Tujina

Politična rešitev?

Tripoli, 11. 07. 2007 10.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
14

Vrhovno sodišče je potrdilo smrtno obsodbo za pet medicinskih sester in zdravnika zaradi okužbe otrok s HIV.

Bolgarske medicinske sestre Snežana Dimitrova, Nasja Nenova, Valja Červenjaška, Valentina Siropulo in Kristjana Valčeva ter palestinski zdravnik Ašraf Džuma Hadžudž so v Libiji zaprti od februarja 1999, prvič pa so bili na smrt obsojeni maja 2004
Bolgarske medicinske sestre Snežana Dimitrova, Nasja Nenova, Valja Červenjaška, Valentina Siropulo in Kristjana Valčeva ter palestinski zdravnik Ašraf Džuma Hadžudž so v Libiji zaprti od februarja 1999, prvič pa so bili na smrt obsojeni maja 2004 FOTO: Reuters
Bolgarske medicinske sestre Snežana Dimitrova, Nasja Nenova, Valja Červenjaška, Valentina Siropulo in Kristjana Valčeva ter palestinski zdravnik Ašraf Džuma Hadžudž so v Libiji zaprti od februarja 1999, prvič pa so bili na smrt obsojeni maja 2004. Šesterica ves čas trdi, da je nedolžna in naj bi krivdo priznala pod prisilo.

Obsojeni so bili, ker naj bi z virom HIV v bolnišnici v Bengaziju namerno okužili 438 libijskih otrok, od katerih jih je 56 medtem že umrlo. Strokovnjaki iz tujine menijo, da je bila vzrok za epidemijo v Bengaziju najverjetneje slaba higiena.

Libijsko vrhovno sodišče je potrdilo smrtno obsodbo za pet bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika, zaradi namerne okužbe 426 libijskih otrok z virusom HIV. Z današnjo sodbo še niso izčrpane vse pravne možnosti, saj lahko libijski vrhovni pravosodni svet, ki ga vodi pravosodni minister, potrdi ali zavrne obsodbo ali pa določi milejšo kazen.

Libijski zunanji minister Abdul Rahman Šalkam je sicer nakazal, da morda vendarle še obstaja možnost politične rešitve. Vrhovni pravosodni svet, ki je sedaj pristojen za primer, naj bi namreč na obravnavi ta ponedeljek obravnaval ne le pravne vidike primera, ampak tudi "humanitarna vprašanja".

Kot je ob tem poudaril Šalkam, obstajajo neke vrste računi, na katere naj bi Zahodne države in Libija nakazale denar, s katerim bodo krili odškodnine za družine otrok, ki so bili okuženi z virusom HIV. Dogovor o odškodninah je bil sicer dosežen v torek med libijsko vlado, družinami okuženih otrok in Evropsko unijo.

Za okužbo več kot sto libijskih otrok je, kot je razsodilo libijsko pravosodje, kriva omenjena šesterica, ki je zaradi tega za zapahi že več kot osem let. Kot je danes še izpostavil minister, bi se leta, ki so jih obsojeni preživeli v preiskovalnem zaporu, prištela, če bi vrhovni pravosodni svet smrtno kazen spremenil v zaporno.

Obtoženi trdijo, da so nedolžni

Do okužbe je prišlo leta 1998 v bolnišnici Al Fateh v Bengasiju, 52 otrok pa je zaradi okužbe že umrlo. Šesterica, ki je zaprta že od leta 1999, ves čas vztraja, da je nedolžna, saj trdijo, da so jim priznanje izsilili z mučenji. Človekoljubne in druge organizacije pa so Libijo obtožile, da je obtožbo skovala, da bi prikrila slabe higienske razmere v bolnišnicah, ki so privedle do okužbe otrok.

Šesterica je bila že maja leta 2004 obsojena na smrtno kazen, vendar je vrhovno sodišče razsodbo razveljavilo. Tožilci so se strinjali z obrambo, da je bilo pri aretaciji in zaslišanju obsojenih nekaj proceduralnih nepravilnosti, sodišče pa je po pritisku mednarodne skupnosti odredilo novo sojenje, ki se je začelo maja in končalo sredi decembra leta 2006 s smrtno obsodbo. Takrat je njihov odvetnik napovedal pritožbo na vrhovno sodišče.

Konec agonije na sodišču?

Bolgarska vlada tako kljub potrditvi smrtne kazni še upa na politično rešitev. Kot je namreč ocenil bolgarski premier Sergej Stanišev, bo ponedeljkovo zasedanje vrhovnega pravosodnega sveta končalo "agonijo na sodišču". Pomočnik bolgarskega zunanjega ministra Feim Čaušev je medtem sporočil, da se pogajanja Bolgarije z Libijo nadaljujejo.

Moj odziv je "absolutno negativen", je v Bruslju dejal komisar za pravosodje, svobodo in varnost Franco Frattini. "Rad bi rekel, da na koncu vidim pozitiven rezultat, ampak v tem trenutku ne vidim pozitivnega rezultata," je poudaril. Odločitev vrhovnega sodišča bi lahko bila sedaj spodbita zgolj "z vrhovno politično odločitvijo", je menil. "Smrtna kazen je nesprejemljiva v vsakem primeru, v tem specifičnem primeru pa še prav posebej, saj smo upali na drugačno odločitev," je dejal.

