Tujina

Politična kriza na Šrilanki

Kolombo, 05. 11. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šrilanška predsednica je s položajev odstavila ministre, ki so se z uporniki pogajali o miru, ter razglasila izredne razmere.

Predsednica Šrilanke Chandrika Kumaratunga
Predsednica Šrilanke Chandrika Kumaratunga FOTO: Reuters

Predsednica Chandrike Kumaratunga je odstavila ministre za obrambo, notranje zadeve in informiranje, prekinila delo parlamenta in za policijske sile po vsej državi odredila stanje najvišje pripravljenosti. Za ta korak se je odločila, ko je bil premier Ranil Wickremesinghe, član politične stranke, ki je nasprotna predsedničini, na obisku v ZDA.

Premier je obsodil predsedničine ukrepe in jih označil za poskus ustvarjanja kaosa in anarhije v državi ter ogrožanja mirovnega procesa s tamilskimi uporniki. Šrilanška predsednica ni pojasnila, zakaj se je odločila odstaviti ministre, iz njenega urada pa so sporočili, da se je za to odločila po temeljitem premisleku, da bi preprečila nadaljnje poslabšanje varnostnih razmer v državi.

Tudi šrilanški premier je nezadovoljen nad odločitivijo predsednice Kumaratunge
Tudi šrilanški premier je nezadovoljen nad odločitivijo predsednice Kumaratunge FOTO: Reuters

Najhujša politična kriza doslej

Predsednica je s tem Šrilanko pahnila v najhujšo politično krizo doslej in zadala hud udarec mirovnemu procesu, saj so si ministri prizadevali za obnovitev mirovnih pogovorov s tamilski uporniki. Kumaratunga je bila tudi doslej zelo kritična do mirovnih pogajanj s tamilskimi uporniki. Po njenem mnenju je vlada upornikom preveč popuščala.

Pogajanja pod okriljem Norveške

Pod pokroviteljstvom Norveške so nato opravili šest krogov pogovorov za politično rešitev, ki so potekali na Tajskem, Norveškem, v Nemčiji in na Japonskem. Tamilski tigri so sicer izrazili pripravljenost sprejeti regionalno avtonomijo za tamilsko manjšino, s čimer bi se odpovedali zahtevi po neodvisni državi, vendar so aprila sporočili, da se začasno ne bodo več udeleževali mirovnih pogovorov z vlado. Med razlogi za začasno prekinitev udeležbe na pogajanjih so tamilski uporniki navedli, da vlada ni izpolnila nekaterih pogojev iz sporazuma o premirju.

Tamilski tigri so boj za neodvisnost 3,2-milijonske tamilske manjšine začeli leta 1983, separatistična organizacija Osvobodilni tigri tamilskega Ealama (LTTE) pa je 5. julija 1987 izvedla prvi samomorilski napad. Spopadi so doslej zahtevali približno 65 tisoč življenj. Decembra 2001 so se uporniki s šrilanško vlado dogovorili za prekinitev ognja in 22. februarja lani podpisali sporazum.

Očitajo ji, da ni storila dovolj za vrnitev razseljenih oseb, predvsem Tamilcev, na domove in da je storila premalo za oživitev severovzhoda države, kjer je potekala večina spopadov.

Prekinitev ognja s tamilskimi uporniki bo ostala v veljavi kljub odstavitvi ministra za obrambo, je danes zagotovil Lekshman Kadirgamar, svetovalec šrilanške predsednice Chandrike Kumaratunge. Po njegovih besedah bo prekinitev ognja ostala v veljavi in ne bo postavljena pod vprašaj. Kot je še dodal, šrilanška predsednica nima nobenega namena obnoviti ali izzvati sovražnosti.