Tujina

Že 40 žrtev serije napadov

Lahore, 15. 10. 2009 07.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V pakistanskih mestih Lahore in Kohat so teroristi skoraj istočasno napadli več poslopij policije. Pred kratkim pa je eksplozija odjeknila tudi v Pešavarju.

Napad na policiste v Lahoreju
Napad na policiste v Lahoreju FOTO: Reuters

V pakistanskem mestu Lahore so oboroženi moški izvedli tri skoraj simultane napade na policijske postojanke, v katerih je po zadnjih podatkih umrlo 39 ljudi. Med njimi je deset skrajnežev. Nekateri so bili še najstniki. Policija je tudi sporočila, da naj bi bile med napadalci tudi ženske.

Prva tarča je bil preiskovalni urad, napadli so ga štirje moški,  v obstreljevanju pa je umrlo sedem ljudi. Med njimi so napadalec in najmanj štirje policisti. Napadli so tudi center za urjenje policistov, kjer je umrlo 11 policistov, med njimi šest rekrutov, ter štirje v črno oblečenih napadalcev. Trije so se razstrelili. Policist, civilist in pet napadalcev pa je umrlo na policijski akademiji, ki je bila tretja tarča teroristov. Tudi tam so trije napadalci sami naredili samomor, medtem ko sta dva padla pod streli policistov. Eden je imel komaj 16 let.

Napad na policiste v Lahoreju
Napad na policiste v Lahoreju FOTO: Reuters

Skoraj istočasno je samomorilski napadalec v mestu Kohat na severovzhodu države z avtomobilom bombo zapeljal v stavbo policijske postaje. Pri tem se je ena od sten porušila, v eksploziji, ki je sledila, pa je umrlo deset ljudi. Med njimi naj bi bili tudi otroci.

Smrt otroka v Pešavarju

Eksplozija pa je odjeknila tudi v Pešavarju, in sicer v četrti, kjer živijo vladni uslužbenci. Umrl je otrok, devet ljudi je ranjenih.

Nasilje, ki je v zadnjem tednu zajelo Pakistan, je zahtevalo že več sto življenj. Večino napadov naj bi načrtovali v regiji Južni Vaziristan ob meji z Afganistanom, kamor so se iz sosednje države zatekli številni talibani. Pakistanska vojska se že pripravlja na ofenzivo na ta del države.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cohiba.cubana
15. 10. 2009 18.49
NE SE SEKIRAT ZAHODNI PRISTASI ! NOBELOVI NAGRAJENEC OBAMA BO NA PRIZORISCE POSLAL DODATNE VODE SMRTI TER PLACENCE IN POVZROCIL SE VECJE STEVILO SMRTNIH ZRTEV MED CIVILISTI !
skydrol7
15. 10. 2009 18.46
v vsaki demokraciji je nacin da se zamenja drzavna struktura,VOLITVE ,kjer narod izbere svoje predstavnike v parlamentu in drugih vladnih ustanovah kar za radikalski islamski terorizem to ne velja.zelo zalostno in sramota da ena religija promocira teror da bi pokazala nezadovoljstvo z sedanjem rezimom v Pakistanu.
redinmir
15. 10. 2009 11.32
Islam a ga malo sekaš. Kaj bi lahko rekel na islamske običaje, na kamenjanje, na ubijanje svobodno mislečih - a to ni najhujša dekadenca, če ljudje niti osnovne sbobode ne morejo uživati.
ISLAM
15. 10. 2009 09.25
Ljudje so siti skorumpiranega režima na povodcu dekadentnega zahoda zato tovrstna dejanja niso nobeno presenečenje.