Tujina

Policija odkrila pomagače

Beograd, 23. 12. 2005 19.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbska policija je potrdila, da so našli ljudi, ki na begu pomagajo Karadžiću in Mladiću, vojska ne ve nič.

Srbski notranji minister Dragan Jocić je povedal, da so odkrili ljudi, ki pomagajo najbolj iskanima haaškima obtožencema, bivšemu voditelju bosanskih Srbov Radovanu Karadžiću in generalu Ratku Mladiću.

Srbska policija naj bi vedela, kdo pomaga Karadžiću in Mladiću, vojska pa trdi, da teh informacij nima
Srbska policija naj bi vedela, kdo pomaga Karadžiću in Mladiću, vojska pa trdi, da teh informacij nima FOTO: Reuters

Da ima policija podatke o njih, je v četrtek kot prvi zatrdil posebni srbski tožilec za vojne zločine Vladimir Vukčević. Povedal je, da so identificirali Karadžićeve in Mladićeve pomagače, vendar pa njihovih imen ni želel razkriti. Danes pa je pojasnil, da gre za “najmanj pet oseb” ter da imata podatke o njih varnostno-informativna agencija oziroma srbska tajna policija in srbsko notranje ministrstvo.

Opozoril je še, da se "širi mreža podpore" obema haaškima beguncema ter da bodo kazensko preganjani vsi, ki jima pomagajo, ne glede na njihov položaj.

Notranji minister Jocić pa je izpostavil, da Vukčevićevih izjav ne gre šteti za opozorilo Karadžićevim in Mladićevim pomagačem, naj se skrijejo. Potrdil je, da so te ljudi "locirali", da pa njihova imena niso za javnost.

Vojska še tava v temi

Oglasil pa se je tudi obrambni minister Srbije in Črne gore Zoran Stanković, ki je zatrdil, da ne ve, kdo pomaga Mladiću in Karadžiću ter da od tožilca Vukčevića pričakuje, da bo sporočil več podrobnosti glede spoznanj njegovega tožilstva. "Kar zadeva vojsko, haaška begunca nista locirana in mi ne vemo, kje sta," je dejal.

SORODNI ČLANKI