Predsedujoči EU, portugalski premier Jose Socrates in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso sta zagotovila, da bosta skušala narediti vse za rešitev petih bolgarskih sester. "Zagotavljam, da bo komisija, skupaj s predsedstvom in državami članicami storila vse za ohranitev pravice do življenja in svobode teh oseb," je zatrdil Barroso.

Evropska komisarka za zunanje odnose Benita Ferrero-Waldner pa je v sporočilu za javnost izrazila pričakovanje, da bo vrhovni sodni svet obsojene pomilostil, obenem pa je spomnila na pomoč, ki jo je EU doslej že nudila libijski vladi pri oskrbi bolnikov z aidsom.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Keyser Soze 1
12. 07. 2007 16.08
@fmarty - tebi in ostalim tule lahko rečem samo to, da malo širša razgledanost še nikomur ni škodila. Sploh ne kar se tiče informiranosti o dogodkih izven dosega "vaških mlekaric". Kritično branje novic zna bit kar koristna zadeva. Joško je pa kar lepo povzel način razmišljanja tule gor (pa tam dol tudi).
Joško82
11. 07. 2007 16.15
P.S. Sarkazem..... :)))))))
eiffel
11. 07. 2007 16.13
Joško82, v tvoji teoriji manjka samo še vnovičen prihod Jezusa. Daj ga no nehaj srat. Nobelovci so ugotovili, da je bil virus v bolnišnici že pred prihodom sester, celo domnevni vir so določili, pa boš ti pritrjeval Libijcem.
Joško82
11. 07. 2007 15.47
Bolgarska obveščevalna služba je skovala načrt, kako načrtno zastrupiti libijske otroke. Le-ti namreč predstavljajo grožnjo, saj obstaja velik potencial, da bodo ti otroci postali vodje libijskih terorističnih organizacij, predvsem libijske celice Al Kajde. Zatorej so bolgarski obveščevalci tja poslali svoje agentke, da bi preprečile bodoče napade na Bolgarijo (s strani Libije) kot članico EU. Ta poteza je klasičen preventivni ukrep v boju proti terorizmu. Libija je seveda spregledala to umazano nakano bolgarskih obveščevalcev in prijela njihove agentke. Seveda niso poterbovali dosti časa, da so jih razkrinkali ter njihovim dejanjem pripisali skupni imenovalec. Da, pravilno ste ugotovili. Vse sestre so medsebojno povezane (saj so vse bolgarke, a ne?) in so otroke načrtno okuževale z virusom HIV. Da, to ima Bolgarija zapisano kot prioriteto v svojem skrivnem planu o boju proti terorizmu. Le katera bo naslednja država???
anielka6@gmail.com
11. 07. 2007 15.30
Saj se nihče ne pritožuje nad kaznijo, če bi bili res krivi. Glavno vprašanje/dvom je, če je sodišče res neodvisno in po reglcih razsodilo. Človek kar težko verjame, da bi jih 6 imelo tak pakt, da bi načrtno zastrupljali Libijce...
kriss714@amis.net
11. 07. 2007 15.26
Ogrožajo otroke. Narezat na tenko ko mortadelo.
Meki
11. 07. 2007 14.18
Če je to res... kar pa zares težko verjamem, da bi bilo.
kriss714@amis.net
11. 07. 2007 14.07
Edino prav. In nobenih privilegijev, ker so ženske.
fmarty@email.si
11. 07. 2007 14.07
ja inteligentna Keyser.....a jih naj spustijo in rečejo adijo, zdej ste svobodni, pa da ne boste še kakšne p***arije naredili kdaj. če je to res kar so storili si zaslužijo isto kazen
budda
11. 07. 2007 13.17
le še ena slika o islamskem svetu...
limonca4
11. 07. 2007 12.51
To je le en dokaz več, kako so necivilizirani ti Libijci, ki hotejo s tem prikriti slabe razmere v zdravstvu.
eiffel
11. 07. 2007 12.19
Libija trdi, da so jih okužili NAMERNO. Luc Montagnier, soodkritelj virusa HIV, je na podlagi genetskih raziskav konkretnih virov v tisti bolnišnici to možnost izključil, vendar libijska ablast noče prisluhniti dejstvom. Z zunanjim sovražnikom prikrivajo slabe razmere v svojem zdravstvu.
Keyser Soze 1
11. 07. 2007 12.16
Jako inteligentna izjava. Ni kaj... Podobno razmišljanje prevladuje verjetno tudi tam doli. Zato so razmere po bolnišnicah tudi takšne kot so. S takšnim obnašanjem pa znajo postati še krepko slabše. P.S.: Hvala bogu, da pri nas ni takšnih bebcev. Aja, pardon...
fmarty@email.si
11. 07. 2007 12.00
hm, kdo jih je pa potem okužil, če ne oni?? še njim vbrizgati HIV pa je. naj vidijo kaj so naredili ubogim otrokom