafi oboje vprasal za denar! Pa so se odzvali z orozjem in zelijo zrusiti rezim v Libiji. In je treba sedaj to priznati kot novo legitimno vlado? Kacin kaj ti mislis, da je tako prav? Zamisli se Besncan!!!
Vasojevich
10. 04. 2011 09.54
Kacinčiću priznaj Nezavisni TEXAS. prpa a !
Madyy
10. 04. 2011 09.43
Potrebno bo uvesti Mednarodno sodišče za vojne zločine.. Kjer bodo sedeli na obtožni Klopi Američani, Angleži in Francozi če ne je vse skupaj en kriminalni Kupleraj.. Nekdo mora zaustaviti Nacistično obnašanje teh držav..
a1b2c3d4e5f6
10. 04. 2011 09.20
Tile Poljaki mi postajajo vedno bolj všeč, kljub temu, da je to neke sorte "vzhodni Vatikan" so eni redkih, ki se ne dajo pokvarjenim interesom EU, ZDA in ostalih satelitskih držav. Od Libije, do cepiva za gripo...
hugo12
10. 04. 2011 02.00
jelkotu treba dat odpoved,ker je totalno nesposoben politik...
BALIENCRIP
10. 04. 2011 01.45
medtem ko komentirate se vprasajte,ali so casi podobni tistim pred drugo svetovno,to ni nobena teorije zarote,samo poglejte kake so reakcije glede libije, sedaj smo leta 1936 tam nekje, po olimpijskih v Londonu 2012 bo pa pocilo. Pazite.
Odpri.oci
09. 04. 2011 22.41
@Vandal2 09.04.2011, 16:48 38 "bravo Poljaki. Končno nekdo, ki si upa reči ne USraelski politiki in interesom..." . Ko so prvič upali (EDINI V EVROPI) reči NE zlagani prašičji gripi in pokvarjenim USA farmacevtom (niso kupili niti ene ampule cepiva...), so jim kaj kmalu SESTRELILI letalo s celotno vlado !!!! . Upam, da jih je izučilo in ne bodo NIKOLI VEČ "natovorili" celotnega POKONČNEGA političnega vrha v en avion !!!!
Odpri.oci
09. 04. 2011 22.36
"Jelko Kacin pa našo vlado sprašuje, zakaj ne prizna libijske začasne vlade." . In zakaj bi morali priznati te morilce ????? . Mar ni dovolj, da "smo" priznali vlado DOKAZANEGA PREKUPČEVALCA Z ČLOVEŠKIMI ORGANI POBITIH CIVILISTOV.... vlado Kosova ??????
yarrick
09. 04. 2011 22.19
Ma slovenski "eminentneži" so itak vedno gobčni, ko je treba podpreti nacifašistična dejanja "ZDraela".Le ZAKAJ moramo vsem riniti v ****? tu kar nekaj lapajo o tem kako je gadafi bad guy, NIHČE dodanes pa še ni potrdil KDO SPLOH SO TU UPORNIKI( oz. začasna vlada, kot jo imenuje kacin).Le kako lahko priznavamo neko ZAČASNO vlado, ko ap se vsaj javno ne ve kdo so ti(neuradno kroži 1001 teorija, je bilo pa dokazano da so med njimi tudi operativci Cie in SAS enot), Vsekakor pa NASPROTUJEM temu, da naša vlada govori NEKAJ , ČEMUR LJUDSTVO NASPROTUJE !!! Dozdeva se mi, da je naša vlada že zdavnaj prestopikla na drugo stran in zlorabila "pooblastila" ki jih ima.Voljeni od ljudstva ZA LJUDSTVO ne proti NJEMU !!! kar pa se tiče Poljske; way to go Poland ! Že pri onih cepivih je Poljska rekla ODLOČEN NE, in tudi tu se OČITNO NE STRINJA s TEM.Sploh pa je EDINA KI UPA POVEDATI tisto kar si misli VELIKO DRŽAV a nimajo **** da bi povedali naglas.Še enkrat: we salute you POLAND !!!
Cjele
09. 04. 2011 21.56
Zakaj bi priznali neko vlado neke države če ta država že ima svojo vlado!!!!! Halooooo
prehlad
09. 04. 2011 20.07
PRAPORŠČAKI PRVI PRI KORITU ZADNJI PRI DEJANJU..
duall
09. 04. 2011 20.05
kako vedno med zadnjimi??? ...sej po višini davkov in samomorih, smo med prvimi ...
HLAPCI.HLAPCI
09. 04. 2011 19.35
open your eyes
09. 04. 2011 19.25
Res ste postavili vprašanje....ker so naši voditelji strahopetci.
GOLECAR
09. 04. 2011 19.22
Dolgo in uspešno življenje ti želim polkovnik Gadafi.Živel Gadafi živela svobodna Libija!
matejaMart
09. 04. 2011 19.20
ja kaco...barbi še zmeri upa na one kamele....pa da bo posle frindom mogoče zrihtal ..
Leonardo09
09. 04. 2011 19.19
Slovenija čaka hinavsko ko bo znan zmagovalec