Tujina

Policiste napadli z zažigalnimi bombami

Atene, 10. 05. 2009 10.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Atenah so znova izbruhnili protesti in nasilje. Spopadli so se policisti in skupina levičarskih protestnikov. Policija pa je preprečila tudi spopad med anarhisti in neonacisti.

V središču Aten so v soboto zvečer izbruhnili spopadi med policijo in skupino levičarskih protestnikov. Policija je proti protestnikom uporabila solzivec, potem ko so jo ti napadli s kamenjem in doma narejenimi zažigalnimi bombami ter zažigali avtomobile.

V spopadih je bilo ranjenih pet imigrantov in devet policistov, tri mladostnike pa so aretirali.

Policija je nekaj protestnikov aretirala, večina pa se jih je hitro umaknila nazaj v svoje "oporišče" na šoli za politehniko v atenski četrti Eksarhija. Kakih 200 mladih anarhistov je sicer protestiralo zaradi po njihovem "rasističnega shoda", ki je istočasno potekal na atenskem trgu Omonia.

Tam se je zbralo kakih 300 desničarskih protestnikov, pripadnikov neonacistične skupine Zlata zora (Chryssi Avghi), in protestiralo proti "hordam nezakonitih priseljencev" in zahtevalo njihov takojšen odhod iz Grčije.

Spopadi-6
Spopadi-6 FOTO: Reuters

S trga Omonia so se desničarji odpravili proti nekdanjemu atenskemu prizivnemu sodišču, kjer že več tednov skvotira kakih 500 priseljencev. Policija jim je pustila, da se sprehodijo mimo zgradbe, pri čemer pa je prišlo do obmetavanja z različnimi predmeti med njimi in skvoterji. Spopadi so sicer v soboto zvečer izbruhnili tudi med omenjenima skupinama anarhističnih in neonacističnih protestnikov, a jih je policija večinoma uspela zatreti v kali.

Levičarji grško vlado pozivajo, naj prekliče napovedano nasilno izselitev tujcev iz starega sodnega poslopja, skupine za človekove pravice pa opozarjajo na slabe pogoje, v katerih ti živijo, saj nimajo niti elektrike niti tekoče vode.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
11. 05. 2009 09.43
Liberalci so pretiravali z "dobroto" in "svobodo", ki je bila itak svoboda do nekontroliranih profitov in tako odprli vrata krizi in agresivnim nestrpnežem. Zdaj se bodo povsod pojavili nemiri, male državljanske vojne, da bodo potem ljudje prosili za uvedbe diktatorskih režimov, ki bodo prinesli "red in mir". Mislim, da se končuje najudobnejše in najsvobodnejše obdobje človeške zgodovine. Prihaja novi srednji vek....
deadea
10. 05. 2009 16.25
smrt kapitalizmu, sloboda narodu
novdarko
10. 05. 2009 14.59
Antifajevci so največji fašisti in nestrpneži v moderni družbi. Naši neonacinalisti so pa reve, k si ne upajo imet ista dan shod v Ljubljani kot te zblojeni antifajevci.
SheppardJohn
10. 05. 2009 13.05
najprej izzivajo pol jih fasejo pol so pa kao zrtve
angst
10. 05. 2009 11.30
upam da jh čim več ujamejo pa fajn naluftajo v zaporu
mona133
10. 05. 2009 11.28
ne bi raje napisali - z molotovkami
angst
10. 05. 2009 11.26
antifajovci na udaru hahaha podgane